'IKEA’nın mobilyaları dünyayı tehdit ediyor'

07 Temmuz 2009 23:03  

 

'IKEA’nın mobilyaları dünyayı tehdit ediyor'

STOCKHOLM- Çevre örgütü Greenpeace’ten sonra ABD’li yazar Ellen Ruppel Shell de uluslararası mağazalar zinciri IKEA’yı yoksul ülkeleri sömürmek ve doğayı kirletmekle suçladı. Shell yeni yayınlanan “Chep: The high cost of discount culture” isimli kitabında IKEA’nın ucuz mobilya satmak için kuşkulu yöntemlere başvurduğunu, kerestelerin çoğunluğunu ücretlerin düşük olduğu Doğu Avrupa ve Rusya’dan aldığını, Dünya Bankasına göre bu ülkelerin ormanlarındaki ağaçların yarısının illegal olarak kesildiğini belirtiyor. 

Kitapta IKEA’nın ucuza sattığı ucuz mobilyalar için yüksek bir bedel ödendiği, hava kirliliğinin artmasına yol açtığı ve tüm dünyayı tehdit ettiği görüşlerine yer veriliyor.

Bundan bir süre önce çevre örgütü Greenpeace de yayınladığı raporda aralarında IKEA’nın da bulunduğu tanınmış tekellerin gıda, elbise ve mobilya üreterek Amazon ormanlarına karşı bir tehdit oluşturduklarını yazmıştı. Greenpeace’e göre Brezilya’da birçok firmanın et ve deri ihtiyacını karşılayan hayvan besiciliği Amazon ormanlarına yönelik en büyük tehditi oluşturuyor. Ormansızlaştırmanın nedenlerinden biri de insanların doğaya yaydıkları gazlar. Greenpeace ormansızaştırmanın yüzde 20’sine insanların doğaya yaydığı gazların neden olduğunu, bunun da doğa ve iklime karşı büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtiyor.Burada elde edilen ham maddeler Wal-Mart, Nike, Adidas, BMW, Ford ve IKEA gibi firmalar tarafından kullanılıyor. Greenpeace batılı ülkelerin Amazonlardan kereste, et ve deri ithal ederek ormanların yokolmasına ve doğanın kirlenmesine katkıda bulunduklarını belirtiyor.

ORMAN TEKELLERİNDEN IKEA’NIN KURUCUSU INGVAR KAMPRAD'A ÇEVRE ÖDÜLÜ

Çevreci örgüt ve kişiler çevreyi hiçe sayan tutumundan ötürü IKEA’ya sert eleştiriler yöneltirlerken İskandinavya’daki orman tekellerinin örgütü bu yılın Nisan ayında IKEA’nın kurucusu Igvar Kamprad’a çevre ödülü verilmesini kararlaştırdı. Ödülün IKEA’ya verilmesinin gerekçesi olarak kereste mamüllerinin IKEA’nın en önemli hammeddesi olduğu, artan mobilya kullanımının yeni ağaçların dikilmesine neden olduğu ve bunun da atmosferdeki karbondioksitin azalmasına yol açtığı iddia edliyor.

5 BİN ÇALIŞANINI İŞTEN ATACAK

IKEA bir yandan çevreyi kirletirken öte yandan da mali krizin faturasını çalışanlarının sırtına yıkıyor. 44 ülkede 264 satış mağazası ve 135 bin çalışanı olan şirket geçtiğimiz günlerde 5 bin çalışanını işten atma kararı aldı. Şirketin görevden yeni ayrılan genel müdürü Anders Dahlvig İsveç’te günlük olarak yayınlanan işverenlerin yayın organı Dagens İndustri gazetesine yaptığı açıklamada işten atılmalardan daha çok mağazalarda ve IKEA bağlı Swedwood şirketinin üretim bölümünde çalışan işçilerin etkileneceğini söyledi. Mali krizden etkilenmesine karşın IKEA’nın 31 Ağustos tarihinde sona erecek olan çalışma yılında yeni satış rekorları kıracağı tahmin ediliyor. Geçen yıl 21,2 milyar Avroluk satış yapan IKEA’nın bu rakamı bu yıl 21,5 milyar Avroya çıkarması bekleniyor. Dahlvig bu yıl şirketin iyi kar yapmasını beklediklerini de söyledi.

HABER: Murat Kuseyri 
Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0