Hasankeyf'in Kardeşi Allianoi Ne Durumda? İffet Diler

28 Aralık 2007 06:55 / 1423 kez okundu!

 

Merhaba, Kimi güneşi özlüyor bugünlerde kimi rahat nefes alabilmeyi. Aklı, düşünmeyi özleyenler de var elbet. Ama çoğunlukla elimizde olanı daha yeni tanıştığımızı veya dün buluşabildiğimiz o sonsuz sıcaklığı arıyoruz... Allianoi... Bergama'nın kuzeydoğu

ALLIANOI'DA SON DURUM



Allianoi, sulama amaçlı Yortanlı Baraj gölet alanının ortasında, genç ve idealist bir ekip tarafından 1998 yılından bu yana sadece 8 yıl kazı yapılarak keşfedildi. Bu süreçte Allianoi'un yaklaşık yüzde yirmisi ancak kazılabildi. En az 11.000 taşınabilir eser Bergama Müzesi'ne teslim edildi. Ören yeri ise ziyaretçilerin rahatlıkla gezebilecekleri bir hale getirildi.



Bergama'nın 1800 yıllık ikinci sağlık merkezi çok zengin arkeolojik eserleriyle ortaya çıkartıldı. Allianoi'da dünyanın en büyük ve en sağlam kalabilmiş içinde sıcak suyu bulunan Roma Ilıcası saptandı. Arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, tıp, farmakoloji ve hidroloji tarihi bilimlerinin literatürüne girebilecek son derece önemli sonuçlar çıktı.



Mart 2001'de İzmir I. KTVK Kurulu tarafından I. Derecede Arkeolojik Sit alanı ilan edildi. Koruma kuruluna bugüne kadar, arkeolojik sit kararını değiştirmek için sürekli baskı yapıldı. Kurul, sit kararında Ekim 2007'ye kadar direndi.



Allianoi'un korunması için Türkiye'de 35.000 imza toplandı. 2005 ve 2006 yıllarında T.C. Başbakanlığına en çok Allianoi'un korunması için yazılı başvuru yapıldı. Yurtiçinde ve dışına çok sayıda konferans, panel, sergi, konser ve gösteri yapıldı. Kırkın üzerinde bilimsel yayın yapıldı. Yurt içinde ve dışında pek çok STK korunması için yetkili makamlara ve hukuksal yollara başvurdu. Davalar halen devam etmektedir.



Allianoi'un gerçek anlamda korunması için 2002 yılında alternatif projeler hazırlanarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile D.S.İ.'ye gönderilmiştir. Ancak alternatif projemiz, pahalı olduğu gerekçe gösterilerek kabul görmemiştir.



Kültür ve Turizm Bakanlığı; 2005 yılında, I. Akademik Bilim Komisyonu'nu kurdu. Komisyon, Allianoi'un su altında bırakılarak korunmasının mümkün olmadığını ve Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girebilecek değerde önemli bir ören yeri olduğunu vurguladı. Allianoi'un korunmasını savunan bu bilimsel rapor kamuoyundan saklandı.



2006 yılında II. Akademik Bilim Komisyonu kuruldu. Komisyon altı alternatif öneri getirdi. Su altında kalma gibi bir kararın kendilerinin veremeyeceğini rapor etti. Rapor kamuoyundan yine saklandı.



2007 yılında III. Akademik Bilim Komisyonu kurulmasına karar verildi. Komisyon kazıyı yapan bilimsel heyetle görüştürülmeden alana götürüldü. Bürokratlarca su altında kalmasına dönük rapor hazırlatıldı. Aynı hafta içinde koruma kuruluna rapor sunularak kuruldan katledilmesi yönünde karar çıkartıldı. Su altında kalması yönünde karar çıkartılıncaya kadar bu 'bilimsel komisyon oyunu' devam edecekti.



Ne acıdır ki; Mart 2001'de I. Derecede Arkeolojik Sit kararı ile koruma altına alınmasına karar veren kurul, Ekim 2007'de – korunacak aldatması ile- çamur altında kalmasına karar verme ikilemini gösterdi. Bu arada koruma kurulun üyeleri sürekli değiştirildi.



Kendi olanaklarımızla istihdam ettiğimiz bekçiler de geçen ay Allianoi'dan uzaklaştırılınca, ören yeri tamamen kaderine terk edilmiştir. Böylece şu an kaçak kazılara ve doğanın tahribatına maruz bırakılmıştır.



Kültür ve Turizm Bakanlığı, görev yaptığım üniversiteme 'çok geniş bir alanda kazı yaptığım ve gerçek anlamda korunması için kamuoyu oluşturmak' suçlamasıyla hakkımda soruşturma açılmasını istemiştir.



T.C. Hükümeti, imzaladığı uluslar arası antlaşmaları ve en önemlisi kendi Anayasasını göz ardı etmektedir. Allianoi'da henüz bilimsel kazı tamamlanmadı. Bilgiye ulaşılmadan, en önemli kültür hazinesi, geri dönüşü kesinlikle olmayan tarihin karanlıklarına gönderilecek. Ne yazık ki Dünya bu kültür katliamını sadece seyrediyor.



www.allianoi.org

www.izmirizmir.net

http://allianoiiletisim.blogspot.com



"Allianoi ve Hasankeyf geleceğinizdir...Kafanızı kuma aklınızı suya gömmeyin..."

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.