Dil Þair Kürt Arjen Ari

09 Aralýk 2012 22:56 / 2212 kez okundu!

 


Nasýl olacak. Tarihte bugün yazýlarý yayýnlanan gazetelerde fotoðrafý, hakkýnda bir iki kelime yer alacak mý? Þiirleriyle ilgili kitap eklerinde yazý çýkar mý? Ýncelemeler, yazar arkadaþlarýnýn onun için söyledikleri.

Okuduðumuz kadarýný yaþayýp gördüklerimizi tanýyýp yittiðim bir hayat mý bu? Gelip giderken kýyýp bastýklarýmýz kadar yok ettiklerimizin gölgesinde büyümekte dilimiz. Ayný ülke, sýnýrlar, yýldýzlar, ortak tarih, bugünlerde sýkça dilimden düþmeyen mozaik. Nedir þu mozaik mozaik dedikleri. Ülkenin farklý yerlerinden taþýnan irili küçüklü taþlarýn sýr bir sývýyla bir araya gelmesi mi macera. Yoksa kimsenin anlamadýðý buluþmalar, karþýlaþmalar mý?

Uzun aralar veriyorum konuþmaya. Geçimsiz saatlerdeyim. Boþluklar giriyor cümlelerin virgüllerine. Düþünceler, kimsesizlikler. Þaþýrtýcý bir mutlulukla nefes almaktayým. Tarifsiz. Okumalarýn aynasýnda býrakýyorum ýsrarla ne kaldýysa birinden. Sayfalarý darmadaðýn evim karþýmdaki. Uçuþan her þey kuþ. Arjen doðunca bütünlenmiþ bir hayat. Sanki Memleketimden Ýnsan Manzaralarý, avuç dolusu hürriyet. Yasak bu yakada deðil köþelere sinmiþ gerçekte. Görmemiþiz. Kýyýsýnda oturmayý hak etmediðimiz deniz. Harflerine kýzgýnlýktan tuz buz olmuþ barýþ!..

1956 yýlýnda Çalé köyünde doðmuþ. Ýlk þiir Tiréj dergisinde çýkmýþ. Kimbilir büyüyene kadar hangi sesler sýzdý yüreðine, kulaðýna. Hangi dengbéjin masalýna kuruldu. Evrensel Basým Yayýn tarafýndan okurla buluþan kitabý iki dilde yayýmlandý. Kawa Destaný; saygýyla sözünü ettikleri yol!..Zulme baþkaldýran Kawa meraký, dostluðu, tanýma isteði olanlara dair. Bir ilk söz, ilk bakýþ nelere, nerelere götürür insaný bilmek mümkün mü? Dilin kaynaþmasý, barýþ insana baðlý. Ýstemek gerek. Yirmibirinci yüz yýlda güneþ hâlâ doðudan yükselmkete. Yönler bilindiði yerde. Fark yüreðimizde olacak. Neyi nasýl istediðimizle sýnýrlý olamaz yaþýmýz baþýmýz. Caddelerinde yürürken incelir, gölgelerin sýzýsý, aðrýsý iyi olur kimbilir?..

“derman bulunamamýþ,” demiþti Vezir
“emir bulur,” demiþti Dehaq, “emir!”

Demiri kesse!!!

TARÝHTE BUGÜN…ARJEN ARÎ…KAYBETTÝK…

Yazmak için bekledim. Diyarbakýr’da kitap fuarýnda karþýlaþtýk. Sesini duymadým. Merhabalaþtýk. Sesini duymadým. Þimdi sessizliðin kadim yolcusu.

Saygýyla…


Ýffet DÝLER

09.12.2012

www.allianoi.org
www.izmirizmir.net
www.dedef.net
www.hasankeyfgirisimi.com
www.fotogezgin.com
www.karadenizisyandadir.org

iffetdiler.blogspot.com, ozerakdemir.blogspot.com, nigaryertan.blogspot.com


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.