'Hayır'cılar toplantıyı bastı: Adalet Ağaoğlu ve Osman Can'a saldırı...

05 Eylül 2010 00:19  

 

'Hayır'cılar toplantıyı bastı: Adalet Ağaoğlu ve Osman Can'a saldırı...

'Yetmez ama EVET' kampanyası kapsamında gerçekleştirilen 2. İstanbul Forumu yoğun bir katılımla gerçekleşti. Aralarında ünlü romancı ve insan hakları savuncusu Adalet Ağaoğlu, Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı Osman Can ve DSİP Genel Başkan Yardımcısı Şenol Karakaş'ın da bulunduğu birçok ismin konuştuğu forumdan 13 Eylül Cuma sabahı saat 09.00'da, Beşiktaş Adliyesi'nde 12 Eylül darbecileri Kenan Evren ve arkadaşları hakkında 'suç duyurusu' yapma ve 'yeni bir anayasa için mücadele' kararı çıktı. 'Yetmez ama, Evet' kampanyası kapsamında 4 Ağustos Cumartesi günü Taksim Square Otel'de düzenlenen foruma 'Hayır'cı bloka mensup bir grup saldırıda bulundu.

Toplantının katılımcılarından Adalet Ağaoğlu ve Osman Can'ın konuşmalarından sonra Öğrenci Kollektifleri" adlı grup müdahalede bulunarak toplantıyı engellemeye çalıştı. Toplantının devam etmemesi için bağırmaya başlayan grup, ardından konuşmak üzere kürsüde yerini almış konuşmacılara yumurta ve yumruklarla saldırdı. 'Yetmez ama Evet' forumu katılımcıları; Osman Can, Yücel Sayman, Adalet Ağaoğlu, Markar Esayan, Tuğbay Öz, Ömer Laçiner, Ahmet Kekeç, Alev Erkilet, Yıldız Önen, Garo Paylan, Cafer Solgun, Zeynep Tanbay, Gülçin Avşar, Mustafa Akyol, Fadime Özkan, Mehmet Uçum, Mustafa Paçal, Mustafa Şentop, Şenol Karakaş, Turgay Oğur, Emre Aköz ve toplantının tüm katılımcıları ortak imzalı bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı. 'İfade özgürlüğüne yapılan saldırıyı kınıyoruz' başlığıyla yapılan açıklama şöyle:

"4 Eylül 2010 Cumartesi günü Taksim Square Hotel'de gerçekleştirilen "Yetmez Ama Evet" forumu "Öğrenci Kollektifleri" isimli grubun üyeleri tarafından engellenmeye çalışıldı. Toplantının devam etmemesi için bağırmaya başlayan grup, ardından konuşmak üzere kürsüde yerini almış konuşmacılara yumurta ve yumruklarla saldırdılar. Grup, yumurta atmanın "demokratik bir hak" olduğunu iddia ederek saldırısını meşru kılmaya çalıştı. Konuçmacılar dışında salona söz verilmeyen toplantıda konuşmak üzere geldiğini iddia eden grup, yanındaki yumurtaların sebebini açıklama gereği bile duymadı. Yazar Adalet Ağaoğlu, Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı Osman Can ve Devrimci Sosyalist İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şenol Karakaş'ın yumurtaların hedefi olduğu arbede kısa süre içinde aktivistler tarafından kontrol altına alındı. Provokasyon amacıyla toplantıyı basan grup uzun süre salonunun dışında da forumu taciz etmek üzere çabalayarak provokasyonlarını devam ettirdi. Türkiye'de insan hakları mücadelesinin önemli öncülerinden yazar Adalet Ağaoğlu, saldırıdan sonra "ilk kez böyle bir saldırıyla karşılaştığını ve üzgün olduğunu" söyledi.

Düşüncelerini açıklamak ve ifade özgürlüğü haklarını kullanmak üzere biraraya gelen insanlara yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Referandum sürecinde her görüşün rahatça kendini ifade edebildiği bir ortamda böylesi saldırıların neye hizmet ettiği açıktır. Daha fazla demokrasi ve özgürlük için hergün kampanya yürüten aktivistlere yapılan bu saldırı, grubun demokrasi anlayışını da ortaya koymaktadır. Konuşmak üzere masada yerini almış insanları sustrumak için gerçekleştirilen bu çirkin eylemin savunulabilir bir yanı yoktur. Konuşmacılar dışında, salondan sözlü katılımın olmadığı bir toplantının olduğunu bilerek gelen grubun, sadece söz hakkı istediklerini söylüyor olmaları, konuşmacılara atılan yumurtaların nereden geldiğini açıklamaya yetmiyor. Grubun toplantıya gelirken sadece demokratik haklarını kullanmak için gelmedikleri, saldırmaya hazırlıklı oldukları ve hiç bir şekilde salondan gruba karşı şiddet uygulanmamasına rağmen yalan açıklamalar yapmalarını anlayamıyoruz. Demokratik hakların herkes için gerçekleştirilebilir olmasını talep eden ve bu sebeple referandumda Evet oyu vereceklerini açıklayan 'Yetmez ama Evet'çilerin, toplantıyı sabote etme çabalarına rağmen saldırgan grubun polis tarafından gözaltına alınmasını engellediğini ve toplantı devam edereken basın açıklaması yapmalarına olanak tanıdığını da belirtmek gerekir.

Yetmez Ama Evet Kampanyası aktivistleri 12 Eylül yaklaştıkça, dozu gittikçe artan bu saldırıları sabır ve metanetleriyle cevapsız bırakacaklar. "Öğrenci Kollektifleri" adlı grubu bu utanç verici eylemleri sebebiyle bir kez daha kınıyoruz. Herkes için demokratik hak ve özgürlüklerin sınırsız uygulanması için sokaklarda kampanya yapan Yetmez ama Evet aktivistleri, bu tip saldırıların doğru yolda olduklarının bir göstergesi olduğunun farkındalar. Hayır diyenlerin de propaganda hakları olduğunun bilinciyle demokratik olgunluk gösteren Yetmez ama Evet kampanyası, bir kez daha tüm Türkiye vatandaşlarını 12 Eylül'de Evet demeye çağırıyor. 13 Eylül'de yeni, demokratik bir anayasa için devam edeceğimiz kampanya ile demokrasiyi, insan haklarını yaygınlaştırmak temel bir görev olarak önümüzde duruyor. Yok olmamak üzere çırpınan bir zihniyetin ürünü olan bu tip saldırıları önümüzde bir engel olarak görmüyoruz..."


DSİP: "12 EYLÜL BEKÇİLERİNE 'DUR' DİYECEĞİZ"


Öte yandan, kampanyanın katılımcılarından Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) de saldırıyı kınayarak şu açıklamayı yaptı:

"12 Eylül düzeninin ve darbecilerin yazdığı anayasanın değiştirilmesine 'hayır' diyenlerin kimlere hizmet ettiği bu provokasyonla bir kez daha açığa çıktı. Adalet Ağaoğlu'na ve Osman Can'a saldıranlar, darbeci generallere, devrimcilerin katili işkencilere, partileri kapatan Anayasa Mahkemesi'ne, Ermeni konferansına yumurtalarla saldıran çetelere, CHP-MHP ittifakının hizmetindeler.
İnsanlara saldıran, provokasyon yapanlar solcu ya da ilerici olamaz.
Yumurtalı saldırı, ifade, örgütlenme ve düşünce özgürlüğünün, demokrasinin hiçbir yerine oturtulamaz. Yapılan saldırı demokrasiyi yok etmek isteyen mevcut düzen güçlerinin saldırılarına paraleldir.
Türkiye'de darbelere, Ergenekon'a, generallerin ve yargıçların iktidarına, milliyetçilere ve ırkçılara karşı mücadele eden gerçek bir sol vardır.
DSİP üyeleri saldırganlara ve provokasyonlar asla boyun eğmeyecektir.
12 Eylül düzenin bekçileri istediklerini yapsınlar, halk darbe düzenine 12 Eylül'de "dur" diyecektir.
Darbeciler halka hesap verecek!
12 Eylül'den ve ruhundan kurtulmak için, darbe anayasasını çöpe göndermek için yetmez ama EVET!.."


Sesonline.net


Son Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2010 00:41

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0