Benim Oyum Zeybekci'ye... Peki Neden?

11 Şubat 2019 13:37 / 2024 kez okundu!

 

 

Her kent kendi öz değerleriyle, mimarisiyle, sosyal, kültürel ve tarihi dokusuyla, iklimi, coğrafyasıyla bir farkındalık üretir. Şehirleri kıyaslamayı “İstanbul’da Ankara’da Bursa’da, Eskişehir’de bu var, şunlar yapılmış, İzmir’de neden yoktur” demem.

Kentlerin dinamikleri çoğu zaman küresel kültürün ‘postmodernizm’ yaşam biçiminin etkisinde kalsa da dokusunu, kokusunu, yapısını, kimliğini korumakta duyarlıdır.

İzmir’e gelince;

 

****

 

Benim Oyum Zeybekci’ye...

Peki Neden?

 

Mesleğim ve merakımdan olmalı ki birçok ülke, kıta, şehir dolaştım.

Türkiye’deki 81 ilinin sanırım 60’ına gitmişimdir.

Henüz 25 yaşımdayken Amerika’da 5 farklı eyalette kaldım. İzmir’in EXPO 2020 adaylığı sürecinde Basın Danışmanı olduğum için farklı ülkeleri, kıtaları görme, gezme, kentlerin yaşam kalitesini, yerel yönetimlerini gözlemleme fırsatım oldu. Bu gezilerin bazılarında yine dönemin İZMİR EXPO 2015 Genel Sekreteri CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer de vardı.

Her kent kendi öz değerleriyle, mimarisiyle, sosyal, kültürel ve tarihi dokusuyla, iklimi, coğrafyasıyla bir farkındalık üretir. Şehirleri kıyaslamayı “İstanbul’da Ankara’da Bursa’da, Eskişehir’de bu var, şunlar yapılmış, İzmir’de neden yoktur” demem.

Kentlerin dinamikleri çoğu zaman küresel kültürün ‘postmodernizm’ yaşam biçiminin etkisinde kalsa da dokusunu, kokusunu, yapısını, kimliğini korumakta duyarlıdır.

İzmir’e gelince;

İdeolojik kuşatmanın, ya da dayatmanın ağır etkisi ve ‘yaşam tarzıma müdahale edilecek” korkusuyla ne geçmiş korunabiliyor ne gelecek kurgulanabiliyor.  Çeyrek asırdır dar bir alanda sıkışıp kaldık.

Sadece ideolojik sloganlarla yönetilen İzmir; yıllardır yerinde patinaj yapıyor.

Algı kurbanı İzmir’in Fuarcılık dışında yazılacak kaç başarı hikayesi var?

Yerel yönetimlerin öngörüsüzlüğü yüzünden ‘dünya kentleriyle rekabeti’ artık ağzımıza bile alamıyoruz. Yakın komşu şehirlerin dahi çok gerisinde kaldık.

4,5 milyon nüfuslu bir ilin yüzde 60’a yakını gecekondularda ve sağlıksız konutlarda yaşamını sürdürüyor. Çöp dağları arasındaki binlerce insanın özellikle yaz aylarında yaşadığı sıkıntı bugünün Türkiye’sine hiç yakışıyor mu?

Sadece çöp dağları ve gece kondular mı sorun olan?

İzmir hangi potansiyelini değerlendirebilmiş?

Tarihini mi, turizmini mi, denizini mi, üniversiteler kenti olma potansiyelini mi? Liman mı? Genç ve yetişmiş insan gücünü mü?

Listeye onlarca başlık ekleyebiliriz.

Binalı Yıldırım’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı büyük değişim için tarihi bir fırsattı. FETÖ kumpası yüzünden o süreç bloke edildi.

Şimdi ise İzmir’in önünde 2 tercih var;

Ya ‘yavaş şehir’ deyip. Anadolu’daki herhangi bir kentin çok gerisinde UYUYAN ŞEHİR olacak.

Ya da “büyük değişim” için Nihat Zeybekci’ye AK Parti belediyeciliğine sadece 5 yıllığına fırsat verecek.

Nihat Zeybekci’nın ‘yapacağım’ dediği. Yapacağına kesinlikle inandığım bütün projeleri okumakla kalmadım. Bu kentin geleceği adına yıllardır kafa yoran, araştırmalar yapan bir akademisyen grubumuz var. Yıllardır sessiz, sedasız, siyasetin çok dışına çalışırlar, araştırmalar yaparlar. Onlarla da bütün bir gece boyu sunum sonrası Zeybekci ekibince hazırlanan projeleri  tartıştık.

Uygulanabilirliği zayıf, bütçesi imkânsız, karşılığı olmayan, heyecandan yoksun tartışmalı tek proje yoktu.

Tamamı İzmir için acilen gerekli on numara projelerdir.

“İzmir bunu hak ediyor” diyenlerdenim.

Şimdiden ilan ediyorum.

Çocuklarımın geleceği için

Benim oyum Nihat Zeybekci’yedir.

 

Selam ve saygılarımla,

 

Halit TUNÇ

10.02.2019

 

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2019 14:24

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.