TÜRKÝYE'YE MUHALEFET LAZIM DEÐÝL

30 Temmuz 2018 23:32 / 1025 kez okundu!

 

 

24 Haziran muhalefette aðýr bir travmaya yol açtý. Muhalefet partileri hüsrana uðradý. Bunun sebebi, yanlýþ yollar izlemelerindendi elbet. O yollara yanlýþ tahliller sonucu koyuldular. Karþýlarýnda 16 yýllýk baþarýlý ve güçlü bir iktidar vardý. Onu devirmek hedefi çýtayý çok yükseðe koymaktý. Bunu denediler. Abdullah Gül formülü buldular. Ama hayata geçiremediler. Çünkü kulaða hoþ geliyor, hayaller kurulmasýna imkan veriyordu. Fakat gerçekçi deðildi. Ondan sonrasý ise artýk dikiþ tutmayacak bir noktaydý. Taraftarlarýný gerçek olmayan verilerle kandýrdýlar. Bu elbette yatsýya kadar sürecekti. 24 Haziran akþamý sonuçlar belli olduðunda muhalefet partileri açýsýndan tam bir bozgun vardý. Bunun acýsý sonraki günlerde çýkmaya baþladý.

 

****

 

TÜRKÝYE'YE MUHALEFET LAZIM DEÐÝL

 

24 Haziran muhalefette aðýr bir travmaya yol açtý. Muhalefet partileri hüsrana uðradý. Bunun sebebi, yanlýþ yollar izlemelerindendi elbet. O yollara yanlýþ tahliller sonucu koyuldular. Karþýlarýnda 16 yýllýk baþarýlý ve güçlü bir iktidar vardý. Onu devirmek hedefi çýtayý çok yükseðe koymaktý. Bunu denediler. Abdullah Gül formülü buldular. Ama hayata geçiremediler. Çünkü kulaða hoþ geliyor, hayaller kurulmasýna imkan veriyordu. Fakat gerçekçi deðildi.

Ondan sonrasý ise artýk dikiþ tutmayacak bir noktaydý. Taraftarlarýný gerçek olmayan verilerle kandýrdýlar. Bu elbette yatsýya kadar sürecekti. 24 Haziran akþamý sonuçlar belli olduðunda muhalefet partileri açýsýndan tam bir bozgun vardý. Bunun acýsý sonraki günlerde çýkmaya baþladý.

Seçimlerin en raðbet gören partisi konumundaki Saadet Partisinden artýk bahsedildiðini duyan yok. Saadet, Millet Ýttifaký yerine Cumhur Ýttifaký'nda yer alsaydý þimdiki durumu çok farklý olurdu. Bu bile onun yanlýþýný apaçýk ortaya koyar.

Piar anketini açýkladý... Millet ittifaký çoðunluðu alýyor

ÝYÝ parti ise daðýlma noktasýna geldi. Ýyi partililer, bütün umutlarýný Meral hanýmý yeniden ikna etmeye baðlamýþ durumdalar. Bunu neden yapmak istiyorlar, neden baþka bir aday çýkarýp yollarýna devam etmiyorlar? Çünkü bunun mümkün olmadýðýný hemen tümü biliyor. Meral haným giderse ÝYÝ Parti'nin iþi biter. O yüzden eteðine yapýþmýþ, býrakmak istemiyorlar. Meral haným ise gidiþatýn sonunu gördüðünden peþinen kaçýp kurtulmak istiyor. Geri dönse de bir þey deðiþmeyecek. Ýkinci bir kez manipülatif medyanýn þiþirmelerine kanma imkaný yok artýk.

CHP hep bildiðimiz gibi. Çok iddialý çýkmýþ, onbeþ Temmuz sonrasý demokrasi nöbetlerinde yer almayan, o nöbetlerde gecesini gündüzüne katanlara burun kývýranlar, seçmenini sandýk nöbetlerine çaðýrmýþlardý. Ýkinci tura kalacaðýz, orada da alacaðýz illüzyonunu Muharrem Ýnce, kralýn çýplak olduðunu aðzýndan kaçýrarak bozdu. Peki bu durumda ne yaptý CHP'liler, gerçeði söyledi diye Ýnce'ye kýzdýlar. O söylemese gecenin ilerleyen saatlerinde 'meþum' gerçek zaten kendiliðinden ortaya çýkmayacak mýydý? Elbette çýkacaktý ama onlar sonuçlara inanmamakta ýsrar etme imkanlarýný ellerinden aldýðý için kýzdýlar Muharrem Ýnce'ye.

CHP þimdi kurultay sancýlarý içinde. Genel merkez ve parti muhalefeti birbirine güvensiz. Ayný yollarý izliyorlar. Açýklýk deðil, gizem hakim. Kaç delege oy vermiþ belli deðil. Kurultay olacak mý olmayacak mý, o da belli deðil. Muhalefet imzalarý teslim ederse genel merkezin bunlarý manipüle edeceðinden endiþe ediyor. Genel merkez ise muhalefetin sahte imza devþirdiðinden. Bunlar 'hak, hukuk ve adaletten' bahsedenler. Birbirlerine karþý kumpas peþindeler.                                               

Bütün bu sýkýntýlar yanlýþ seçim stratejilerinden. Bir parti genel baþkanýný cumhurbaþkaný adayý yapmýyorsa onun sonuçlarýna da katlanacak. Meral haným da cumhurbaþkaný olma hayaline kendini fazla kaptýrmýþsa o da sonuçlarýna katlanacak. Saadet ise olmasý gereken deðil, olmamasý gereken yerde olduðu için o da bu sonuca katlanacak. Ne ekersen onu biçersin. Kaos ekenler, kaos biçiyor þimdi.

HDP muhalefetin en kazanan partisi olarak görünse de bu bir yanýlsamadýr. Onlarý bu noktaya getiren kendi çabalarýnda çok, CHP'nin çabalarýdýr. Sonuçlara bakýn; Demirtaþ, Meral Akþener ve Temel Karamollaoðlu partilerinden az oy alýyor. Muharrem Ýnce ise fazla. Bu durum bile ortada bir anomali olduðunu gösteriyor. Neden uyuþmuyor bu sonuçlar? Ýþte Türkiye'nin bu tür muhalefete ihtiyacý yok.

Muhalefet seçim yoluna düzülüþ mantýðýndaki yanlýþlýðýnýn bedelini çalkantýlar içine düþerek ödüyor. Türkiye ve dünya gündeminden kopuyor. En isabetli kararý ise Devlet Bahçeli ve MHP vermiþ oluyor. Cumhur ittifakýnda yer almakla kazançlý çýkýyor. Ýktidar partisi ise mantýklý bir ittifak kurmakla seçimden bir kez daha galip çýkýyor. Hükümeti ilan ediyor ve hemen iþe koyuluyor. Kendi yaptýklarýný yeterli görmüyor. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn aðzýndan kendine muhalefet ediyor. 'Baþarýlý olmak zorundayýz, baþka alternatifimiz yoktur. Bunun için de çok çalýþmak zorundayýz.'

 

Firuz TÜRKER

30.07.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.