KENDİNİ YENİLEMEK...

28 Kasım 2018 13:08 / 1172 kez okundu!

 

 

(...) Biz insanlar da böyle acılar içinde yenileniriz farkında olmadan. Düşüncelerimiz değişir, becerilerimiz gelişir, olgunlaşırız. Bazı insanlar bunu bilerek yapar. Bazıları da değişime karşı direnir. Alışmıştır eskiye. Her şey değişse bile o, ne becerilerini geliştirir, ne de düşüncelerini değiştirir. Kılları ağarmış olsa da önlük giyip andımız okumaya devam eder.

 

****

 

KENDİNİ YENİLEMEK...

 

Bu söylendiği kadar kolay bir şey değildir. Tabiat bunu çok güzel yapar. Mevsimlere göre hareket eder. Kartal yaşlandıkça gagası ve tırnakları aşırı uzar ve kıvrılır. Öyle ki, avını tutamaz hale gelir. İnsanlar gibi tırnak kesme becerisi yoktur. Sarp bir kayalığa gider. Pençelerini ve gagasını kayalara vura vura acı içinde düşürür. Günlerce aç bilaç yeniden çıkmalarını bekler. Artık savunmasızdır da. Başka bir yırtıcıya yem olmamak için bir çeşit inzivada yaşar. Sonunda pençeleri ve gagası yeniden savaşacak büyüklüğe erişir. Artık yenilenmiştir. Kendini savunabilir ve avlanarak beslenebilir.

 

Biz insanlar da böyle acılar içinde yenileniriz farkında olmadan. Düşüncelerimiz değişir, becerilerimiz gelişir, olgunlaşırız. Bazı insanlar bunu bilerek yapar. Bazıları da değişime karşı direnir. Alışmıştır eskiye. Her şey değişse bile o, ne becerilerini geliştirir, ne de düşüncelerini değiştirir. Kılları ağarmış olsa da önlük giyip andımız okumaya devam eder.

 

Kurumlar, örgütsel yapılar, şirketler hatta devletler de öyledir. Kendini yenileyemeyen devletler çöker. Başka devletler tarafından yutulur. Ya da parçalara bölünür. Sovyetler Birliği böyle dağılmıştır. Mısır ve Roma medeniyetleri bu yüzden tarih sahnesinden çekilmiştir. Nokia bir zamanlar el telefonu piyasasının kralı idi. Ama android telefon teknolojisine geçemediği için piyasadan silinmiştir. Bizim sosyal güvenlik sistemimiz geçmişte bu yüzden çökmüştür. Şimdi çok güçlü bir hale gelmişse bunun sebebi yenilenmeyi ve modernize olmayı başarabilmiş olmasındandır.

 

Siyasi yapılar, partiler de bu yasaya tabidir. CHP bir türlü bunu başaramadığı için yıllardır iktidarın yanından bile geçememektedir. İsimlerin değişmesi yeterli değildir. Yeni gelenlerin partiye yeni bir ruh, yeni bir düşünce sistemi, yeni değerler getirmiş olması gerekir. Bir siyasi parti yaşayan bir organizmadır. Kendini zamana uyduramazsa silinip gider.

 

Ülkemizde yenilenmeyi en iyi başaran parti AK Parti'dir. Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde 'metal yorgunluğunu atmak' sloganı ile başlayan yenilenme süreci hem kendini hem ülkenin yönetim tarzını değiştirdi. Diğer partiler (MHP hariç) hala eski sisteme takılı kaldılar. Erdoğan'ın uzamış gaga ve tırnakları radikal biçimde kesip atma cesareti çok eleştiri aldı. Çok gönül koyan oldu. Ama siyasi işler gönül işlerine benzemez. Vefa içerse de, örgütün geleceği vefanın önüne geçer.

 

Aslında eski siyasetler içinde ilk yenilenme hamlesini yapan MHP olmuştur. Yetmişli yılların çatışmacı tarzını bıraktı. Çek senet mafyalığına bulaşmış unsurlarından kurtuldu. Alparslan Türkeş'ten sonra onun soyadını taşıyan Tuğrul bey yerine Devlet Bahçeli'yi seçerek bir dinamizm yakaladı. Bu sayede kendini yeni duruma uydurabildi. Ama kendini değişik siyasi görüşlerin katılımına açmak istemediği için kitle partisi haline dönüşemedi. Misyon partisi olarak kaldı.

 

AK Parti'nin 'yenilenmeci' zihniyeti daha kuruluşunda vardı. Erdoğan 'milli görüş gömleğini çıkardık' dediğinde çok kimse inanmadı. Takiyye yaptığını düşündü. Belki milli görüşçü düşüncelerini değiştirmedi ama tutumunu değiştirdi. Siyasi çalışmasını milli görüş dışındaki unsur ve düşüncelere de açtı. Bu sayede başarılı oldu. Onun yenilenmeci zihniyetine ayak uyduramayanlar elendi. Ama bu tarz, ülkeyi ve ülke insanını da bir baştan bir başa değiştirdi, yeniledi. Saadet Partisi'nde kalan milli görüşçüler ise yeni duruma direnerek bugün ne hallere düştüler.

 

Şimdi AK Parti son haliyle yerel seçimlere gidiyor. Çok farklı isimler aday. Deneyimi taşıyan bazı isimler de aralarına serpiştirilmiş. AK Parti zamanın ruhuna uygun hareket ediyor. Yerel seçimlerde de başarılı olacağını düşünüyorum. Listelerde bir kaç yanlış olabilir. Ki; parti yönetimi bunu minimalize etmek için hemen her yolu denedi. Önemli olan, zamanın ruhunu yakalayıp yakalayamadığı. Bu deneyin sonucunu yerel seçimlerde göreceğiz. Yine başarı gelirse yöntem tutmuş demektir.

 

Firuz TÜRKER

28.11.2018

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.