ÝÞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ NELER DEDÝ?

25 Aðustos 2018 17:26 / 1086 kez okundu!

 

 

Ýþ Bankasý Genel Müdürü Adnan Bali; ODTÜ Ýktisadi ve Ýdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümünden mezun. Son ekonomik saldýrýda aldýðý açýk tutumla çok takdir ettiðim biri. Siyasi düþüncesini ve tercihini bilmem, ama vatan safýnda mücadeleye omuz vermek siyaset gerektirmiyor. Akýl ve vicdan, bu ülkeye aidiyet gerektiriyor.

 

****

 

ÝÞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ NELER DEDÝ?

adnan bali ile ilgili görsel sonucu

> Türkiye Ýþ Bankasý Genel Müdürü Bali: Güçlü dolar sürdürülebilir deðil

 

Ýþ Bankasý Genel Müdürü Adnan Bali; ODTÜ Ýktisadi ve Ýdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümünden mezun. Son ekonomik saldýrýda aldýðý açýk tutumla çok takdir ettiðim biri. Siyasi düþüncesini ve tercihini bilmem, ama vatan safýnda mücadeleye omuz vermek siyaset gerektirmiyor. Akýl ve vicdan, bu ülkeye aidiyet gerektiriyor.

 

Sayýn Bali neler dedi?

 

Ekonomik saldýrýnýn ilk günlerinde CNN TÜRK de ekrana çýkarak "Tüm dünyada deðerlenen dolar kuru ve ticaret savaþlarýndan en olumsuz etkilenecek ülkelerden birinin ABD ekonomisi olduðu öngörülüyor." dedi. ABD dolarýnýn bütün dünyada Fed'in faiz artýrýmlarýndan da beslenerek deðer kazandýðýna deðinen Bali, bu durumun ABD'nin dýþ ticaret açýðýný daha da artýrdýðýný ifade etti.

 

Dünyada, 2008 global krizinden sonra izlenen aþýrý geniþlemeci para politikalarý ile hemen hemen bütün ülke gruplarýnýn büyümeyi ivmelendirdiðini, 2018'e girildiðinde bu büyümenin global düzeyde epey yaygýnlaþtýðýný ifade eden Bali, ancak son dönemlerde ABD ile Çin arasýnda ticaret savaþlarý, Ýran'a yönelik yaptýrýmlar ve korumacý önlemlerin büyüme üzerindeki öngörüleri bir miktar olumsuz etkilemeye baþladýðýný söyledi.

 

Ayrýca Adnan Bali, G20 Zirvesi için IMF'nin hazýrladýðý notta; ticaret savaþlarýndan en olumsuz etkilenecek ülkelerden birinin ABD olacaðýnýn öngörüldüðüne dikkati çekti.

 

Sayýn Bali, daha sonra da açýklamalarda bulundu ve Yüksek faizin kötü bir þey olduðunu, ekonomiyi olumsuz etkilediðini, bankacýlarýn sanýlanýn aksine yüksek faizden memnun olmadýðýný da söyledi. Son yaþadýðýmýz döviz kuru ile ilgili dalgalanmada ise gerek Merkez Bankasý, gerekse Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) problemleri giderecek yönde aksiyonlar aldý. Bunlarýn piyasada karþýlýk bulmaya baþladýðýný görüyoruz.” dedi.

 

Kredi derecelendirme kuruluþlarýnýn sekülatif araçsallýðýný da eleþtiren Bali, 'Güney Afrika ve Türkiye ayný ülke grubunda yer alýyor. Güney Afrika’nýn büyüme oraný yüzde 1,3, Türkiye’nin geçen yýlki büyüme oraný yüzde 7,4. Güney Afrika’nýn bütçe açýðýnýn GSYH içindeki payý yüzde 3,8, Türkiye’nin ise yüzde 1,5. Güney Afrika’nýn bütçe açýðýnýn GSYH içindeki payý bizden iki kat fazla. Kamu borçlarýnýn GSYH’ye oraný Güney Afrika'da yüzde 52,7 iken, Türkiye'de ise yüzde 28,3… Ýþsizliðe bakýyorsunuz bizde yüzde 11 civarýnda, orada yüzde 27,5. Güney Afrika, yatýrým yapýlabilir ülke. Türkiye, onun altýndakinin de altýndaki notta.” eleþtirisini yaptý.

 

Sayýn Bali'nin açýklamalarý Cumhurbaþkaný sayýn Erdoðan'ýn görüþleriyle ne kadar örtüþüyor. Türkiye'nin (1) numaralý özel bankasýnýn baþýndaki kiþi bunlarý söylüyor. Þimdi kendisini 'muhalefet' diye satmaya çalýþan cahil cühela takýmýnýn sayýn Bali'yi 'Erdoðan yalakasý' ilan ederek ne zaman sosyal medyatik linç kampanyasý baþlatacaðýný merak etmekteyim.

 

Ömürleri ona buna çemkirmekle geçti. Çünkü söyleyecek ele avuca gelen bir düþünceleri yok.

 

Firuz TÜRKER

25.08.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.