HAYAT YENİ BİR YOL MU ARIYOR?

18 Mart 2020 19:50 / 2472 kez okundu!

 

 

Her şerde bir hayr vardır. Biz bunu bilemeyiz. Covid 19 Salgınının da hangi sebeple insan neslinin başına bela edildiğini bilemediğimiz gibi.

Jurassic Park filmini çoğumuz izlemiştir. Ben yine de hatırlatmak bakımından kısa bir özet yapayım. Çok zengin bir iş adamı, ıssız bir tropik adada, sivrisinek fosilindeki DNA örneği ile nesli tükenmiş dinozorları yeniden yaşama döndürme projesine büyük bir servet yatırır. Proje başarılı da olur. Artık bunu işletmeye açma ve yatırılan parayı çıkarıp para kazanma zamanıdır. Ada, tarih öncesi egzotik bir hayvanat bahçesi olarak ziyarete açılacaktır. Bunun için yerinde görüp görüşlerini almak üzere bir kaç bilim insanını adaya davet eder...

 

****

 

HAYAT YENİ BİR YOL MU ARIYOR?

 

Her şerde bir hayr vardır. Biz bunu bilemeyiz. Covid 19 Salgınının da hangi sebeple insan neslinin başına bela edildiğini bilemediğimiz gibi.

Jurassic Park filmini çoğumuz izlemiştir. Ben yine de hatırlatmak bakımından kısa bir özet yapayım. Çok zengin bir iş adamı, ıssız bir tropik adada, sivrisinek fosilindeki DNA örneği ile nesli tükenmiş dinozorları yeniden yaşama döndürme projesine büyük bir servet yatırır. Proje başarılı da olur. Artık bunu işletmeye açma ve yatırılan parayı çıkarıp para kazanma zamanıdır. Ada, tarih öncesi egzotik bir hayvanat bahçesi olarak ziyarete açılacaktır. Bunun için yerinde görüp görüşlerini almak üzere bir kaç bilim insanını adaya davet eder.

Adaya inip de bir araçla yeniden yaşama döndürülen dinozorları görmeye giderlerken bilim insanlarından biri 'kendi kendilerine çoğalmalarını nasıl önlüyorsunuz' diye sorar. İş adamı 'hepsi dişi; böylece çoğalmaları mümkün olmuyor' diye cevap verir. Bir diğer bilim insanı da ona cevap verir; 'hayat bir yolunu bulur'...

Nitekim haklı çıkar ve kimi dinozorların cinsiyet değiştirdiği anlaşılır, bundan sonra da zaten işler zembereğinden boşanır ve film macera olarak sürer.

Neanderthal, Homo Sapiens'in, yani modern insanın (yani bizim) bir alt oluşumudur. Homo Sapiens ve Neanderthal 300 bin yıl bir arada yaşamış ve dünya egemenliği için birbiriyle mücadele etmiştir. Tabi ki sonunda Homo Sapiens kazandı ve Neanderhal tarih sahnesinden çekildi. Fakat onu, sandığımız gibi Homo Sapiens (akıllı insan) yok etmedi. Neanderhalin üreme sisteminde bir bozukluk ortaya çıktı. DNA'sı uyuşmadığı için Sapiensle çiftleşmeleri de döl vermiyordu. Böylece zaman içinde üremesi giderek zayıfladı. Kısırlık arttı. Bir gün geldi ki son Neanderthal de can verdi. Bu sonlanma olayının İspanya'da olduğu var sayılıyor.

Covid 19 İnsan (yani Homo Sapiens) hücresine yerleşerek onun DNA'sını etkiliyor. DNA bir nükleik asittir. İnsan kromozomlarını oluşturur. Virüs de nükleik asit sahibi bir embriyo canlıdır. İnsan hücresine girince kendi asidini onun DNA'sına karıştırır. Böylece DNA yapısı bozulan (değişen) insanın bağışıklık sistemi de zayıflar. Çünkü eski DNA yapısına göre kurulmuştur.Özellikle yaşlılar bu durumu kaldıramıyor ve ölüm riski taşıyorlar. Virüs ise içinde yaşamaya devam edeceği sağlıklı vücutlar istiyor. Bu nedenle kendi etkisine dayanamayan bireyleri öldürüyor. Covid 19'la baş etmek işte bu yüzden zor. Fakat imkansız değil. Vücut yapısında eski sistemi restore edecek ve virüsün bu bozma eylemini (virüsü değil) etkisizleştirecek bir ilaç gerekiyor. Ama Homo Sapiens bunu da buldu bulacak noktada. Bunu gerçekleştirdiği takdirde Covid 19'u yenmiş olacak. Fakat yok etmiş olmayacak. Bizler, bize zarar vermeyecek bir şekilde onu taşımaya ve nesilden nesle aktarmaya devam edeceğiz.

Bünyemize aldığımız ve taşımayı sürdüreceğimiz bu virüs insan neslini nasıl etkileyecek? İşte can alıcı soru budur. Benim aklıma bu virüsün insan DNA'sını değişikliğe uğratma ihtimali geliyor. Bu değişiklik kromozomlarda da değişikliğe yol açacak. Böylece yeni bir nesil ortaya çıkacak. Homo Sapiens'in üst aşaması. Bu değişiklik bu günden yarına olacak değildir. Yüz bin yıllar alacak bir evrim gerektirir. Ama başlangıç bu virüsün ortaya çıktığı bu günler olacak. Virüs tüm insanlığa bu yüzden kolayca yayılıyor. Yani doğru fikir yürütüyorsam eğer, insan neslinin tarihsel evriminde devrim sayılabilecek bir döneme tanıklık ediyoruz. Homo Sapiens, Neanderhal gibi radikal bir yok oluşa izin vermeyecektir. Şu andaki mücadelenin esası budur. Ne var ki evrimleşmesine de engel olamayacak ve kendinin bir üst aşamasına uzun bir zaman içinde dünyanın egemenliğini teslim edecektir.  

Virüsün laboratuar ortamında yaratıldığı fikrini doğru sayalım. O takdirde insanoğlu kendi kendini değişime sokuyor demektir. Bunu bilinçle yapmıyor başka sebeplerle yapıyor ama sonuç olarak kendi geleceğini etkiyecek sonuçlara yol açabilecek bir iş yapıyor. Bana göre bu da doğal olandır. Neticede insan da doğanın bir parçası.

 

Firuz TÜRKER

17.03.2020

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.