HALKIN GÖRDÜÐÜ, SEZDÝÐÝ, HÝSSETTÝÐÝ NEDÝR

06 Mart 2018 10:35 / 1005 kez okundu!

 

 

Duygularýnýzý ve arzularýnýzý, hayatýn gerçekleri ve nesnel olgularýn yerine koymamaya çalýþýn...

Türkiye bir sýnýr ötesi harekat yürütüyor. Desteklersiniz, desteklemezsiniz, eleþtirirsiniz ama bir þeyi göz ardý edemezsiniz. Bu halk, bu harekata caný gönülden destek vermektedir. Bunu hiç bir medya organý gizleyemiyor; yok sayamýyor. Yapýlan anketlerde harekata destek oraný % 90'larýn üzerinde. Öyle ki, yöneticilerinin çoðunun gönlünde öyle yatmamasýna raðmen CHP yönetimi bile destek açýklamasý yapmak zorunda kalýyor. Neden gerçek niyetlerinin destek olmadýðýný düþünüyorum. Çünkü yaptýklarý açýklamalarýn 'destek' kavramýyla ilgisi çok zayýf. Hatta tersi his veriyor.

Bu harekatýn TSK tarafýndan yapýldýðý, bir partiye (tabi ki iktidar partisi kastediliyor) mal edilemeyeceði düþüncesi, burada rant var aman kaçýrmayalým endiþesini ifade ediyor. ÖSO'ya ve Suriyeli sýðýnmacýlara yönelik söylemleri, harekatý 'zayiat' kavramýyla deðerlendirme çabalarý, bu harekatý güçlendirmeyi deðil, zayýflatmayý amaçlýyor. Ama halkýn bu büyük desteði karþýsýnda 'destek' mesajý vermeye mecbur kalýyorlar.

Peki halk neden böylesine güçlü bir destek veriyor bu harekata? Bunun bir sosyolojisi yok mu? Tabi ki var. Halkýn hisleri, sezgileri ve çýplak gözle gördükleri. Bu, en eski bir topluluk psikolojisidir. Yani tehdidi algýlama ve 'savunma' psikolojisi. Býrakýn halklarý, Sardalya sürülerinde bile var. Oyun öylesine açýk oynandý ki, görmek istemeyenler veya oyunu kurmaya çalýþanlardan yana düþünenler dýþýnda herkes tarafýndan görüldü.

Ýktidar, 'beka meselesi' derken haksýz deðildir. Kurgulanan oyun böyle bir oyundur. Halkýn gördüðü ve algýladýðý bunun doðru olduðudur. Eðer bu düþünce gerçekliði ifade etmeseydi, halk buna inanmaz, böyle bir þey yok diyenlere inanýrdý. Halklarýn böyle derin sezgileri vardýr. Tabi her söylemleriyle halklara övgüler düzenler, iþ gelip pratiðe dayandýðýnda, yani halk onlarýn söylemlerine itibar göstermediðinde, kendilerinin deðil, halkýn hata yaptýðýný düþünürler.

Halk ülkesine ve kendisine yönelik tehdidi çok açýk olarak gördü ve algýladý. Ülkesi üzerine de planlar yapýldýðýný, önündeki çok somut deneylerle; Suriye ve Irak'ýn baþýna gelenlerle, yaþadýðý hendek kalkýþmasý ve 15 Temmuz deneyi ile, çok iyi anladý. Ve de bu saldýrýya kurban gitmemek için mücadele etmesi gerektiðini kavradý. O nedenle de kendisine bu yolda önderlik edecek olanlarý izleyecek. Bu yoldan dönmesini ve boyun eðmesini isteyenleri deðil.

 

Firuz TÜRKER

06.03.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.