DİREN AMERİKA

10 Ocak 2019 14:47 / 911 kez okundu!

 

 

Trump neden Suriye'den çekilme kararı aldı? Çünkü Türkiye kararlı. Bir kez daha 'bayraklarınızı toplayın, onları dürüp büküp elinize biz vermeyelim' terslenmesinin altında kalmak istemiyor. Bir kez daha refüze edilmek yerine Türkiye ile bir anlaşma yaparak 'kısmi' çekilme kararı alarak doğru bir iş yaptı. Ama bunu yıllarca PYD/PKK'ya yatırım yapmış Obamacı Amerikan bürokrasisine anlatamadı. Anlatamazdı zaten. Kabahat telli duvaklı gelin olmuş kimse almamış.

 

****

 

DİREN AMERİKA

 

Trump neden Suriye'den çekilme kararı aldı? Çünkü Türkiye kararlı. Bir kez daha 'bayraklarınızı toplayın, onları dürüp büküp elinize biz vermeyelim' terslenmesinin altında kalmak istemiyor. Bir kez daha refüze edilmek yerine Türkiye ile bir anlaşma yaparak 'kısmi' çekilme kararı alarak doğru bir iş yaptı. Ama bunu yıllarca PYD/PKK'ya yatırım yapmış Obamacı Amerikan bürokrasisine anlatamadı. Anlatamazdı zaten. Kabahat telli duvaklı gelin olmuş kimse almamış.

Trump görünürde 'başkan'. Tıpkı Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmeden önceki durumu gibi. İşin esasını elinde tutan 'emret başkanımcı' Amerikan bürokrasisi. Daha doğrusu bürokrasinin çoğunluğu Trump'la dans etmiyor. Bürokrasi içinde Trump'ın taraftarı azdır. Erdoğan bu bürokratik direnci kırabilmek için çok mücadele verdi. O yüzden ona 'tek adam' dediler. Trump'ın da daha çok yol yürümesi lazım.

Derin devlet ya da bürokratik devlet çağımızın bir gerçeği. Sadece bize özgü değil. Demokrasinin gelişmesinin önündeki en büyük engel budur. Bürokrasi, kendini devletin gerçek sahibi sayıyor. Halkın tercihi ne olursa olsun son sözü söyleme hakkının kendinde olduğunu düşünüyor. Düşünmekle kalsa iyi. Her fırsatta bunu, halkın seçtiklerinin kafasına kafasına vuruyor.

Bürokratik devletin zayıflaması, halkın yönetimde daha fazla söz sahibi olmasını getirir. Devlet mekanizmasını daha bir şeffaflaştırır. Bu da demokrasinin gelişmesi demektir. Devlet yönetiminde seçilmişlerin etkisini arttırır. İşte günümüz devleti, bu gelişmeye direniyor. Bunun önünü almanın yollarını arıyor.

Bu konu, 'seçilmiş kötü çıkarsa' sulandırmasıyla yolundan saptırılamaz. Cevabı gayet nettir. Bir daha halk seçmez olur biter. Ya halk buna rağmen seçerse? O zaman kusuru kendinizde arayın. Halklar da yanlış yapar aldatmasının ardına daha az sığının. Halkı adam yerine koymaya alışın.

Trump kısmi çekilme kararını hem Astana süreci ile devre dışına düşmüş olmaktan kaynaklanan durumu düzeltmek hem de Türkiye'nin Amerika'dan uzaklaşıyor olmasını telafi etmek için aldı. Bir anlamda Türkiye ile PKK'yı hesaplaşmak üzere baş başa bıraktı. PKK bu hesaplaşmadan galip çıkamayacağının farkında. O donanıma sahip değil. Amerikan bürokrasisi Trump'a rağmen o kadar silah takviyesi yapsa da olmadı. Şimdi hem yaptıkları masrafın hem de yıllarca besleyip büyüttükleri bu aparatın korumasını yapmaya çalışıyor. İsrail de Türkiye ile arasında kurulacak bir tampon devletçik planının dumura uğruyor olmasından hiç de memnun değil. Bolton'ın açıklamasını İsrail'den yapmasının anlamı bu.

Bolton açıklamayı İsrail'de yaptı ama cevabını Ankara'da aldı. 'Bizim muhatabımız Trump'tır' dedi Erdoğan. Anlaşılan Ortadoğu'da işler yıllarca örülen ve Türkiye'nin hiç de yararına olmayan, tam tersine büyük zarar göreceği şekilde olan plana göre gitmeyecek. Türkiye inisiyatif aldı bir kere.

Bu bağlamda bizim muhalefet ne tarafta konumlanıyor? Sınırlarımızda IŞİD mi kaldı diyor. Başka birileri yok mu sahi sınırlarımızda? Amerika tarafından donatılan, güney sınırlarımızda mevziler kazan, müstahkem mevkiler oluşturan?

 

Firuz TÜRKER

09.01.2019

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.