ANAYASANIN İLK DÖRT MADDESİ

19 Eylül 2024 18:01 / 99 kez okundu!

 

 

Genelde konuya ilgi duyan herkesin o maddeler hakkında az çok fikri vardır ama tam olarak ne olduklarını eminim ‘kahir ekseriyet’ (çok büyük çoğunluk) bilmiyordur. İnanın ben bile bu yazıyı yazmak için açıp baktım.

 

*****

 

ANAYASANIN İLK DÖRT MADDESİ

 

Genelde konuya ilgi duyan herkesin o maddeler hakkında az çok fikri vardır ama tam olarak ne olduklarını eminim ‘kahir ekseriyet’ (çok büyük çoğunluk) bilmiyordur. İnanın ben bile bu yazıyı yazmak için açıp baktım.

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

İşte asıl sorunlu olan bu dördüncü madde. Hadi değiştirilmesinden geçtim, haşa vahiy mi bu ki değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Bu dördüncü maddeyle nasıl olunuyor ‘demokratik hukuk devleti’? Peki teklif edilemez' derken, edilirse ne olur? Bunun bir müeyyidesi var mı? Eden olursa ona ne yapılacak mesela?

Benim bu maddelerle sorunum yok. Ama itirazlarım var. Gerçi seni kim takar diyeceksiniz ve haklısınız ama ben diyeceğimi diyeyim. Gördüğüm kadarıyla siyasi arenada bunların değiştirilmesi yönünde bir teklif ya da girişim yok. Varsa da ancak cılız sesler bunlar. O zaman neden sanki bu maddeler büyük tehdit altındaymış gibi bir bardak suda fırtınalar koparılıyor? İktidarın yeni anayasa yapılması önerisi var ya, işte onu engelleyip 12 Eylül’ün baskıcı, faşizan karakterli anayasası ile devam edilmesini sağlamak için. Aynı cumhurbaşkanlığı sistemine geçişte yapılan yalan ve kışkırtıcı propagandalar gibi.

Benim gerçekten sorunlu gördüğüm dördüncü madde neleri engelliyor mesela? Birinci madde ‘demokratik bir cumhuriyettir’ şeklinde olsa daha sarih olmaz mı? İkinci maddedeki ‘Atatürk milliyetçiliği’ ne demek? Kaç çeşit milliyetçilik var? Milliyetçiliğe bu vurgu yapılmış da cumhuriyete demokratik vurgusu yapılmasının neden yanlış olduğu düşünülmüş? Sonra ‘dili Türkçedir’ demek yerine ‘resmi dili’ olsa daha net olmaz mı? Bu, Türkçe'den başka dillerin üzerinde baskı oluşturulmasına karşı güvence belirtmiş olmaz mı?

Başkentin Ankara olması neden değiştirilemiyor? Pardon teklif bile edilemiyor? Ankara’nın bir kutsiyeti mi var? Yanlış anlaşılmasın ben değiştirilsin demiyorum. Allah göstermesin ülkemize bir saldırı oldu da Ankara ağır yara aldı, oradan devlet işlerinin yürütülmesi aşırı ölçüde zorlaştı. Ne olacak? Olmaz demeyin, olmaz olmaz. Düşmanlar genelde saldırdıkları ülkenin başkentini hedef alırlar.

Yani ben aklıma gelenleri sıraladım. Yapılması düşünülen yeni anayasada bu tür tartışmaları gerektirecek öneriler yok. Kimse niyet okuyarak kalkıp da ortada fırtınalar estirmesin ve lüzumsuz tartışmaları gündeme taşımasın. Önce bir ‘biz de varız’ gibisinden bir niyet beyanı olsun bakalım. Sonra varsa itirazlarınız yaparsınız. İlk dört madde değişmesin mi istiyorsunuz. Bu yönde bir talep gelirse itiraz edersiniz. Tabi niyetiniz üzüm yemekse. Bu işte gönlünüz var mı önce onu bilelim. Darbe anayasasından yana mısınız yoksa demokratik bir anayasadan mı? Bu soruya cevabınız yoksa, toplumu darbe anayasası ile yönetilmeye devam edilmesi yönünde kandırmaya çalışıyorsunuz demektir.

Firuz TÜRKER

18.09.2024

 

Son Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2024 21:03

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.