AMERÝKANLAÞMAYANLAR...

10 Nisan 2019 15:57 / 1455 kez okundu!

 

 

Bu Latin Amerika sosyalizminin sürdürücüleri nedense cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan'a saygý ve yakýnlýk duyuyorlar. Nedense deðil aslýnda nedeni belli; Türkiye de antiemperyalist bir çizgi izliyor. Dünyanýn mazlum halklarýyla dayanýþma gösteriyor. Fakat kendisine solcu süsü vermeye çalýþan bir garip kesimin 'faþist diktatör' diye göstermeye çalýþtýklarý Recep Tayyip Erdoðan'a onlarýn yaklaþýmý bu yüzden farklý. Bizdeki Amerikanlaþtýrýlmýþ 'solcular' Erdoðan'a 'faþist' ve 'diktatör' derken ayný zamanda Suriyeli düþmanlýðý üzerinden ýrkçýlýk da yapýyor. Bush JR ve diðer emperyalist liderler gibi terörün Müslüman dünyasýndan kaynaklandýðýný söyleyecek kadar Ýslam'a kin duyuyor. Amerika'nýn bedava silahla donattýðý bir Gurka ordusunu 'devrimci' diye kutsuyor; sýrtýný ona yaslýyor. Amerika'nýn ekürisi Avrupalý emperyalistlerin 'yaþam tarzýna' tapýyor. Halbuki yaþam tarzlarýnýn kaynaðý sömürü ve zulüm. Sömürgelerden çalýnan deðerler üzerinde inþa edilmiþ. Týpký Mýsýr piramitlerinin ve Çin Seddi'nin binlerce esir ve kölenin caný pahasýna inþa edildiði gibi.

 

****

 

AMERÝKANLAÞMAYANLAR...

 

Ankara'da bir solcu lider. Recep Tayyip Erdoðan'la yan yana ülkesinin ulusal marþýný dinliyor. Sað eli yüreðinin üstünde, sol eli yumruk yapýlmýþ omuz hizasýnda. Ardýndan Ýstiklal Marþý'mýz çalýnýyor. Onu da saygý duruþu ile dinliyor. Juan Evo Morales, Bolivya devlet baþkaný. Ýlk kez bir Bolivya devlet baþkaný ülkemizi ziyaret ediyor.

 

Ýki binli yýllarla birlikte Latin Amerika ülkelerinde art arda antiemperyalist ve yerli (yani kimisi Amerikan yerlisi, Kýzýlderili diye bildiklerimizden) liderler iþbaþýna geldi. Hem de uzun yýllar gerilla savaþý vermiþ olmalarýna raðmen meþru ve serbest seçimlerle. Halklarý onlarý aldý ve ülkenin baþýna taþýdý. Venezuela'da Chavez, Meksika'da López Obrador, Uruguay'da José Mujica, Brezilya'da Lula da Silva bunlardan bir kaçý. Evo Morales de onlardan biri.

 

Böylece Latin Amerika ülkelerinin 'sosyalizm' yolunu tuttuðu söylenir oldu. Barýþçý Latin sosyalizmi, bildiðimiz teorideki sosyalizm olamadý ama uzun yýllar kendilerini arka bahçesi olarak gören ve köleleriymiþ gibi davranan ABD emperyalizmine karþý bayrak açtýlar. Millici oldular, halklarý için çalýþtýlar. Ýþte bu yüzden en olmadýk saldýrýlara maruz kaldýlar. Piþmiþ tavuðun baþýna gelmeyen onlarýn baþýna geldi. Haklarýnda en olmadýk kara propagandalar yürütüldü. Kimisi tutuklandý. Kimisi seçim dýþý yollarla görevden alýndý. Yerlerine Maduro gibi, Dilma Rousseff gibi yenileri geldi. ABD emperyalizmi bunlarýn da yakasýna yapýþtý. Ülkelerinin baþýna musallat oldu. Baþarýsýz olsunlar, Amerikan hegemonyasýný kýramasýnlar diye Türkiye'de bize neler yapýyorsa bir benzerlerini onlara da yaptý ve yapmaya devam ediyor.

 

Bu Latin Amerika sosyalizminin sürdürücüleri nedense Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan'a saygý ve yakýnlýk duyuyorlar. Nedense deðil aslýnda nedeni belli; Türkiye de antiemperyalist bir çizgi izliyor. Dünyanýn mazlum halklarýyla dayanýþma gösteriyor. Fakat kendisine solcu süsü vermeye çalýþan bir garip kesimin 'faþist diktatör' diye göstermeye çalýþtýklarý Recep Tayyip Erdoðan'a onlarýn yaklaþýmý bu yüzden farklý. Bizdeki Amerikanlaþtýrýlmýþ 'solcular' Erdoðan'a 'faþist' ve 'diktatör' derken ayný zamanda Suriyeli düþmanlýðý üzerinden ýrkçýlýk da yapýyor. Bush JR ve diðer emperyalist liderler gibi terörün Müslüman dünyasýndan kaynaklandýðýný söyleyecek kadar Ýslam'a kin duyuyor. Amerika'nýn bedava silahla donattýðý bir Gurka ordusunu 'devrimci' diye kutsuyor; sýrtýný ona yaslýyor. Amerika'nýn ekürisi Avrupalý emperyalistlerin 'yaþam tarzýna' tapýyor. Halbuki yaþam tarzlarýnýn kaynaðý sömürü ve zulüm. Sömürgelerden çalýnan deðerler üzerinde inþa edilmiþ. Týpký Mýsýr piramitlerinin ve Çin Seddi'nin binlerce esir ve kölenin caný pahasýna inþa edildiði gibi.

 

Bu Amerikanlaþtýrýlmýþlar, ülkemize ilk yakýnlaþan Maduro'ya deli muamelesi yaptýlar. Amerikan ambargolarý ve ekonomik saldýrýlarý altýnda bunalan ülkesinin kötü durumunu onun yüzündenmiþ gibi göstermeye çalýþtýlar. Sebebi kendilerinin sahte solculuklarýdýr. Kendilerini gizlemek ve Tayyip Erdoðan'ýn iþine yarayacaðýný düþündükleri bu durumu tersine çevirmek için yapýyorlar bunlarý.

 

Halbuki kimsenin kendisine ya da þuna buna yarasýn diye bir þey yaptýðý yok. Mazlum ülkeler emperyalizme direnirken kendi aralarýnda dayanýþmayý seçiyorlar. Evo Morales'in ülkemizi ziyaretini de buna yoruyorum ben. Varsýn Amerikanlaþtýrýlmýþlar baþka þeylere yorsun, öyle göstermeye çalýþsýn.

 

Firuz TÜRKER

10.04.2019

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.