17 YILDA BÝR NESÝL YETÝÞTÝ

27 Aralýk 2019 20:46 / 990 kez okundu!

 

 

AK Parti'nin iktidara geldiði 2002'de doðanlar bugün 17 Yaþýnda. AK Parti'nin reformu sayesinde 2023'de oy kullanacak hatta aday olur ve seçilebilirlerse milletvekili olacaklar. Sadece onlar mý; 2005'de doðanlar da bu kapsama girecek. 2002'den bir on yýl önceye kadar doðanlarý da bu kategoriye alýrsak 2023'deki seçimlere iþte bu nesil damga vuracak. Sanýrým 'Z' kuþaðý oluyor bu kategori. En azýndan aðýrlýklý olarak.

 

****

 

17 YILDA BÝR NESÝL YETÝÞTÝ

 

AK Parti'nin iktidara geldiði 2002'de doðanlar bugün 17 Yaþýnda. AK Parti'nin reformu sayesinde 2023'de oy kullanacak hatta aday olur ve seçilebilirlerse milletvekili olacaklar. Sadece onlar mý; 2005'de doðanlar da bu kapsama girecek. 2002'den bir on yýl önceye kadar doðanlarý da bu kategoriye alýrsak 2023'deki seçimlere iþte bu nesil damga vuracak. Sanýrým 'Z' kuþaðý oluyor bu kategori. En azýndan aðýrlýklý olarak.

 

Bu neslin hafýzasýnda AK Parti öncesi muhtemelen yok. Onlarýn gözlerini açtýklarý ve çevresini anlamaya baþladýklarý zamanlar AK Parti zamanlarý. Hafýzalarýna aldýklarý bu dönemde yaþananlar. Ýçlerinden araþtýrmaya meraklý olanlar varsa onlar da geçmiþi araþtýrýp nerden geldiðimizi anlamaya çalýþacaklar. Büyük ihtimalle tam kavrayamayacaklar. Çünkü insan belleði en iyi kayýtlarý yaþadýklarý sýrasýnda yapar. Dolayýsýyla AK Parti'yi ancak AK Parti ile kýyaslayarak bir tercih yapacaklar. Onlar bizim gibi eski Türkiye'nin içinden gelmediler. Yeni Türkiye'ye doðdular.

 

Ben sýrasýyla; manyetolu telefondan, çevirmek için uzun süre çevir sesi beklenen çevirmeli, arkasýndan tuþlu telefona; deðiþen telsiz kanunu sonucu kullanýlan belli bir mesafe dýþýnda birbirini çekmeyen telsizlerden; çaðrý cihazý, araç telefonundan; pabuç büyüklüðünde her yerden çekmeyen cep telefonuna; oradan da android denilen akýllý telefona geldim. Halbuki bu kuþak gözlerini akýllý telefon ve internet çaðýna açtý. Ondan öncesi onlar için mazi.

 

Bunlarýn beklentileri bizim nesilden farklý. Dolayýsýyla 2023'de AK Parti'yi muhalefetten çok bu sosyoloji zorlayacak. Ben AK Parti'nin tam anlamýyla olmasa bile Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn bu durumun farkýnda olduðunu sanýyorum. AK Parti'nin kongre süreci bu büyük finale hazýrlanma süreci olacaktýr. Eðer yenilenmeyi baþarabilirse Türkiye onunla yoluna devam eder; tersi durumda yeni arayýþlara girer ki, þu anki siyasi oluþumda yeni bir alternatif yaratabilmesi kolay görünmüyor. AK Parti muhalifi mevcut ve yeni kurulacak partilerde bu ýþýk yok. Bu da AK Parti'ye büyük avantaj saðlýyor. Spor deyimiyle söylersek AK Parti devler liginin en müsait grubunda yapýyor maçlarýný.

 

Fakat öte yandan muhalefet önümüzdeki seçim için çok iþtahlý görünüyor. Ama politik manevralardan baþka seçime yönelik bir hazýrlýklarý yok. AK Parti'nin nasýl bir ülke devraldýðý ve oralardan nerelere getirdiðini bire bir yaþayarak hafýzasýna kazýyamamýþ bu yeni nesle ümit baðlamýþ durumda. Onlarý, AK Parti'nin yaptýðý pek çok þeyden çok, henüz elinin gitmediði, yapamadýðý þeylerle kazanmayý tasarlýyor. Yani AK Parti'yi kendi kurþunuyla vurmayý. Ama bunun için kendinin neler yapacaðýný söylemesi gerekiyor.

 

Muhtemelen bu nesil; 2023'e kadar terör tehdidinin de ortadan kaldýrýlmýþ olacaðýný görecek. Ne var ki bu bile onlara pek fazla bir þey ifade etmeyecek. Onlar, 21. yüz yýlýn kendilerine nasýl bir yaþam sunacaðýna odaklanacaklar. Kendilerini ABD, Rusya, Çin gibi ülkelere denk bir ülkenin yurttaþý olarak görecekler. Ýngiltere, Fransa, Almanya baþta olmak üzere AB ülkelerini küçümseyecekler. Bizim neslin bunlar karþýsýnda nasýl bir eziklik hissettiðini akýllarýna bile getirmeyecekler.

 

Ýþte yeni Türkiye'nin sosyolojisi aþaðý yukarý budur. Bu neslin beklentisine muhalefetteki hangi partinin hazýrlýðý var? Bu nesil AK Parti döneminde yetiþti. Ve onlarýn sürekli olarak 'çaðýn gerisine götürülüyoruz' vaveylalarýna hiç de uymayan bir þekilde ortaya çýkmýþ bir nesildir. Bu nesil uluslararasý bilgi, zeka ve yaratýcýlýk yarýþmalarýnda sürekli ödüller alan bireyler çýkarýyor içinden. 2023'de ülkemizin geleceðine onlar karar verecek. Kimi kendi beklentilerini karþýlayacak þekilde hazýrlanmýþ görürlerse görevi ona verecekler. Hatta pek çoðu ülkenin geleceðinin inþasýnda görev alacak.

 

Geçenlerde Finlandiya ile ilgili bir habere rastlamýþtým. Baþbakan Sanna Marin baþkanlýðýndaki yeni Fin hükümeti meclisten güvenoyu aldý. Baþbakan 34 yaþýnda ve kadýn. Hükümet bir büyük koalisyondan oluþuyor. 12 kadýn, 7 erkek bakan görev yapacak. Koalisyon katýlýmcýlarý þöyle; Sol Ýtiifak Lideri Li Andersson (32), Merkez Parti Lideri Katri Kulmuni (32), Finlandiya Baþbakaný Sanna Marin (34) ve Yeþil Lig Lideri Maria Ohisalo(34) Finladiya'nýn Ýsveçli Ýnsanlarý Partisi Lideri Ana - Maja Henriksson (55). Bütün bu liderler kadýn.

 

Nasýl bir dünyaya doðru yürüdüðümüzü anlamak için bu tabloya iyi bakýn. Gelecek bizim düþünebileceðimizin sýnýrlarýnýn ötesinde bambaþka bir þey olacak. Bunu anlayabilen, kavrayabilen, hayata geçirebilen 2023'ün kazananý olacaktýr.

 

Firuz TÜRKER

21.12.2019

 

Son Güncelleme Tarihi: 27 Aralýk 2019 20:51

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.