Doktor Ahmet Lokurlu'ya Çevrecilik Oscarı Verildi

23 Nisan 2009 23:28  

 

Doktor Ahmet Lokurlu'ya Çevrecilik Oscarı Verildi

Güneş ısısıyla çalışan soğutma sisteminin mucidi Doktor Ahmet Lokurlu çevrecilik Oscarı olarak tanımlanan Dünya Enerji Ödülü’ne layık görüldü.

Araştırmalarını Almanya’da sürdüren Türk bilim adamı Doktor Ahmet Lokurlu, çevre ve enerji konusunda yaptığı çalışmalar ve kazandığı ödüllerle uluslararası bilim çevrelerinin önde gelen isimlerinden biri. 2004’de Uluslararası Dünya Enerji Ödülü’ne layık görülen, Avrupa Güneş Enerjisi Ödülü ve Japonya Çevre Ödülü’nü de kazanan 1963 doğumlu Lokurlu, Almanya’da yaşayan ve ülkeye katkıda bulunan bilim adamlarına verilen ‘Almanya’nın En Yaratıcı Kişisi’ ödülünü de Başbakan Merkel’in elinden almıştı.

Bilim çevrelerinde ‘güneşi donduran adam’ olarak tanımlanan Ahmet Lokurlu’nun geliştirdiği güneşten enerji elde eden sistemler, enerjide devrim niteliğinde buluşlar olarak kabul ediliyor. 180 dereceye kadar güneş enerjisi ile ısıtılan suyun 144 derecede ve 4 barlık basınçta buhar halini alması ve bunun daha sonra iki kademeli makinede soğuğa dönüştürülmesi esasına dayanan sistemi bulan Lokurlu’nun sisteminin en büyük özelliği çevreye zarar vermeyen bir enerji kaynağı olması.

Bu işlem sırasında Sadece su ve güneş enerjisi kullanıldığından herhangi bir atık madde de oluşmuyor. Lokurlu, güneşin gelecekteki enerji sorununa en önemli çözüm olabileceğini savunuyor.

Özellikle büyük otelleri soğutmada kullanılan sistemin küçültülerek evlere kadar girmesi ile bağlantılı çalışmalar sürüyor. Yaz aylarında otellerin kullandığı enerjinin çok büyük bir bölümünün soğutma için harcandığını vurgulayan Lokurlu, Çevrecilik Oscarı ödülünü bu yıl Türkiye adına almaktan büyük gurur duyduğunu belirtiyor, ancak son dönemlerde konuya yaklaşımın değişmesine rağmen, Türkiye’de güneş enerjisinden yeterli derecede yararlanılmadığını belirtiyor.

Almanya’nın önde gelen enerji araştırmaları merkezi olan Aachen kenti yakınlarındaki Jülich Araştırma Merkezi’nde çalışan Ahmet Lokurlu, 2007 yılında da Time dergisinin özel çevre sayısının kapağında yer almıştı.

VOANews.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0