Doğu Guta'da son aşama

03 Nisan 2018 10:13  

 

Doğu Guta'da son aşama

Esad rejiminin bin 600 sivili öldürdüğü Doğu Guta operasyonunda son tahliye anlaşmasının da yapıldığı belirtildi. Bölgedeki Suudi destekli İslam Ordusu grubunun, anlaşma çerçevesinde Fırat Kalkanı bölgesine nakliye işlemlerinin başladığı öne sürüldü.

Suriye’de Esad rejimi ve destekçilerinin 19 Şubat günü başkent Şam’ın abluka altındaki Doğu Guta bölgesine başlattığı operasyonlar sona yaklaştı. Karadan ve havadan yapılan bombardımanlar sonucu bin 600’den fazla sivilin öldüğü operasyonlarda, muhaliflerin kontrolünde kalan son bölge olan Duma ilçesinde de tahliye anlaşmasına varıldığı öne sürüldü. Suriye devlet televizyonu, Duma’daki muhalif grupların bölgeden ayrılışına ait olduğunu iddia ettiği görüntüler yayınladı.

Canlı yayınlanan görüntülerde, iki otobüs görüldü. Rus ordusu da bölgedeki İslam Ordusu grubuyla Şam yönetimi arasında anlaşmaya varıldığını duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de haberi teyit etti. Suriye resmi ajansı SANA, İslam Ordusu unsurlarının Türkiye ve ÖSO kontrolünde bulunan Cerablus’a, Gözlemevi ise El Bab’a gideceğini iddia etti. İddiaların doğrulanması halinde Suriye rejimi, başkent Şam’ın merkezindeki son bölgede de kontrolü ele geçirmiş olacak. Rejimin Şam’daki bir sonraki hedefinin, muhaliflerin ve IŞİD’in bulunduğu Yermuk mülteci kampı olduğu belirtiliyor.

Esad ve destekçileri, Rusya’nın hava desteğini alarak muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta’yı ele geçirmek için 19 Şubat’ta harekete geçmişti. Bu tarihten itibaren rejim ve Rus savaş uçakları yaklaşık 400 bin sivilin yaşadığı bölgeye havadan ve karadan düzenlediği saldırıları yoğunlaştırmıştı. Saldırılar sonucu çok sayıda sivil yaşamını yitirirken, evleri yıkılan ve sürekli saldırılara maruz kalan binlerce sivil, sığınak ve bodrum katlarına saklanmıştı. 

Rejim ve destekçileri, 11-12 Mart’ta Doğu Guta’nın doğusundan batısına doğru ilerleyerek Haresta ilçesini de kuşatmış ve Doğu Guta bölgesini 3 parçaya bölmüştü. Muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta’da 400 bin kişi 5 yıldır abluka altında yaşıyordu. Esad rejiminin Rusya’nın desteğiyle son aylarda yoğun saldırılarla bölgenin yarıdan fazlasını ele geçirmesiyle on binlerce kişi rejim kontrolündeki alanlara göç etmek zorunda kaldı.

karar.com

Son Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2018 10:24

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0