Dersim’in ölüm tutanakları bulundu

12 Mayıs 2012 16:21  

 

Dersim’in ölüm tutanakları bulundu

DERSİM Katliamı’nın izini ildeki resmî arşivlerde süren Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, bulunan belgeleri açıkladı

Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, Dersim Katliamı’nda Hozat İlçesi’nde öldürülen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 649 kişinin ölüm tutanakları ve kimlik bilgilerini TBMM Dilekçe Komisyonu’na gönderdi.

TBMM Dilekçe Komisyonu’nun talebi üzerine Tunceli Valiliği, Dersim Katliamı sırasında, olayları bizzat yaşayan, tanık olan ve hayatta olan kişileri tesbit çalışması başlatıp, kaymakamlıklar, köy ve mahalle muhtarlıklarından olaylara ilişkin bilgi ve belge istedi.

Mağdurların malları araştırılıyor

Yapılan çalışmaya ilişkin bilgi vermek için dün basın toplantısı düzenleyen Vali Taşkesen, 81 ile yazı yazılarak o döneme ait ellerinde olan bilgi ve belgeleri kendilerine gönderilmesini istediklerini söyledi. 1938 mağdurlarının ellerinden alınan taşınmazların ve göç ettikleri yerlerdeki mallarının tesbiti için de çalıştıklarını hatırlatan Taşkesen, ayrıca ilçelerde kaymakamlıkların ellerindeki belgeleri de daha önceden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderdiklerini söyledi. Kendilerine gelen belgelere değinen Vali Taşkesen, şunları söyledi: “1938 olaylarıyla ilgili Hozat Kaymakamlığı tarafından bize gönderilen belgeler arasında yer alan bir belgede, 1938 askerî harekat sırasında öldüğü kabul edilen 649 kişiye ait ölüm tutanağı, yani ölüm belgesini bulabildik. Elimizdeki 649 kişiye ait ölüm tutanağında o dönem öldürülen vatandaşlarımıza ait kimlik bilgileri, yer ve ölüm tutanakları yer alıyor. Başka illere nüfus sevki yapılan yani 1937-38 Dersim olayları sırasında tespitlerimize göre, 32 farklı ile sürgün edilen vatandaşlarımızın taşınmazları ile ilgili bilgi ve belge talep ediliyor.”

KATLİAMIN EN YAŞLI TANIĞI ANLATTI, VEKİLLER DİNLEDİ TBMM

Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Dersim Alt Komisyonu, Konya’da yaşayan, Dersim Katliamı sırasında asker olan Türkiye’nin en yaşlı emekli polis memuru 103 yaşındaki Mehmet Ali Doğaner’i dinledi. Alt komisyon üyelerinden oluşan, ‘’Dersim Olayları Tanıklarını Dinleme Kurulu’’nun üyesi, AKP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, “Normalde dilekçe komisyonu davet eder ve Meclis’te dinler. Şimdi Mehmet Ali amca gibi çok yaşlı olanlar Meclis’in görevlendirmesiyle evinde dinlenecek. Bunun ilkini bugün Konya’da gerçekleştirdik. Mehmet Ali amcanın hafızası çok iyi. Komisyona çok güzel bilgiler verdi’’ dedi.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0