ÇÖL TOZU İZMİR'İ KAPLADI

07 Mart 2009 01:56  

 

ÇÖL TOZU İZMİR'İ KAPLADI

İZMİR'de sabaha karşı başlayan şiddetli lodosun ardından kentte gökyüzünü kaplayan toz etkili oldu.

Meteoroloji yetkilileri, dün akşamdan itibaren Libya üzerinden gelen tozun İzmir'de bulanık bir havaya neden olduğunu belirtti. Perşembe akşamı halk arasında çamur yağışı olarak bilinen yağışın gerçekleştiğini ifade eden yetkililer, Cuma günü gündüz saatlerinde yağış gerçekleşmediği için gözle görülmeyen toz parçacıklarının havada asılı kaldığını, bunun da bulanık bir havaya neden olduğunu kaydetti.

Cuma akşamından itibaren beklenen yağışla, havada asılı bulunan ve Libya üzerinden taşınmaya devam eden toz parçacıklarının düşmesiyle çamur yağışının gerçekleşmesinin beklendiğini ifade eden yetkililer, Cumartesi de bu durumun devam edeceğini, Pazar günü hafifleyeceğini bildirdi.

Yağışın Cumartesi günü etkili olacağını belirten meteoroloji yetkilileri, Pazar günü Ege'nin güneyine yağışın kayacağını kaydetti. Yetkililer, birer günlük aralarla Salı, Perşembe günlerinin yağışlı olacağını söyledi. Afrika üzerinden gelen sıcak hava ile sıcaklıkların da 5 gün boyunca gündüz ortalama 16-17 derece olmasının beklendiği kaydedildi.

AFRİKA TOZU İSTANBUL'U DA ETKİLEDİ

Özellikle İstanbul'un Avrupa yakasında gökyüzünü kahverengi tonda toz bulutları kapladı.

Meteoroloji uzmanları, Afrika üzerinden çok şiddetli rüzgar akışları olduğunu, bu kuvvetli rüzgar akışlarının Afrika'daki çöl tozlarını kuzeye taşıdığını, Türkiye'nin de bu tozlardan üzerine düşeni aldığını söylediler. Yine uzmanlar, yarına kadar durumun düzelmeye başlayacağını, toz bulutlarının ters rüzgarların da etkisiyle dağılmaya başlayacağını söylediler.

Hürriyet

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0