Çarpık yapılaşmanın kurbanı

05 Temmuz 2009 12:59  

 

Çarpık yapılaşmanın kurbanı

Türkiye'nin en önemli turizm noktalarından biri olan Kuşadası çarpık yapılaşmanın kurbanı oldu. 

İstanbul'dan sonra turizmin başladığı ilk yer....

İstanbul'dan sonra kruvaziyer turziminin başladığı ilk liman....

Türk turizminde tatil köyü'nün hizmete girdiği ilk merkez....

Kuşadası...

İzmir ve Aydın'a yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Kuşadası, bölge için bir cazibe merkezi...

Ama istediği ölçüde değil.. Bunun en büyük nedeni, kuşkusuz çarpık yapılaşma..

Kuşadası sakini Ali Ekmekçi anlatıyor: "Kuşadası'nın önce ilk hatası Türkiye'de turizmin başladığı ilk kasaba diyorum ben... O dönemden itibaren seçimle gelen arkadaşlarımız maalesef tecrübesiz oldukları için veya Türkiye'de örnekleri olmadığı için veya başka yerlerden örnek alınmadığı için bu tip hatalı yapılaşma oldu. İmarlar önüne gelene verildi."

Bir başka Kuşadası sakini Selim Ser ise şunları söylüyor: "Doğma büğyüme Kuşadalıyım. Kuşadası'nın 1500 nüfus olduğu dönemi de biliyorum, şimdiki döneminide biliyorum. Kuşadası'nda bu şekilde betonlaşmanın, çirkin binlaşmanın ana nedenleri bence halktan gelen arz, ve belediye başkanlarının bu arz ve talebi karşılaşmasından kaynaklanıyor. Kuşadası küçük bir yerken belediye başkanlığına aday olan insanlar kendilerine oy toplayabilmek için işte arazinizi 3 kata çıkaracağız 5 kata çıkaracağız, 20 kata çıkaracağız diye oy topladılar.Kuşadası böylelikle bitirildi"

Kuşadası'nın bu durumu, esnafı da olumsuz etkiliyor. Herkes bir çözüm arıyor..

Esnaf Bekir Olgun anlatıyor: "Maalesef o yerel yönetimlerin vermiş olduğu kararlardan dolayı Kuşadası bir yazlık enkazı durumunda. Ve şu anda yazlıkların 10000 tanesi satılık durumdaymış en son duyduğuma göre ve yıkılıcak yani bunların başka şansı yok."

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0