ForumÞiirizmir  Yeni Konu 

'Þiiri býrakmak, sigarayý býrakmaktan daha zor'

21 Mart 2011

hurkus

'Artýk þiir yazmayacaðým' - Lale Müldür

Yapý Kredi Yayýnlarý’ndan çýkan “Siyah Sistanbul” Lale Müldür’ün sondan bir önceki þiir kitabý. Bundan sonra çýkmasý beklenen þiir kitabý “Anneye Ayetler”den sonra Lale Müldür artýk þiir yazmayacak. Ayný anda tiryakisi olduðu sigarayý da býrakmaya hazýrlanan Lale Müldür, “Þiiri býrakmak, sigarayý býrakmaktan daha zor” diyor.

Kitabýn adýyla baþlayalým önce. Neden "Siyah Sistanbul"?

Siyah havaya Brüksel'de çok rastlanýr. Siyah gölgeler halindedir. Ortalýkta müthiþ bir siyahlýk, gelecek olan yaðmurun habercileri gözükür. Biraz bundan kaynaklanan bir siyahlýk. Bir de sis konusu var. Sis olayý çok deðiþik bir olaydýr göksel kitaplarda. Sis olayý deðiþiktir ve canlý gibidir. Ýnsanlara haberler býrakýr. Bu, o kitaplarda bilinen bir mevzu. Türkiye'de de açýlsýn istedim.

EÞCÝNSEL ÜLKESÝ

Þiirlerinizden birinde, "Ama benim oðullarým var / Tüm Türkiye benim oðlum" diyorsunuz.

Biliyorsunuz anne-oðul ve baba üçgeni vardýr. Daha çok oðul ve anneyi ilgilendiren bir kompleks. Ve oðlunun bütün büyüme çaprazlarýný ve aymazlarýný yaþayan anne, babayý da iterek oðluna yaklaþýyor. Oradan bir "oðul ve anne" iliþkisi doðar ki buradan bütün eþcinseller çýkýyor iþte. Türkiye de bir eþcinsel ülkesi herhalde farkýndasýnýz.

Annelerin aþýrý ve yoðun sevgisinden kaynaklandýðýný mý düþünüyorsunuz?

Evet... Mesela ikimiz de baþarýlý olmamýza raðmen, benim yaptýklarým hiç görülür kardeþimin yaptýklarýnýn yanýnda. Kardeþim Avrupa Ekonomik Topluluðu'nda ekonomist müdür. Ben de çok mutluyum ama anne babamýn gözünde benim yaptýklarým hep sýfýr oldu. Bu, aslýnda bir kýza yaþatýlacak çok aðýr bir þey. Bütün kýzlarýmýz bu tarz durumlarý yaþamak durumundalar. Gerçi artýk deðiþmeye baþladý. Kadýnlar giderek erkeklerin iþlerini kapmaya, erkeklerden daha ileri gitmeye baþladýlar. Bu tarz durumlar çok iyi kadýnlar için, mutluluk verici... Bütün eþcinseller böyle çýkýyorlar ve kadýnlardan nefret edip, küçük görüyorlar. Onlar açýsýndan kýskançlýk ama kýskançlýk gibi çýkmýyor ortaya.

RÖNESANS KÝTABI


Kitap, "Lale Müldür'ün sondan bir önceki þiir kitabý" diye tanýtýlýyor. Þiire veda mý söz konusu?

Evet çünkü artýk epeyce þiir yazdým ve þiir yazmak benim için çok kolay bir þey haline geldi. Eskiden normal kalem kâðýtla yazýyordum, sonra bilgisayarda yazmaya döndüm. Arada bir arkadaþlarýn arasýndayken kalkýp bir iki parça söylüyordum. Ondan sonra bütün yazma stilim bundan ibaret kaldý. Bazen de ses kayýt cihazýmý elime alýp takýr takýr söylüyorum aklýma ne gelirse. Ondan sonra çok az þeyi deðiþtirip onu bilgisayara geçiriyorum. Bütün mesele bu kadar basit olunca caným sýkýldý; dedim ki, bu kadar basit olduðuna göre bu iþi býrakma vakti geldi. (Gülüyor) Býrakacaðým. Býrakacaðým ama edebiyatý bitiriyor deðilim.

Ne yazacaksýnýz?

Çok aðýr bir konu seçtim kendime. Bir Rönesans kitabý olacak. Bir Rönesans müzisyeni ki o büyük bir ihtimalle Mozart olacak. Ve... Aslýnda bunlarý söylememem lazým. Anýnda çýkarýp yapýyorlar.

SKANDAL OLABÝLÝR

"Anneye Ayetler" son þiir kitabýnýz olacak...

Evet... Büyük bir sürpriz bekliyor okulu. Kötü bir sürpriz deðil, bir skandal. Annemle ilgili deðil ama skandal. Ondan sonra gelen temalar, isimler skandal. Kýsa bir zaman sonra diye anlaþtým Yapý Kredi Yayýnlarý'yla ama düþündüm ki Eylül'de çýkmasý daha iyi.

O zaman adý skandala karýþan isimlerin oklarý da üzerinize çevrilecek...

Aman çok sýkýldým o oklarýn bana çevrilmesinden gerçekten. Göze aldým da istemiyorum öyle bir þey. Çünkü ne kadar beni üzmüþ olurlarsa olsunlar bana kabalýk yapmýþ olan insanlarýn hemen hemen hepsini aslýnda affediyorum. Onun için skandal falan istemiyorum ama kendi çapýnda bir skandal tabii. Onu da göðüsleyeceðiz, hazýrlandýk yani.

'Rimbaud, Rilke ve T.S. Eliot beni en çok etkileyen þairler'

"Anneye Ayetler"den sonra þiir yazmama kararý almýþ olsanýz da, bugüne kadar þiirinizi besleyen etkenler nelerdi diye sormak isterim.

Rimbaud, Rilke, T.S. Eliot benim çok sevdiðim þairlerdir. Hep kafamda dururlar ama þiirlerinin asla hepsini bilmem çünkü açýp okursam onlardan etkilenebileceðimi düþünürüm. O yüzden açýp okumadým ama çok etkilendim. Onlarýn yaþayýþ tarzlarý, halleri...

Þiirden kopacak olmak, bu kararý almak zor oldu mu?

Yok olmadý. Bazen soruyorum hâlâ kendime "Bunu yapabilecek misin?" diye.

ÞÝÝRDEN ANLAYAN

Sigarayý býrakmaktan daha zor gibi ne dersiniz?

Daha zor. Zaten þiiri basan da, anlayan da kalmadý. Yayýnevleri de artýk bir kýymet vermiyor þiire. Ben Allah'tan yýllardýr Yapý Kredi Yayýnlarý'ndayým ve hep iyi muamele görüyorum orada ama baþka bir yere gitmek durumunda kalsam çok
az yer var.

Bu kaygýlar da mý neden oldu romana dönüþ kararýnýzda?

Yok hayýr roman yazmak hep istediðim bir þeydi. Rönesans romanýný yazmayý çok istiyorum. Ýnþallah yeterli zamaný bulur ve yazabilirim. Yazmaya da baþladým zaten. Þairler bunca kalp kýrýlýþý bir tarafa býraksýnlar. Biraz onlara kýrgýným.

Artýk gülsünler oynasýnlar..

'Nilgün Marmara'yla ilgili yazdýklarýma piþmaným'

"Þiþli Etfal" adlý þiirinizde Nilgün Marmara'nýn adý geçiyor. Hastanede bir þair yatýyor ve baþucunda Nilgün Marmara'nýn kitaplarý duruyor. Ki, siz Radikal 2'de "Nilgün Marmara'nýn intihar ettiðini düþünmüyorum. Nilgün'ün camdan atýldýðýna inanýyorum" demiþ ve Marmara'nýn eski eþi Kaðan Önal'ýn general olan babasýndan þüphelendiðinizi ifade etmiþtiniz...

Biz yeni bozuþtuk orada yatan þairle. En iyisi güzel þeyler söylemem. Seyhan Erözçelik orada yatan kiþi. Nilgün Marmara'nýn ölümüyle ilgili þüphelerimi anlatan yazýyý kendim yazmýþ olmama raðmen orada bir þeyden çok hoþnut deðilim. Ben onu garip bir anda, garip duygularýmla yazdým. Halen çok inanýyorum Nilgün'ün ölümünün o þekilde olduðuna. O olayý bir yerde bir askerin yaptýðý da açýk. Anlatmasaydým Nilgün bana kýzardý. Nilgün bana aileyi çok kötüleyerek anlatmýþtý.

O yazýnýn ardýndan size bir tepki geldi mi?

Seyhan'la bu yüzden bozuðum zaten. Nilgün'ün annesi de tuhaf. Böyle bir söylenti var diye yýllar önce savcý mahkemeyi yeniden açmak istiyor, kadýn korktuðundan istemiyor. Annesinin beni aramasý lazýmdý bu yazýdan sonra. O ilgilenmedi, bana ne? Benim tek amacým bildiðim doðrularý yansýtmaktý.

Yazdýðýnýza piþman mýsýnýz?

Piþmaným tabii, yazmasam daha iyi olacaktý. Arkadaþým açýsýndan rahat hissediyorum kendimi.

Ümran Avcý - Habertürk
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0