KAVANOZLAR

03 Ekim 2018 16:33 / 4341 kez okundu!

 

 

“Yaprak şeklinde olan takvimleri bilir misiniz? O takvimlerin arkasında günün önemi, fıkralar, pratik bilgiler gibi şeyler bulunur. İşte o takvim yapraklarından birisinin arkasında bulmuştum birazdan okuyacağınız kısacık öyküyü...”

 

****

 

KAVANOZLAR

 

Yaprak şeklinde olan takvimleri bilir misiniz? O takvimlerin arkasında günün önemi, fıkralar, pratik bilgiler gibi şeyler bulunur. İşte o takvim yapraklarından birisinin arkasında bulmuştum birazdan okuyacağınız kısacık öyküyü...

Bir profesör derse elinde büyük bir çantayla gelir. O sınıfla ilk dersidir. Çantasını masasına -kürsüye- koyar ve içindekileri masanın üstüne boşaltır. Çantadan iki boş kavonoz, büyük bir şişe su, kum, ve kavanozun içine sığabilecek değişik boylarda taşlar.

Profesör bir kavonpzun kapağını açar ve içine en büyük taşları atar. Sonra taşları kavanozun içine büyükten küçüğe atar. Sonra kumu, en son da suyu kavanozun içine, taşmayacak şekilde doldurur. Kavanozda boş yer kalmamıştır.

Sonra profesör ikinci kavanozun kapağını açar ve içine suyu doldurur. Kavanoz ağzına kadar dolmuştur. Profesör kavanozun içine bir avuç kum atar ve kavanozdaki su taşar. Sonra profesör onu başından beri izleyen öğrencilerine dönüp, "Bu kavanozlar sizin hayatlarınızdır. Eğer ilk büyük, değerli şeylerle doldurursanız her şeye yeriniz kalır. Ama ilk önemsiz, küçük şeylerle doldurursanız başka hiçbir şeye yeriniz kalmaz." der.

İlk okuduğumda hiçbir şey anlamadığım bu yaprak takvim öykücüğü, yıllar sonra anlam kazandı.

Sizin için en değerli olan şeyi hayatınıza ilk olarak yerleştirmez, 'Nasıl olsa her zaman yanımda.'  diyerek hayatınızın -kavanozun- dışında bırakırsanız en değerliniz hayatınıza asla giremez. Hep hayatınıza yabancı olur. Ama ilk en değer verdiğiniz şeyi hayatınıza katarsanız o hep hayatınızda yer alır. Tıpkı diğer az önem taşıyan şeyler gibi.

Sadece bir kere işinize yarayacak birini kavanozunuza ilk giren olarak seçerseniz sizin için daha sonra çok yararlı olabilecek kişileri kavanozunuza alamazsınız ve hayatınız hep çıkar ilişkileriyle geçer. Ama o suyu hayatınıza en son alırsanız hayatınızda tam da istediğiniz yerde bulunur.

Unutmayın taş dolu bir kavanoz ağırdır ama kavanoz kırıldığında cam kırıkları arasında kalanlar taşlardır. Su ise sadece, akıp gider.

 

Aybüke ÇAM

03.10.2018

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.