FÜZELERE KARÞI BARIÞA ÇAÐRI

22 Kasým 2010 23:50 / 1558 kez okundu!

 


Uzun bir bayram tatilinden çýktýk. Bayramýn herkes için anlamý farklý. Benim için bayramlar, sömürüsüz, eþit, özgür, barýþ içinde yaþam özlemi, doðal ve kültürel deðerlerin, yaþamýn korunduðu, gerçek bayramlarýn yaþanacaðý bir dünya kurmanýn umudunu yeþertmenin vesilesi.

Ancak özlemlerimizi daha da zorlaþtýran geliþmeler yaþanýyor. Bayram arasýnda 19, 20 Kasým günlerinde Lizbon'da NATO zirvesi yapýldý. Zirvede Türkiye’yi yakýndan ilgilendiren kararlar da alýndý.

ABD’nin ‘Füze Kalkaný Projesi’, NATO’nun projesi haline getirildi. Kuzey Kore’den, (Türkiye’nin ýsrarý ile adý anýlmasa da) Ýran’a dek bir çok ülkede bulunan balistik füzelerin fýrlatýlmasý halinde havada yok edecek füzeler yerleþtirilecek, 5 yýl içinde tamamlanmasý düþünülen sistem, 100 milyar dolara mal olacak, maliyeti NATO ülkeleri tarafýndan ortaklaþa karþýlanacak. Sistemi NATO Komuta karargahý yönetecek. Türkiye’yi ilgilendiren en önemli yaný, henüz kesinleþmemesine karþýn komuta merkezlerinden birisinin Ýzmir olmasý düþünülüyor. Daha önce kapatýlmasý düþünülen Ýzmir’deki NATO Hava Unsur Komutanlýðý’nýn füze kalkaný sisteminde aktif olarak kullanýlmasý olasýlýðý var. Bu geliþme kimileri tarafýndan “Ýzmir’in dünya için önemli bir güvenlik merkezi olacaðý” þeklinde alkýþlanýyor. Oysa bu geliþmenin anlamý; Türkiye’ye yine NATO’nun ileri karakolu görevi biçilmesi, Ýzmir’in de savaþýn üssü haline getirilmeye çalýþýlmasýdýr.

Avrupa Solu’ndan tepki var

Avrupa Sol Partisi, “…NATO’nun yeni stratejik konseptini kýnadýðýný, NATO Zirvesine karþý 18 – 21 Kasým’da Lizbon’da düzenlenen “NATO Karþýtý Zirve”yi ve tüm Avrupa’da düzenlenen diðer NATO karþýtý ve savaþ karþýtý eylemleri desteklediðini…” açýkladý. 18 Kasým’da Brüksel’de yaptýðý açýklamada “…soðuk savaþýn sona ermesi ve 1991 yýlýnda Varþova Paktý’nýn daðýlmasýndan sonra NATO’nun kendisini daðýtmak yerine geniþlettiði ve küreselleþtirdiði, “Terörle savaþ” adý altýnda savaþa bulaþtýðý, 1999’da Yugoslavya’da, 2001’den beri Afganistan’da barbarca bir savaþ yürüttüðü, BM’nin daha da zayýflatýlarak ve marjinalleþtirildiði, NATO’nun yeni stratejik konseptinin, gerginlikleri týrmandýracaðý ve yeni savaþlara yol açacaðý, milyonlarca insan açlýktan ölürken ve sosyal koruma sistemleri var olan kapitalist kriz adýna kökten biçimde kesilirken, günlük 4,2 milyar dolarý aþan küresel askeri harcamalarý daha da arttýracaðý…” belirtiliyor ve “NATO’nun ortadan kaldýrýlmasý, Avrupa halklarý ve dünya için silahsýzlanma, adil iþbirliði ve ortak geliþme yoluyla barýþý korumak amacýyla AGÝT ve onun ilkelerine dayalý kapsamlý bir tüm Avrupa güvenlik sisteminin kurulmasý” talep ediliyor.

Avrupa Solcularý "NATO’NUN YENÝ DOKTRÝNÝ’NE HAYIR - SAVAÞA HAYIR" derken, Türkiye’nin Solcularýndan, Barýþ Yanlýlarýndan yeterli tepki yok. Bu sessizlik, tepkisizlik barýþ adýna kaygý verici. Bölge barýþý için her zaman tehdit olan Ýncirlik Üssü’nün yanýna bir de Ýzmir Füze Komuta Üssü’nün kurulmasý ülkemiz, bölgemiz ve Ýzmir’in geleceði için tehlikeli sonuçlar doðurabilecek niteliktedir.

Sözün özü, bu yazý barýþa çaðrýdýr; barýþ yanlýlarýna dünden daha fazla iþ düþüyor. Þimdi barýþ çýðlýðýný daha da yükseltmemiz gerekiyor, birlik olarak, dayanýþarak. Füzeleri füzeler deðil, küreselleþen barýþ yanlýlarý önleyebilir.

Ýzmir Gündemi:

(1) Ýzmir Büyükþehir Belediyesi’nin toplu ulaþýma 1 Haziran 2009’dan itibaren % 11 ila % 50 arasý zam mahkemece durduruldu, yargý kararýna bir gün uyuldu, 27 Aralýk 2009 tarihinde bir günlüðüne 1 Haziran 2009 öncesi tarifeyi uygulandý, ardýndan Ýzmirlilerle alay edercesine 28.12.2009 tarihinde daha zamlý yeni tarifeyi uygulamaya kondu. Yargý kararýna göre 1 Haziran 2009 ila 27 Aralýk 2009 arasýnda haksýz yere alýnan fazla ücretler de Ýzmirlilere ödenmedi, üstüne üstlük bir kez daha % 6 ila % 13 arasýnda zam yapýldý. Böylelikle Ýzmir Büyükþehir Belediyesi ‘Zamcý Belediye’ unvanýný fazlasýyla hak etti.

(2) Ýzmir Büyükþehir Belediyesi, yerel Seçimlerin hemen sonrasýnda Ýzsu Yönetim Kurulu kararýyla, 1 Haziran 2009 tarihinden geçerli olmak üzere suya %20 zam yapmýþtý. Ulaþýmda olduðu gibi Birlikte Baþaracaðýz Platformu’nun açtýðý dava sonunda, suya zam kararý yetki yönünden hukuka aykýrý bulundu ve iptal edildi. Bu kez ayný zam kararý 11 Kasým 2009 tarihinde Ýzmir Büyükþehir belediye Meclisi tarafýndan alýndý, Haziran/09- Kasým/09 aylarý arasýnda zamlý tarife nedeniyle tahsil edilen fazla paralar faturalardan mahsup edilmek zorunda kalýndý. Daha sonra bir baþka yargý kararýyla iptal edilen tamir bakým ücretinden doðan kaybý karþýlamak bahanesiyle 1 Mayýs 2010’da %15, 1 Haziran 2010 tarihinden de % 7 zam yapýldý. Þimdi de “Zamcý Belediye” unvanýna uygun olarak % 10 daha zam yapýlmaya çalýþýlýyor. Bu þekilde Ýzmir’de bir yýl için suya % 62,43 zam yapýlmýþ olacak. Zam kararýnýn Ýzmir Büyükþehir Belediyesi’nde karara baðlanmasý bayram ertesine kaldý. Ýzmirliler sessiz kalýrsa suya zam kararý da çýkacak. Sahi, Ýzmirliler Büyükþehir Belediye Baþkaný ve Belediye Meclis üyelerini, en doðal haklarý olan suya zam üstüne zam yapsýnlar diye mi seçtiler?


Arif Ali Cangý

Kasým- 2010



 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.