EFEMÇUKURU'NDAKÝ ORGANÝZE ÝÞLERE DÝKKAT(!) (1)

01 Aðustos 2011 23:36 / 2201 kez okundu!

 


Dikkatinizi Efemçukuru’na çekmek istiyorum. Çünkü Ýzmir’in damýnda geri dönüþü olmayacak ekolojik bozulmaya yol açacak, temiz içme suyunu tehlikeye atacak, faaliyetin baþlamasý için þirket, medya, ‘bilim’ insanlarý, iktidar ve kent yönetimi organize oldular.

EFEMÇUKURU NERESÝ?

Ýzmir kentinin içme suyunun yaklaþýk yüzde 40’ýný karþýlayan Tahtalý Barajý koruma alaný sýnýrýnda, yaklaþýk 200 bin kiþinin içme suyunu karþýlamak için Büyükþehir Belediyesi tarafýndan planlanan Çamlý Barajý’na su saðlayacak derelerin mutlak koruma alaný içinde yer almaktadýr. Ýzmir’in arseniksiz tek su havzasý olan Efemçukuru Köyü ve yöresi, ayný zamanda orman alanlarý, ekolojik üzümleriyle, Ýzmir’in damý olarak nitelendirilmektedir. Ýzmir için yaþamsal öneme sahip bu bölgede altýn ve gümüþ madeni iþletilmek istenmektedir. Maden iþletmesi ile ilgili yýllardýr süren tartýþmalar içinde pek çok bilimsel çalýþma yapýlmýþtýr. Bu çalýþmalar sonucunda, “yörenin kayaç yapýsý ve iþletmede yapýlacak zenginleþtirme iþlemi sonucunda maden iþletmesinin aðýr metal kirliliði yaratacaðý, böylelikle bölgenin yeraltý ve yerüstü sularýnýn kirleneceði, yörenin bitki ve orman örtüsünün zarar göreceði, bölgede uygulanan ekolojik tarýmýn sona ereceði, kýsaca ekolojik ve toplumsal yýkýma yol açacaðý” uyarýlarýnda bulunulmaktadýr.

Bu tehlikeli gidiþe dur demek için, EGEÇEP ve ELELE Hareketi üyeleri, Efemçukuru Köylüleri, sayýlarý az da olsa Ýzmirliler yaklaþýk 9-10 yýldan bu yana toplumsal ve hukuksal mücadele yürütmektedir, Hükümet de madencinin iþini kolaylaþtýrmak için uðraþmaktadýr. Ýzmir’in anamuhalefet partili büyükþehir belediyesi yönetimi de bu sürecin sonunda “su havzasýný korumak için altýn madenini engelleyeceðine dair namus sözlerini” unutmuþ durumdadýr.

Yaþam savunucularýnýn mücadelesi sayesinde 5-6 yýldan bu yana engellen Efemçukuru Altýn Madenini faaliyete geçirmek için bugünlerde organize iþler yürütülmektedir.

‘BÝLÝRKÝÞÝ’LERÝN ROLÜ

Davalarda tehlikeye iþaret eden raporlarý düzenleyen alanýnda ‘duayen’ bilirkiþi, “daha önce Bergama-Ovacýk Altýn Madeni konusunda görüþ bildirdiðinden tarafsýz olmadýðý” gerekçesiyle etkisizleþtirilmiþ, daha sonra ayný içerikteki raporlar da dikkate alýnmamýþtýr. Ýzmir’i hiç tanýmayan Gebze’den, Aksaray’dan getirilen bilirkiþiler, hocalarý düzeyindeki biliminsanlarýnýn raporlarýný okluma tenezzülünde bile bulunmamýþlar, þirketin hazýrlattýðý ÇED raporunun çok harika olduðu, zaten Ýzmir’in Çamlý Barajý’na ihtiyacýnýn da olmadýðý kanaatlerini bildirmiþlerdir. Davalar da bu kanaatlere göre kararlar verildi. Kararlar henüz temyiz incelemesinden geçmese de organizasyonun baþlamasýna bu da yetmiþtir.

Diðer yandan acele kamulaþtýrma ile zorla arazileri ellerinden alýnmaya çalýþýlan Efemçukuru Köylüleri’nden Ahmet Karaçam dýþýndakiler baskýyla, parayla ikna edildiler. Bu þekilde köydeki direnç de kýrýlmýþ oldu.

NTV NEREYE KOÞUYOR

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi yönetimi havlu atmýþ, köylüler pes etmiþ, çokbilir bilirkiþilerin sayesinde davalardaki pürüzler bitmiþ, geriye kamuoyunu þekillendirmek kalýyordu, yani medya ayaðý ile organizasyon operasyona hazýr hale getirilmeliydi.

Medya bir süredir, altýncýlar aleyhine olabilecek haber yapmýyordu, bunun yerine “Türkiye’nin altýn geleceði” yalanlý þirket reklamlarýný yayýnlamayý tercih ediyordu. Efemçukuru konusunda son noktayý NTV koydu, üstelik bunu ‘yeþil’i kirleterek yaptý. “Yeþil Kürsü” adlý programýnda, yaþam savunucularýnýn bir kýsmýný bypass etti, bir kýsmýný sansürledi, kalanýn sözlerini de kýrparak, Efemçukuru Altýn Madeni’ni “doðayla uyumlu maden” ilan etti. NTV bu programýyla televizyonculuðun yüz aklarýndan Banu Güven’in iþine son verdiði için maruz kaldýðý “iktidara yakýn olmayý tercih ediyor” eleþtirilerini bir kez daha haklý çýkardý. Biz de soruyoruz; NTV’nin ‘yeþil’i ne yeþili ya da NTV nereye koþuyor?

OPERASYON TAMAM

Artýk organizasyon tamamlanmýþ, operasyona geçilebilirdi. Önce Eldorado Gold’un CEO’su Paul N. Wright, 30 Haziran’da "Efemçukuru Altýn Madeni’ne iliþkin gerekli izinleri aldýk" açýklamasýný yaptý (2). Meðer Ýzmir Ýl Özel Ýdaresi 1 Haziran 2011 tarihinde 1 yýllýk deneme üretimi izni vermiþ. Üstelik, Ýzmir Ýl Özel Ýdaresi- Saðlýk ve Sosyal Hizmetler Daire Baþkanlýðý’nýn 31.05.2011 tarihli yazýsý ile "Efemçukuru Altýn Madeni iþletmesi adýna düzenlenmiþ bir ruhsat olmadýðý” bildirilmiþ olmasýna karþýn, hemen ertesi günü 1 Haziran 2011 tarihinde izin verilmiþ.

Efemçukuru'nda yaþanacak her tehlikeden, oluþacak her türlü kirlenmeden ve bozulmadan; Ýzmir'i düþünmeden Altýncý Firmaya bütün izinleri veren, her türlü kolaylýðý saðlayan, AKP Hükümeti , Ýzmir Valiliði ve Ýl Özel Ýdaresi ile Ýzmir'in su kaynaklarýný korumakla görevli olduðu halde basiretsiz davranan Ýzmir Büyükþehir Belediyesi yöneticileri sorumlu olacaktýr.

Organizasyon tamam, operasyon baþladý, bize de bir kez daha sizin duyarlýlýðýnýza ve vicdanýnýza seslenmek kaldý. Altýncý Þirketin ‘altýn’ çýkarlarý için Ýzmir'in geleceði tehlikeye atýlýyor, tehlike çok büyük, buna dur demeliyiz.


Arif Ali CANGI

01.08.2011


(1) Yazý ayný zamanda 31 Temmuz 2011 tarihli ‘Radikal Ýki’de yayýnlanmýþtýr.
(2)
Eldorada: Efemçukuru’nda faaliyete baþlayacaðýz (Milliyet)


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.