Demokratik tepki yasağı geri aldırdı

15 Mart 2015 21:12 / 1289 kez okundu!

 

 

İzmir Valiliği, düşünceyi ifade özgürlüğü ve demokratik protesto hakkına yasak getiren  kararını geri aldı. (http://www.izmir.gov.tr/09032015-gunu-yayinlanan-valilik-karari-kaldirilmistir)

Valiliğin açıklamasında kararın yürürlükten kaldırılmasının gerekçesi olarak, "yapılan düzenlemenin daha fazla siyasi karalama kampanyalarına feda edilmemesi, konunun farklı mecralara çekilerek daha fazla istismar edilmemesi ve halkımızın daha fazla yanlış yönlendirilmemesi" olarak gösterilmiş. Valiliğin açıklamasının içeriği demokrasi açısından benimseyebileceğimiz türden olmasa da yanlıştan dönülmesi son derece önemlidir.

Artık herkesin özellikle yöneticilerin; "ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri hakkı, kısaca demokratik protesto hakkı, demokratik toplumun olmazsa olmazlarından" olduğunu anlaması, öğrenmesi ve benimsemesi gerekir. Devlet, kamu gücüne hakkın kullanılmasını sağlamak için başvurabilir, hakları engellemek için değil, engellemek için kullanılan yetki keyfiliktir, hukuk devleti ile bağdaşmaz. 
İzmir Valiliği'nin kaldırdığı genelgesi, demokratik hakları ortadan kaldıracak keyfi uygulamaların kılıfı niteliğindeydi. Bu nedenle demokrasiden yana olan herkes gibi kararı buradan ben de eleştirmiştim ve şöyle çağrıda bulunmuştum; "Karar İzmir Valiliği olağanüstü hal valiliği haline getiriliyor. Valilik kararı, sürekli gerilimlere davetiye çıkartacak nitelikte. İzmir'i demokratik hakların ortadan kaldırıldığı, sürekli gerilimlerin yaşandığı bir kent haline getirilmesine izin verilmemeli. Düşüncesi, siyasal görüşü ne olursa olsun tüm İzmirliler Valiliğin demokrasiyle bağdaşmayan bu kararına ve uygulamalarına karşı sesini yükseltmelidir. İzmir'in bunu sağlayacak  demokrasi kültürünün olduğunu düşünüyorum"

İzmir'in basını, demokrasi güçleri ve İzmirliler çok güzel bir demokrasi sınavı verdi.
İzmir demokratik haklarını sınırlayan Valilik kararına demokratik tepkisini göstermiş ve yasağı geri aldırmıştır.
Bu sonuç İzmir açısından, Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından son derece önemlidir. Umarız ki bu gelişme İzmir Valisi ve diğer yöneticilerin yasakçı zihniyetinin değişmesinin başlangıcı olur. 
Emeği geçen her kurum ve herkes kutlamayı hak ediyor.
Bu daha başlangıç, eşitlik için, özgürlük için, barış için, yaşanabilir bir dünya için demokratik mücadeleye devam.

 

Arif Ali CANGI

14.03.2015

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.