17 Eylül Çarşamba gününü İzmir için ayırır mısınız?

15 Eylül 2014 19:51 / 2544 kez okundu!

 

 

İzmir'in en önemli gündemi sizce nedir?

Yaşamın sürmesi için vazgeçemeyeceğimiz varlık nedir?

Su sizin için ne anlam ifade ediyor?

İzmir'in suyunun temizliği, gelecekte temiz kalması sizi ne kadar ilgilendiriyor?

Temiz su olmazsa İzmir'de yaşayabilir miyiz?

İzmir'de bir avuç insan İzmir'in suyunu korumak için yıllardır mücadele yürütüyor, bunu biliyor musunuz?

 

Gene Efemçukuru

Bıktırdığımın farkındayım, Efemçukuru altın madeninden söz ediyorum.

'Sıktın artık' diyorsanız okumayın.

Ama ben yine yazacağım, o bir avuç insan mücadeleye devam edecekler. Çünkü tehlike çok büyük.

EFEMÇUKURU İzmir kentinin içme suyunun yaklaşık % 40’ını karşılayan Tahtalı Barajı koruma alanı sınırında, yaklaşık 200 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan Çamlı Barajı’na su sağlayacak derelerin mutlak koruma alanı içinde yer almaktadır.

Bu bölge İzmir’in arseniksiz tek su havzası olan bölge aynı zamanda orman alanları, ekolojik üzümleriyle, İzmir’in damı olarak nitelendirilmektedir. Yani Efemçukuru’nda yaşanacaklar İzmir kentini doğrudan etkileyecektir. İzmir için yaşamsal öneme sahip bu bölgede yaklaşık 10 yıldan bu yana altın ve gümüş madeni işletilmesi gündemde. Maden işletmesine yönelik yıllardır süren tartışmalarda ve davalarda yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, “yörenin kayaç yapısı ve işletmede yapılacak zenginleştirme işlemi sonucunda maden işletmesinin ağır metal kirliliği yaratacağı, böylelikle bölgenin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını kirleneceği, yörenin bitki ve orman örtüsünün zarar göreceği, bölgede uygulanan ekolojik tarımın sona erdireceği, kısaca ekolojik ve toplumsal yıkıma yol açacağı”na dair raporlar yazıldı.

Bu raporlardaki veriler ve öngörüler bizi endişelendiriyor. Siz endişelenmiyor musunuz?

Ciddi bilimsel uyarılara rağmen çevre sağlığı ve canlı yaşamı için risk oluşturan altın madeni 2011/Haziran ayından bu yana faaliyetini sürdürüyor.

Somut bir şey var mı diye soracaksınız? Zaman zaman derede balıkların öldüğü,  hayvanların öldüğü bilgisi geliyor, en son Efemçukuru Köyü'ndeki kuruyan kuyulardan bir anda sabunumsu, kokan sular taştı, Efemçukuru Köylüsü de endişeli. Genellikle şirketten bu konularda yalanlama geliyor, buna niye inanalım ki?

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi madeni denetleyebiliyor mu? Büyükşehir Belediyesi, İzsu neden susuyor?

Sayın Kocaoğlu söz vermişti, şimdi neden bunu gündem yapmıyor?

 

Tehlike Katlanacak

Bu  haliyle yarattığı riskler yetmiyormuş gibi altın madeni şimdi de kapasitesini artırıyor, yani tehlike katlanarak büyüyecek.

·        Toplam cevher rezervi “2.5”milyon tondan “8.5”milyon tona,

·        Faaliyet süreci “12” yıldan “17” yıla,

·        Ekonomik olmayan kaya (PASA)  “660”bin tondan “3.200.000” tona ve yüzeyde kapladığı stok alanı “4.74” hektardan “12.32”hektara,

·        Ortaya çıkacak proses atığı(kuru! atık) “2.2” milyon tondan “8” milyon tona ve yüzeyde kapladığı deponi alanı “7.67” hektardan “16.18” hektara çıkacak.

Kapasite artırımına ilişkin açtığımız davanın 17 Eylül Çarşamba günü keşfi var. Hidrojeoloji ve havza yönetiminde uzman İzmirli bilim insanları ilke keşfe gidilecek. Şirket "bilirkişiler İzmirli olmasın, dışarıdan olsun" itirazında bulundu ama mahkeme bu itirazı reddetti.

 

Tercihinizi Yapın

Kısacası Efemçukuru'ndan çıkarılan altının İzmir'in geleceğini  yok etme riski var. Yöredeki kaya arsenikten zengin. Kazıldığında milyonlarca yıldır doğayla barışık yaşayan başta arsenik olmak üzere bütün ağır metaller hareketlenecek yer altı ve yer üstü sularına karışacak. Ayrıca kavurma (kalsinasyon) işlemi sırasında atmosfere salınacak gazlar sonucunda İzmir'e ve civarına yağacak asit yağmurları yağacak. Yani tehlike çok büyüktür.

Efemçukuru konusundaki tercih; ya İzmir’in suyunun korunmasından yana, ya da Altıncı Şirketin çıkarlarından yana olmaktır.

Siz hangi taraftasınız?

Su havzasını korumakla görevli olan İzsu'dan birileri keşfe gelir mi acaba?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu gelse ne iyi olur.

Onlar gelmese de siz gelin, siz de endişelendiyseniz Çarşamba sabahı saat 08.30'da İzmir İdare Mahkemesi binası önüne gelin, Efemçukuru'na çıkın, keşfi izleyin, bir gününüzü İzmir'in geleceği için ayırın.

Biz keşfe gideceğiz, itirazlarımızı yapacağız, sorularımızı soracağız, endişelerimizi dile getireceğiz, davanın sonu ne olur bilinmez, hiç bir şey yapamasak  bile tarafımızı belli etmiş olacağız, yaşamdan yana olduğumuzu göstereceğiz.

Size de öneririz.

 

Arif Ali CANGI

Avukat

Davacı/davacı avukatı

15.09.2014

 

Son Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2014 21:53

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.