Anayasa Mahkemesi'ne: 'Referandum Sandığıma Dokunma'

06 Temmuz 2010 00:57  

 

Anayasa Mahkemesi'ne: 'Referandum Sandığıma Dokunma'

İzmir'de Çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarına Mensup Aktivistler, 'Referandum Sandığıma Dokunma' Pankartı Açarak, Anayasa Değişiklik Paketine Destek Verdi. 'yetmez Ama Evet' Grubu Aktivisleri, Anayasa Mahkemesi'nin Önünde Duran Değişiklik Paketi İçin Konak Eski Sümerbank Önünde Biraraya Geldi.

İzmir'de çeşitli sivil toplum kuruluşlarına mensup aktivistler, 'Referandum sandığıma dokunma' pankartı açarak, Anayasa değişiklik paketine destek verdi.

'Yetmez Ama Evet' grubu aktivisleri, Anayasa Mahkemesi'nin önünde duran değişiklik paketi için Konak eski Sümerbank önünde biraraya geldi. Gurup adına basın açıklamasını okuyan Jülide Tunahan, Anasaya değişikliği paketinin CHP tarafından 111 milletvekilinin imzasıyla Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğünü hatırlatarak, "Anayasa paketinin kaderi şu anda belirsiz. Bu belirsizliğe rağmen, yine de Anayasa Mahkemesi'nin yapısını bildiğimiz için, değişiklik paketinin başına neler gelebileceğini tahmin ediyoruz." dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 vakasını üreterek siyasi krize neden olduğunu kaydeden Tunahan, "Büyük ihtimalle aynı geleneği sürdürecek ve kendi izni olmaksızın siyaset yapılamayacağını kanıtlayan bir karara daha imza atacaktır." şeklinde konuştu.

Anayasa Değişikliği paketinin Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesi tarafından masaya yatırılmak üzereyken referanduma yönelik bir kampanyanın hızla başlatılması gerektiniğin altını çizen 'Yetmez Ama Evet' aktivistileri sözcüsü Tunahan, "Mahkeme üzerinde de elimizden geldiğince büyük bir basınç yaratmak çok önemli görünüyor. Bu yüzden, geçtiğimiz hafta 'Yetmez Ama Evet' kampanyası başlattık. Anayasa referandumunda bizler, yetmez ama evet diyeceğiz." Yıllardır sivil, demokratik, özgürlükçü, eşitlikli bir anayasanın gerekli olduğunu savunduklarını ifade eden aktivistler, 12 Eylül Anayasası'ndan ve ruhundan tümüyle kurtulmayı sağlayacak bir anayasa istedi.

Mevcut Anayasa değişiklik paketinin, demokrasinin ve özgürlüklerin istedikleri düzeyde gelişmesi ve 12 Eylül Anayasası'ndan tümüyle kurtulma yönündeki talepleri karşılamadığını, ancak darbe anayasasının çöpe atılması yönünde önemli bir adım olduğunu kaydeden Jülide Tunahan, şöyle dedi:

"Bu yüzden, darbecilerin yargılanmasını sağlayan, yargının askeri vesayetinin kurumsal bir öğesi olmasına son veren, bir dizi demokratik hakkı içeren Anayasa Değişikliği paketinde referandumda 'Evet' oyu verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu oyu verebilmek için, Anayasa Mahkemesi'nin siyasete müdahale etmeye bir son vermesi gerekiyor. Mahkeme, daha önce defalarca siyaseti öldürdü. Bu kez buna izin vermeyelim. Tüm demokratik kamuoyunu, siyasete sahip çıkmaya ve Anayasa Mahkemesi'ne karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz."


haberler.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0