ALLÝANOI'U KORUMAK KÝMLÝÐÝMÝZÝ KORUMAKTIR - Av. Hilal Küey

25 Temmuz 2008 11:39  

 

ALLÝANOI'U KORUMAK KÝMLÝÐÝMÝZÝ KORUMAKTIR - Av. Hilal Küey

Koruma Kurulu 25.06.2008 tarihli, 3984 sayýlý kararý ile, Kurula iletilen rölöve ve detay projelerin; “ alana iliþkin hazýrlanan mimari elemanlarý gösterir paftalarla, detay paftalarýnda, mevcut ile çizim arasýnda uyuþmazlýklar bulunduðu, yine ayný paftalardaki mimari unsurlarla ölçek çizgilerinin çizim tekniðine uygun olmamasý nedeniyle anlaþýlýr olmadýðý ve çizimlerin okunamadýðý görülmüþtür...” diyerek hazýrlanan rölöveleri olumsuz bulmaktadýr.



Hatýrlarsanýz Allianoi’daki rölöve çalýþmalarý DSÝ 2. Bölgede yapýlan 08.10.2007 tarihli ve 120 gün süreli bir ihale ile yaptýrýlmýþtý. Þimdi, ihale þartlarý ile sonucun birbirine ne kadar uyduðu yani ihaleyle yaptýrýlan iþten, yaptýran ne kadar istediði gibi bir sonuç elde ettiði gibi sorularý sormuyorum. Zira grubumuzun temel çalýþma konusu Allianoi’u kurtarmaktýr.



Kararý okumaya devam ediyorum:



“ Bu hususlara dikkat edilerek, Kurulumuza iletilen rölövelerin tekrar ele alýnmasýna, alanla ilgili her paftanýn video görsel malzeme ve raporlarý ile birlikte ayrý dosyalar halinde hazýrlanarak iletilmesine, bilim kurulu tarafýndan net görüþ ile uygun görülen” buluntularýn mil tabakasý kaplanarak korunmasý” projesinin uygulanmasýna yönelik kurulumuz tarafýndan istenen mevcut kalýntýlara iliþkin rölövelerin saðlýklý bir þekilde hazýrlanmasý amacýyla 1994 ile 2007 yýllarý arasýnda söz konusu alanda yapýlan kurtarma kazýsý çalýþmalarýnýn Kazý Baþkanlýðý ve daha sonra bilimsel danýþmanlýðýný yapan Ahmet Yaraþ’tan bilgi, belge ve yazýlý görüþ alýnarak ilgili çalýþmalara aktarýlmasýna, 14.09.2007 tarihli Bilim Komisyonu raporu sonucunda Kurulumuza iletilen yeni koruma duvarý projesinin uygulanmasý ile ilgili olarak, Müze Müdürlüðü ile birlikte ve Müze Müdürlüðünün görüþleri doðrultusunda zemin etüdü ve ilgili çalýþmalarýn yapýlarak uygulamaya dönük bilgi ve belgelerin, Kurulumuza iletilmesine, konunun bu belgelerin Kurulumuza iletilmesinden sonra yeniden deðerlendirilebileceðine, karar verildi.”



Karara baktýðýmýzda elbette 10 yýl kazý baþkan ve danýþmaný olarak görev yapan Ahmet Yaraþ’tan uygulanacak proje ile ilgili, nihayet görüþ istemek olumlu bir nokta gibi görünmektedir.



Ama bir arkeologtan, ekibi ile birlikte binbir emek, sevgi ve aný biriktirerek 10 yýlda týrnaklarý ile kazdýðý eser ve kaplýca odalarýnýn tekrar toprakla doldurulmasýna adeta onay vermesi nasýl istenebilir!



Bu nasýl bir koruma anlayýþýdýr! Biz koruyamadýk olur a, belki toprak korur mantýðýnýn bilimsellik neresindedir!



Mille kaplamanýn koruma olduðunu iddia eden bu karara karþý da dava açmýþtýk biliyorsunuz, davalarýmýz devam ediyor.



Türkiye Cumhuriyetinin imza koyduðu Uluslararasý Sözleþmelere göre Allianoi’un korunmasý gerekmektedir. ( Kurulun 25 6 2008 tarihli kararýnda da bir kez daha Allianoi’un 29 3 2001 tarihli kararla 1. Derece Arkeolojik sit olduðu tekrarlanýyor.)



16.12.2006 tarihli R.G.'de yayýmlanan kararla da Allianoi Termal Turizm Bölgesi. Alanýn mille kaplanmasý ayný zamanda sözkonusu Bakanlar Kurulu Kararýna da aykýrý.



Kültürel Mirasýmýzýn korunmasý istek ve bilinci sadece gelecek kuþaklara karþý sorumluluktan kaynaklanmaz. Ayný zamanda bugünümüzü yaratmýþ olan da, o geçmiþtir. Küreselleþmenin aynýlaþtýrdýðý dünyanýn bu coðrafyasýnda yaþýyor olmanýn, bizleri farklý kýldýðý belki de tek unsurdur eski eserlerimiz, kültürel mirasýmýz. Yetkililer hiç sormazlar mý kendilerine, Anadolu topraklarýnda bir Roma bir Bizans olmasaydý, biz olur muyduk? Ya da biz þimdiki biz olur muyduk?



1800 yýl önce Allianoi adlý, su ile tedavi merkezinde þifa bulan Bergamalý atalarýmýzýn þimdiki zaman çocuklarý olarak, kaplýca odalarýnýn toprakla dolmasýna, þifalý sularýnýn baraj altýnda kalmasýna izin vermeyeceðiz.



Bu amaçla Ýzmir Kitap Fuarý'nda toplamýþ olduðumuz 5.518 imzayý bugün Cumhurbaþkanlýðý, Baþbakanlýk ve ilgili Bakanlýklara yolluyoruz.



Kamuoyuna duyuruda bizlere yardýmcý olan siz deðerli basýn mensuplarýna çok teþekkür ederiz.



Av. Hilal Küey

Allianoi Giriþim Grubu

Dönem Sözcüsü



 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0