Akil adamlar İzmir'de böyle karşılandı

19 Nisan 2013 01:29  

 

Akil adamlar İzmir'de böyle karşılandı

İzmir’in kapısı ‘Akiller’e kapalı

Akil insan Prof. Dr. Baskın Oran, dün İzmirlileri bölünmeye ikna etmek için Alsancak’taydı. Özerkliği tehditler savurarak kabul ettirmeye çalışan Oran’ı, İşçi Partililer hem toplantı salonunda, hem de kültür merkezi önünde protesto etti. Eylemde ‘AKP’nin akili, böldürtmeyiz ülkeyi’ sloganları atıldı

Baskın Oran, dün Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde, “İzmir Küçük Millet Meclisi” adı altında yapılan halka açık ‘ikna’ toplantısına Ege Bölgesi heyetinin üyesi olarak katıldı. Davet edilen bir çok kurum temsilcisi toplantıya katılmazken, salonda polisler ve gazeteciler dahil en fazla 100 kişi vardı.

Baskın Oran, AKP’nin sözde barış sürecini anlatmak için henüz kürsüye çıkmamıştı ki İşçi Partisi üyesi Hasan Kayaş ayağa kalkarak salonda Türk bayrağı bulunmaması, İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlamamasını eleştirdi. Toplantının moderatörü Pervin Mısırlıoğlu, “Böyle bir uygulamamız yok” diye yanıt verdi. Salondaki diğer izleyiciler de alkışlarla Kayaş’a destek verdi.

‘AVM’ler patlar’ tehdidi
Baskın Oran kürsüye çıktığı sırada Kayaş yeniden ayağa kalkarak Oran’a şöyle seslendi: “Bu bir ABD projesidir. Bu bölücülüğe alet olmayın ve heyetten çıkın.Ülkemizi size böldürtmeyeceğiz!” Kayaş, protestosunun ardından salonu terk etti.

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, Baskın Oran’a 28 soru soruldu. “Süreç ilerlemezse sizce ne olur?” sorusuna Oran, tehditle yanıt verdi: “Süreç sekteye uğrarsa Kürtler hayal kırıklığına uğrar. PKK’yla işte o zaman başedilemez. AVM’ler, metrolar patlar.”

Baskın Oran bir başka soruya verdiği yanıtta da 1920’lerde ve 30’larda baskıcı bir rejim olduğunu söyledi. İşçi Partisi Güzelbahçe İlçe Başkanı Levent Budak, “Siz Atatürk’e faşist mi diyorsunuz?” diye sordu. Oran, “Siz cevabımı biliyorsunuz” yanıtını verdi.

Baskın Oran konuşmasının başından sonuna kadar özerklik vurgusu yaptı. Öcalan’ın barışçı bir tutum izlediğini savunan Oran, “Bir tek ‘Ne mutlu Türk’üm demedi” diye konuştu. Oran şunları söyledi:

‘Türkiyelilere özerklik’
“Sadece Kürtlere hak verilmesine A’dan Z’ye karşıyım. Güneydoğu özerk olacaksa, İzmir de özerk olacaktır, Marmara da özerk olacaktır, Karadeniz de özel olacaktır. Kürtlere özerklik değil, tüm Türkiyelileri özerklik gelecektir. Böylece demokratik Türkiye olacaktır. Bu girişimi cesur ve doğru girişim olarak görüyorum. Bu girişim heba edilmesin. AKP çözüm getirerek ülkeyi huzura kavuşturacak.”

İşçi Partisi İl Örgütü, Baskın Oran’ın katıldığı “İzmir Küçük Millet Meclisi Toplantısı”nı, “AKP’nin akili böldürmeyiz ülkeyi” sloganıyla protesto etti. Çevik kuvvet polisi, bina girişi önünde etten duvar örerek yüzlerce İşçi Partilinin içeri girmesini engelledi. Salonun bütün kapıları ve pencereleri kapatıldı, camların perdeleri örtüldü. İP İzmir İl Sekreteri Hasan Ali Kızılırmak, yaptığı açıklamada “Tayip Erdoğan’ın Akil Adamları’nın İzmirlileri bölünme anayasasına ikna etmek için şehre geldiğini söyledi. “Faaliyetlerinize İzmir’de izin vermeyeceğiz” diyen Kızılırmak, “1919 yılında Damat Ferit’in akil adamları ege ziyaretleri sırasında Aydın’da kovulmuşlardı. Tayyip’in akil adamları da aynı kadere mahkumdur.” diye konuştu.

Heyet üyeleri Pazar günü iki gruba ayrılarak İzmir’in Urla ve Selçuk ilçelerine gidecek ve sokakta yurttaşlarla görüşecek. İP, gittikleri her yerde “akillerin” karşısına Türk bayraklarıyla çıkacaklarını açıkladı.

aydinlikgazete.com

13.04.2013

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0