Adalet Ağaoğlu: 'Askerlerin ve yargıçların iktidarı devam mı etsin?'

05 Eylül 2010 00:26  

 

Adalet Ağaoğlu: 'Askerlerin ve yargıçların iktidarı devam mı etsin?'

İSTANBUL- 12 Eylül darbe Anayasası'nından kurtulmanın önemli bir adımı olarak yapılan değişikliklerin halk oyuna sunulacağı referandum öncesi, değişikliklere 'Yetmez ama EVET' diyenlerce İstanbul'da düzenlenen forumların ikincisinde Osman Can, Yücel Sayman, Adalet Ağaoğlu, Markar Esayan, Tuğbay Öz, Eren Keskin, Ömer Laçiner, Ahmet Kekeç, Alev Erkilet, Yıldız Önen, Alev Erkilet, Garo Paylan, Cafer Solgun, Zeynep Tanbay, Hayko Bağdat, Gülçin Avşar, Mustafa Akyol, Fadime Özkan, Mehmet Uçum, Mustafa Paçal, Mustafa Şentop, Şenol Karakaş, Turgay Oğur, Emre Aköz ve Ömer Laçiner 12 Eylül'de neden Yetmez ama EVET diyeceklerini açıkladı. İstanbul'da düzenlenen 'Yetmez ama EVET' forumunun açılış konuşmasını ünlü romancı ve insan hakları savunucusu Adalet Ağaoğlu yaptı. Ağaoğlu konuşmasında şunları söyledi:

"Yetmez ama EVET diyenler ve 'Hayır' diyenler hakkında çok yazıldı. İnsan bir özümseme yapmak zorunda kalıyor. 'Türkiye Cumhuriyeti'ni yöneten devlet midir, millet midir?' bütün hikaye budur. 'Askerlerin ve yargıçların iktidarı devam m mı edecek, sona mı erecek?' Ben Yetmez ama EVET diyorum, çünkü demokrasi bize hiç Yetmez. Ama EVET diyorum. 'Evet' diyerek hak arama hakkını elde ediyoruz. 'Hayır' denirse bunu tümden kaybederiz. Yetmez ama EVET demek, demokrasi istiyorum demektir. 12 Eylül'de sandıktan 'evet' çıkınca yeni bir dönem başlayacak."

Anayasa Mahkemesi raportörü ve Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı Osman Can ise; olağanüstü bir dönemden geçtiğimizi, 13 Eylül'de mücadelenin yeni bir aşamaya ulaşacağını söyleyerek 'hayırcıların' varlığını "son direniş" olarak niteleyerek şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin referansları değişiyor. Yeni referanslar toplumsal dinamikler tarafından şekillendiriliyor. Yeni referansları belirleyenler, yeni bir anayasayı da yapacak. Bu süreci kimsenin durdurması mümkün değildir. Son direnişlerini yaşıyoruz, asıl mücadele 13 Eylül'de başlıyor."

Yetmez ama EVET kampanyasının bileşenlerinden Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Genel Başkan Yardımcısı Şenol Karakaş ise şunları söyledi:

"Kendine "solcu" diyen bazıları, yetmez ama EVET deyip özgürlük isteyenlere saldırıyor. Bu saldırılar soldaki ve toplumdaki büyük yarılmanın sonuçlarıdır. Bir taraf darbeci generallerle, yargıçlarla, Ergenekon'la, CHP ve MHP'yle birlikte 'hayır' diyor. Biz yetmez ama EVET diyenler darbe düzeninin son bulmasını, darbe anayasasının çöpe atılmasını istiyoruz. Anayasa değişikliği yetersizdir. Bu anayasa değişikliğinde Kürtlerin, başörütülü kadınların ve demokrasiye ilişkin bir çok talep yer almıyor, bu yüzden 'Yetmez' diyoruz. Daha fazlasını kazanmak için 13 Eylül'de sokağa çıkacağız. İlk işimiz 13 Eylül sabahı saat 09.00'da Beşiktaş Adliyesi'nde 12 Eylül darbecileri hakkında suç duryusunda bulunmak olacak."


Sesonline.net

FOTOĞRAF: Jale Mildanoğlu



Son Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2010 00:41

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0