12 yaşında senfoni orkestrası yönetecek

22 Nisan 2011 21:30  

 

12 yaşında senfoni orkestrası yönetecek

İzmir Devlet Senfoni Orkestrasının (İZDSO) yarın akşam vereceği konseri, bir yıldır çalışmalarını sürdüren 12 yaşındaki Bora Bilgen yönetecek.

Konak Belediyesinin ilçe sınırları içinde iki yıldır devam eden ''Hayal Et, Gerçekleşsin'' projesine, değerlendirme komitesini şaşırtan bir elektronik posta atarak en büyük hayalinin orkestra yönetmek olduğunu ileten, hatta yönetmek istediği eserlerin isimlerini de ekleyen Bora Bilgen, yarın akşam hayalini gerçekleştirecek.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ile İZDSO Müdürü Akgün Çavuş'un girişimleriyle İZDSO şefi İbrahim Yazıcı ile bir araya gelen Bora Bilgen, ilköğretim okulunun yanında, üstün zekalı çocuklar için tasarlanan bir merkezde eğitim almaya devam ederken, haftada iki gün Yazıcı ile piyano çalışmaya başladı.

Yazıcı'nın zekasına ve yeteneğine hayran kaldığı Bilgen, çok sevdiği matematik ile müzik arasındaki seçimini daha tam olarak yapmamış olmasına karşın, hayatında müziğin artık daha fazla ağır bastığını söyledi.

Bilgen, bir yıl kadar önce Konak Belediyesinin duvar ilanlarında ''Hayal Et, Gerçekleşsin'' projesini gördüğünü, anne ve babasından habersiz bir mail ile projeye başvurduğunu anlattı.

Klasik müzik dinlemeyi çok sevdiğini, her zaman bir orkestra şefinin neler yaptığını merak ettiğini ifade eden Bora Bilgen, ''İbrahim hocam ile çalışmaya başladıktan sonra bir orkestra şefinin ne kadar önemli görev üstlendiğini anladım. Birlikte çalışıyoruz, ondan çok şey öğreniyorum. Müziği de matematiği de çok seviyorum ama geleceğimde müzik olacak gibi görünüyor'' dedi.

Şef İbrahim Yazıcı da, Bora ile aynı yaşlardayken kendisinin de orkestra şefi olmayı hayal ettiğini, bu nedenle kendisiyle aynı hayali paylaşan bir çocuk olduğunu öğrendiğinde kendisiyle tanışmak istediğini anlattı. Bora ile bir yıldır görüştüklerini, çalıştıklarını, son dönemde çalışmalarını piyano üzerinde yoğunlaştırdıklarını anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

''Kendisine müziği seçecekse, bir şef olacaksa, öncelikle piyanosunu geliştirmesi gerektiğini söyledim. Birlikte piyano çalışıyoruz. Benim için en önemlisi, Bora'nın zekası. Olağanüstü zeki, yetenekli bir çocuk. Bence şu anda kendi yeteneğinin tam farkında değil. Ne kadar yetenekli olduğunu zaman içinde daha iyi anlayacak. Çok çalışması, kararlı olması lazım. Bu yolda yürümeye karar verir ve çalışırsa, çok iyi bir şef olabilir.''

-HAKAN TARTAN

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan da, iki yıla yakın süredir devam eden projede şu ana kadar 3 bin isteğin kendilerine ulaştığını, bunlardan bin 100 civarında hayalin gerçekleştirildiğini söyledi.

Çocukların genellikle oyuncak, bilgisayar, dershane taleplerinin olduğunu, kimisinin Ankara ya da başka şehirlere seyahat etmek istediğini belirten Tartan, Bora Bilgen'den gelen farklı talebi yerine getirmek için İZDSO ile temasa geçildiğini, iyi bir ekip çalışmasıyla bir yıllık sürecin sonunda konser aşamasına geldiklerini anlattı.

Tartan, çocuk, genç ve kadınlara yönelik projelere özellikle önem verdiklerini ifade ederek, ''Bir yerde kadınlar, çocuklar, gençler mutluysa, o toplumda huzur ve gelişme olacağına inanıyorum. Çocuklarımızın dileklerini yerine getirmek bizi de çok mutlu ediyor. Yarın akşam yaşayacağı deneyim belki bütün hayatını etkileyecek, Bora'ya yarın başarılar diliyorum'' dedi.

Bora Bilgen'in babası Gökhan Bilgen ise projenin oğlu için sadece yarın akşam verilecek konserle sınırlı olmadığını belirterek, ''Bora sadece böyle eşsiz bir deneyimi yaşamayacak, aynı zamanda İbrahim Yazıcı ile çalışmaya başladı bu süreçte ve çalışmaları devam edecek, belki de geleceği şekillenecek böylece. Biz, en çok Bora mutlu olduğu için, hayalini gerçekleştireceği için seviniyoruz'' dedi.

Anne Mehtap Bilgen de, ''Yaşayarak öğrenebileceğini kabul ettiğinizde siz de zorlanmıyorsunuz. Onu ikna etmedikçe, sorularını yanıtlamadıkça, 'Yap' demekle Bora'ya hiçbir şey yaptıramazsınız, çünkü yapacağı şeyi anlaması ve ona inanması gerekiyor. Şu anda da çok inandığı, çok istediği bir şeyi yapıyor. Her zaman müziği sevdi, ancak yakın zaman öncesine kadar onda böyle bir yetenek olduğunu fark etmemiştik'' diye konuştu.

Star

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0