Çocuklar için, 'ötekileştir-me' mesajı

01 Nisan 2012 16:34  

 

Çocuklar için, 'ötekileştir-me' mesajı

Türkiye’nin öncelikli sorunları arasında yer alan ‘nefret suçlarıyla’ mücadele için bir ilk gerçekleştirildi

Türkiye’nin öncelikli sorunları arasında yer alan ‘nefret suçlarıyla’ mücadele için bir ilk gerçekleştirildi ve çocuklara ‘ötekileştir-me’ mesajını hikâyeler ve örneklerle anlatan temel insan hakları eğitim kitabı hazırlandı.

“Nefret suçlarının önlenmesi için çocuklara ve gençlere yönelik insan hakları eğitimi el kitabı: Ötekileştir-mek adını taşıyan kitapla, “Zorda kaldınız. Bir transeksüelden yardım ister misiniz”, gibi sorularla ve Hz. Ömer’in ‘İslam bütün insanları eşit tutar. Daha iyi bir insan olduğunu kanıtlamadıkça, hiç kimse diğerinden iyi değildir’ sözlerinin yer aldığı hikâyelerle, tüm bireylere saygı duymanın esas olduğu anlatılıyor.

Hakan Ataman tarafından hazırlanan ve ücretsiz olarak dağıtılacak olan kitap, Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği (ÖZ-GE DER) ve İnsan Hakları Gündemi Derneği’nin ortak projesi. Proje, Avrupa Birliği ve Hazine Müsteşarlığı’na bağlı Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin mali desteğiyle yaşama geçirildi.

Kitapta çoçukların ve gençlerin daha hoşgörülü olabilmesi ve karşısındaki bireyleri ‘farklılıklarından’ dolayı düşman görmemesi için, çeşitli oyun önerileri yer alıyor ve hikâyelerle de “tüm bireyler eşittir” mesajı veriliyor. Herkes tarafından bilinen ‘Çirkin ördek’ masalı da, ‘farklılıklara saygı duyulması gerektiği’ mesajıyla kitapta kendine yer buluyor.

Miray Çimen

Radikal

Son Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2012 18:46

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0