11. Dünya Rüzgar Enerjisi Konferansı (Halkın Enerjisi - Vatandaşların Enerjisi) Bonn'da başladı

06 Temmuz 2012 14:06  

 

11. Dünya Rüzgar Enerjisi Konferansı (Halkın Enerjisi - Vatandaşların Enerjisi) Bonn'da başladı

EUROSOLAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar’ın konuşmacı ve oturum başkanı olarak katıldığı 11. Dünya Rüzgar Enerjisi Konferansı “Community Power – Citizens’ Power” (Halkın Enerjisi – Vatandaşların Enerjisi) 3 Temmuz'da Bonn’da başladı.

Bonn, Almanya, 3 Temmuz 2012: 11. Dünya Rüzgar Enerjisi Konferansı 2012 (WWEC 2012) bugün Bonn'da Dünya Konferans Merkezi'nde resmi olarak açıldı. 50 ülkeden ve tüm kıtalardan uzmanların katıldığı üç günlük konferansta gerçekleşecek 40 oturumda 200 sunum yapılacak. Yapılan konuşmalarda, ana konferans teması olan “Community Power – Citizens’ Power” (Halkın Enerjisi – Vatandaşların Enerjisi)ne özellikle odaklanılarak, rüzgar enerjisi kullanımının tüm yönleri kapsanacak. Konferansa, Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği (WWEA) ve Alman Rüzgar Enerjisi Birliği (BWE) ev sahipliği yapıyor.

WWEA Başkanı Prof.Dr. He Dexin açılış konuşmasında şunları vurguladı: “İlk WWEC Berlin’de gerçekleştirildikten on yıl sonra, bu yıl WWEC’nin tekrar Almanya’da yapılması önemli bir işaret. Tüm dünyada enerji sisteminde bir dönüşüm yaşanıyor. Halkın Rüzgarı (Community Wind), rüzgar enerjisi için çok güçlü bir eğilimi temsil ediyor. Geniş kapsamlı bir katılım içerdiği ve rüzgar enerjisinin özelliklerine daha fazla uyabildiği için toplum üzerinde de etkiye sahip. Almanya halkın sahipliğindeki rüzgar çiftliklerini (community wind farms) destekleme konusunda, 1990’lara dayanan kökleriyle, öncülük eden bir ülke. WWEC2012, çeşitli panellerle ve halkla diyalogları özellikle vurgulayan bazı tema konuşmalarıyla destekleyerek, araştırma başarılarını sunmak ve tartışmak için pek çok fırsat sağlayacak. Ayrıca sergi de yeni teknolojileri, tedarikçileri ve üreticileri gösterecek.”



BWE Başkanı Hermann Albers konferansta şunları belirtti; “Almanya’da enerji kooperatiflerinin ve halkın sahipliğindeki rüzgar çiftliklerinin güçlü büyümesi, konferans temasının zamanın ruhunu yakaladığını gösteriyor. Bir iyimserlik ruhu var, vatandaşlar enerji tedariğini kendi ellerine aldılar. Almanya’da Yenilenebilir Enerji Yasası (EEG) hakkındaki mevcut, tek taraflı tartışma muhafazakar-liberal koalisyonun bir bölümünün, yenilenebilirlere doğru hızlı bir dönüşüm isteyen vatandaşların çok gerisinde kaldığını ortaya koydu. Bu durum, geçen seneki aşamalı olarak nükleeri durdurmayla büyük benzerlik gösteriyor. EEG, geçtiğimiz on yıllar içinde enerji geçisini başarıyla yürüten, harika ve esnek bir araç olduğunu kanıtladı.

“BWE’nin görüşü, halkın katılımının enerji geçişinde merkezi bir unsur olduğu yönünde. Bu nedenle BWE Almanca ve İngilizce dillerinde yeni bir yayın çıkarmaya başladı. Adı "Community Wind Power – Local Energy for Local People” (“Halkın Rüzgar Gücü – Yerel İnsanlar için Yerel Enerji”) olan bu yayın farklı yatırım modelleri ve halkın sahipliğindeki rüzgar çiftliklerinin proje planlaması hakkında kapsamlı giriş bilgileri veriyor.”

WWEC 2012 sırasında Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar “Neden Enerjinin Etkin Kullanımı?, Neden Yenilenebilir Enerji?, Neden % 100 Yenilenebilir Enerji” konulu bir sunum yapacak.

Konferansın programına ve diğer bilgilere Dünya Rüzgar Enerjisi Birliğinin web sayfasından ulaşılabilir: www.wwindea.org

EUROSOLAR Turkey,0533 3955839,02165891616,eurosolar@eurosolar.org.tr,www.eurosolar.org.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0