Forumİztanbullu  Yeni Konu 

Yaşam Döngüsü – Öldükten sonra bir sanat eserine nasıl dönüşürüm?

26 Haziran 2010

maya



Derisi muntazam bir şekilde yüzülmüş bir erkek bedeni. Yerinden sökülmüş bir kalp. Sigaradan kararmış bir akciğer. Tümörlü bir beyin. Boy boy embriyo. Sinirleri, kemikleri, damarları, kasları özenle parçalanmış, ayrılmış bir vücut. Bir Hollywood gerilim/korku filmi kadar bol cesetli, bol kanlı (akışkan olmayan) ve olağandışı. Etiğe aykırı (!) bir cesetler müzesi. Ya da emeğin, zekanın ve yaratıcılığın sanata dönüştürdüğü ölü bedenlerin sergisi.

Her beden, her organ gerçek ama gerçek dışı; ölü ama hayat dolu; durağan ama hareketli; yabancı ama bize dair...

Gördüklerimi hayretler içerisinde çok olağan karşıladım ve her birinden hayranlıkla ürktüm. İğrenmedim, ölümü düşünüp hüzünlenmedim ya da korkmadım. Hatta zaman zaman akşam yemeğinde az pişmiş bir bonfile, antrikot veya T bone steak* yemenin hayallerini kurdum, etsever bir omnivor olarak. Yüzlerini buruşturup “Iıığhhh, iğrenç!” diyenlere bir tebessüm ettim.



Bilimadamı Dr. Gunther Von Hagens'in yaratıcısı olduğu “Body Worlds - The Cycle of Life/Yaşam Döngüsü” isimli sergideki eserleri plastinasyon yoluyla anatomik figürlere dönüştürülen kadavralar oluşturuyor. Sergide insanın doğal süreci, embriyodan başlayarak, bebeklik, yetişkinlik ve yaşlılığa kadar kademe kademe işleniyor.

“Body Worlds”, dünya çapında -bir kısmının baş dönmesi ve mide bulantısıyla sergi alanını koşarak terk ettiği- 30 milyon insana ulaşmış. Kimilerinin ‘insan vücudunun istismarı', ‘ahlakın çöküşü', ‘ölüye saygısızlık', ‘dinlere aykırı' gibi ilkel değerlendirmelerine rağmen, dönüşümün kaçınılmaz estetiğini keşfetmek, doğal sürece tanıklık etmek, henüz tanımadığı kendisi ve bedeniyle tanışmak isteyenlerin görmesi gereken harika bir sergi.



İstanbul Modern Müzesi yanında yer alan Antrepo 3'te, 11 haziran - 17 Aralık 2010 tarihleri arasında Pazar ve Perşembe günleri 10:00-18:30, Cuma ve Cumartesi günleri ise 10:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Ayrıca, ileride bir gün, bu sergide bir eser olmak veya hala yaşıyorken içerik hakkında daha çok bilgi edinmek isteyenler için: http://www.bodyworlds.com/en.html

27 Haziran 2010

sultan

"Berlin'de bir yıl önce gittiğimiz "garip" sergi bu kez İstanbul'da... ÇOK ÇOK ÇOK ÖZEL!!! Korkmadan, iğrenmeden ve ürkmeden izlemek zor olsa da bazıları için... GÖRMEMEK EKSİKLİK... Bir de Maya'nın bakış açısına bayıldım gerçekten...
Tebrikler ve teşekkürler bu özel haber için.
28 Haziran 2010

sultan

Başka bedenlerin dilini çözerken... Gülmek ve hapşırmanın zorluk derecesini, bir kadının hayatı boyunca yalnızca "35" çocuk sahibi olabileceğini, insanın bir günde nefes almak için bile yarım litre su kaybettiğini... ve kendin hakkında çok şey öğrenebilirsin. Haa ayrıca bu sergi istanbulda cidden ucuz biz Berlin'de 50-60 TL ödemiştik. Burada sergi biletleri öğrenci 21 TL, tam 25 TL. Aralık 2010'a kadar gidersiniz herhalde artık:)
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0