BARIÞTAN DAHA ACÝL BÝR ÝÞÝMÝZ YOK!..

26 Þubat 2013 12:49 / 2247 kez okundu!

 


Türkiye küçük Millet Meclisleri (TkMM)’ni sanýrým hepiniz duymuþsunuzdur. Duymayanlara, þimdiye kadar tanýþmayanlara kýsaca anlatalým. TkMM Ýllerde oluþturulan, sivil toplum ve meslek örgütleri temsilcilerinin ayda bir kez bir araya gelerek Türkiye’nin genel ve yerel sorunlarýný milletvekilleri ve belediye baþkanlarýyla birlikte konuþtuklarý, tartýþtýklarý diyalog gruplarýdýr. Küçük Millet Meclisleri adý verilen toplantýlarda kýsaca vekil ile vekiledenler buluþuyor, konuþuyor, tartýþýyor. Toplantýlarýn giriþine hep "Önyargýlar giremez" yazýlýr.

Bu meclislerden birisi olan Ýzmir küçük Millet Meclisi (ÝkMM), geçtiðimiz günlerde Ýzmir, Diyarbakýr ve Ýstanbul’un belediye baþkanlarýný barýþ için el ele vermeye çaðýrdý, gerekçesini de ‘Ýzmir barýþ istemiyor’ algýsýný silmek olarak açýkladý. Bu gerekçe Ýzmir’de epeyce tartýþma yarattý, “bu da nereden çýkýyor, Ýzmir savaþ yanlýsý mý, Ýzmir’e haksýzlýk ediliyor” ve benzeri sözlerle itirazlar oldu. Böyle bir algý olmasa dillendirilmez, 2009 yýlýnda DTP konvoyuna yapýlan saldýrý, ardýndan Ýzmir’e davet edilen Osman Baydemir için “gelmesin” kampanyasý baþlatma giriþimleri, 2011 Genel Seçimleri çalýþmalarýnda Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloðu milletvekili adaylarýnýn kimi seçim bürolarýna yapýlan saldýrýlar bu olumsuz algýlara yol açtý ne yazýk ki. O günlerden bu yana çok þey deðiþtiðini de atlamayalým, geçtiðimiz Aralýk ayýnda Diyarbakýr Þehir Tiyatrolarý Kürtçe Hamlet oyununu Ýzmir’de oynadý, izleyici sýrasýnda Osman Baydemir ile Aziz Kocaoðlu yan yanaydý. Ben þahsen toptancý deðerlendirme, yaklaþýmlardan yana deðilim, ‘Ýzmir barýþ istemiyor’ algýsý haklý mý haksýz mý tartýþmasýndan çok, bunu deðiþtirme çabasýný çok daha önemsiyor ve deðerli buluyorum.

“Barýþ için elele” çaðrýsýyla düþünülen, Ýzmir, Diyarbakýr ve Ýstanbul belediye baþkanlarýnýn ev sahipliðinde her üç kentte barýþ konulu buluþmalarý gerçekleþtirmek. ÝkMM’nin önerisi Diyarbakýr ve Ýstanbul küçük Millet Meclisleri’ni de harekete geçirmiþ, her üç kentin belediye baþkanýna ev sahipliði yapmalarý konusunda çaðrýda bulunulmuþ durumda. Þimdi 1 Mart’ta Ýzmir’de, 2 Mart’ta Diyarbakýr’da, 3 Mart’ta da Ýstanbu’da toplantýlar yapýlacak, ancak belediye baþkanlarýnýn tamamýndan henüz olumlu yanýt alýnamamýþ. Diyarbakýr Büyükþehir Belediyi Baþkaný Osman Baydemir çaðrýya olumlu yanýt vermiþ diðer belediye baþkanlarýný Diyarbakýr’a davet etmiþ, Ýzmir ve Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkanlarýndan henüz olumlu yanýt yok.

Kürt meselesinin barýþçýl ve demokratik çözümü yolunda umut verici geliþmelerin yaþandýðý bu günlerde, barýþý istemeyenlerin boþ durmayacaðý ortada. Halklarýn Demokratik Kongresi heyetinin diyalog sürecini anlatmak için gittikleri Sinop ve Samsun’da saldýrýya uðramalarý, barýþ adýna kaygý verici olumsuz örnekler oldu. Buna karþý demokrasi ve barýþ yanlýlarýnýn diyalog ve müzakere sürecinin iþlemesi için yapacaklarý bir þeyler vardýr.

Gerçekten silahlarýn susmasýný, eþit, özgür ve barýþ içinde birlikte yaþamý kurmak istiyorsak bizim de yapacaklarýmýz var. Diyalog sürecinin müzakereye dönüþmesi ve barýþçýl ve demokratik çözümünün gerçekleþebilmesi için, bu süreci baltalayacak olumsuz örneklerin önüne geçmek, olumlu örnekleri çoðaltmak gibi bir iþimiz var. Böyle yaklaþtýðýmýzda, Ýzmir, Diyarbakýr ve Ýstanbul’da planlanan buluþmalarýný mütevazi, bir o kadar da barýþ yolunda atýlmýþ önemli adýmlar olarak görmemiz ve desteklememiz gerekiyor.

Barýþ buluþmalarýnýn amacýna ulaþabilmesi için belediye baþkanlarýna daha büyük sorumluluk düþüyor. Ýlk toplantý Ýzmir’de olduðundan ilk adýmý atmasý gereken Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Sayýn Aziz Kocaoðlu'dur, Diyarbakýr ve Ýstanbul Belediye Baþkanlarýný 1 Mart Ýzmir toplantýsýna davet etmesi, toplantýya ev sahipliði yapmasý bekleniyordu. Böyle bir davet “Ýzmir’in barýþsever” olduðunun en güzel anlatýmý olacaktýr.

Haydi Baþkan, barýþtan daha acil bir iþimiz yok, Ýzmir için dile getirilen olumsuz algýyý tersine çevirmek için çabalayanlar bunu sizden bekliyor.


Arif Ali Cangý

26.02.2013

Son Güncelleme Tarihi: 28 Þubat 2013 01:35

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.