TkMM'de iktidar ve muhalefet 'daha fazla kadın aday' fikrinde birleşti

02 Nisan 2011 10:51  

 

TkMM'de iktidar ve muhalefet 'daha fazla kadın aday' fikrinde birleşti

İZMİR (CİHAN)- Türkiye küçük Millet Meclisi(TkMM)'nde iktidar ve muhalefet partilerinin kadın temsilcileri 'Seçimlerde daha fazla kadın aday gösterilmesi' fikrinde birleşti

Oturum başkanlığını izmirizmir.net haber portalının genel yayın yönetmeni Pervin Mısırlıoğlu'nun yaptığı TkMM İzmir toplantısında Türkiye gündemi olarak 'nükleer enerjiyi', yerel gündem olarak ise 'seçimleri' masaya yatırdı. İktidar ve muhalefet partilerinin il başkanlarının katılmadığı toplantıda ilk önce konuşan CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Şenay Çavdar, aydınların değişmez ve kesinlikle değiştirilemez dediği 'Anayasa'nın birinci maddesinin kalması, diğer iki maddesinin değişebilir' yaklaşımının kendilerini yaraladığını söyledi. Atatürk döneminden bu yana yüzde 4 olan Meclis'teki kadın oranının yükseltilerek seçilebilecek yerlerin en az yarısının kadın adaylara ayrılmasını istedi. Çavdar, "Meclis'te yumruklaşan erkekler değil çiçek gibi açmış bayanlar görmek istiyorum." dedi.

AK Parti İzmir İl Başkanlığı adına eski kadın kolu başkanı ve aday adayı Nesrin Ulema söz aldı. Ulema, yaptığı konuşmada partisinin kadına verdiği değere vurgu yaparak, 1934-2007 arasında yüzde 4 olan kadın oranının AK Parti döneminde yüzde 9.2'lere çıktığını, 2011 seçimlerinde de bu oranın önümüzdeki dönemde yüzde 15-20'ler mertebesine yükseldiğini söyledi. Ulema, anayasada kadınlara ve engellilere yönelik pozitif ayrımcılık yapıldığını, kadına şiddeti önleme konusunda önemli projelere imza attıklarını belirterek, "Yıllardır kadınları siyasete ısındırmak, alıştırmak, oranı yükseltmek konusunda tartışıyoruz. Siyaset içinde kadın oranının azlığını ortadan kaldırmak için siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşların daha çok çalışmalı." diye konuştu.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan da yaptığı konuşmada seçimlerde Meclis'te yüzde 9'larda olan kadın oranının yüzde 20'ler düzeyine çıkarılması temennisinde bulundu. Tartan, enerji konusunda da dalga, güneş, rüzgar ve tabii su kaynaklarının değerlendirilmesini istedi.

TkMM Başkanı Pervin Mısırlıoğlu, küçük millet meclislerinin Türkiye çapında 40 ile yükseldiğini, 30 ilde eş zamanlı olarak düzenli toplantılar yapılmaya başlandığını ifade etti. Bugün yerelde seçim, genelde ise nükleer enerji konularının görüşüldüğünü ifade eden Mısırlıoğlu, yapılmaya çalışılanın vekille müvekkille buluşmasını sağlayan, sivil toplum kuruluşlarının parlamentoyla buluşmasını sağlayan, dokunma mesafesinde durmasını yol açan birçok önemli platform olduğunu söyledi. Mısırlıoğlu, "Önyargıların ulaşmadığı, girmediği bir meclis burası. Herkes görüşünü özgürce açıklayabilir." şeklinde konuştu.

Mısırlıoğlu, bundan sonraki seçim dönemine kadar her ayın ilk haftasında cuma günü 10.00-15.00 arasında siyaset ağırlıklı oturumların devam edeceğini ve adayların tanıtılıcağını kaydetti.

Toplantıda nükleer enerji konusunda da duyarlılığa ve alternatif arayışlara yönelik açıklamalar yapıldı ve konuyla ilgili bilgi paylaşımında bulunuldu.

haberpan.com

Son Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2011 12:42

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0