Þivan Perwer'e 'geri dön' çaðrýsý

19 Nisan 2013 01:54  

 

Þivan Perwer'e 'geri dön' çaðrýsý

39 yýldýr yurtdýþýnda yaþayan ünlü Kürt ozaný Þivan Perwer'e Türkiye'ye geri dön çaðrý yapýldý

Küçük Millet Meclisi'nin Ýzmir ve Diyarbakýr gruplarýndan Þivan Perwer'e 'Hadi artýk dön' çaðrýsý geldi. Çaðrýda, "Barýþ çaðrýlarý, senin sesinle güçlenecek." denildi.

Yýllardýr yurtdýþýnda yaþayan Kürt ozan Þivan Perwer’e sivil toplumdan ‘dön’ çaðrýsý geldi. Þanar Yurdatapan’ýn koordinatörlüðünü yaptýðý ‘Küçük Millet Meclisi’nin Ýzmir ve Diyarbakýr çalýþma gruplarýnca ortaklaþa yapýlan çaðrýda Perwer’e “Hadi artýk dön” denilirken, tüm sivil toplum da bu çaðrýya katýlmaya davet edildi. Ýþte o çaðrý metni:

“Sevgili Þivan,

Televizyondaki duygu dolu konuþmalarýný mutlulukla izledik.
Sana ‘Hadi artýk dön’ çaðrýsýný biz Ýzmir ve Diyarbakýr Küçük Millet Meclisleri olarak baþlatýyor ve tüm sivil toplumu da katýlmaya davet ediyoruz.

Toplumun her kesiminden yükselen ‘barýþ’ çaðrýlarý, senin sesinle daha da güçlenecek.

Artýk vatanýna dön, barýþ içinde, huzur içinde yaþayabileceðimiz yeni bir toplumun inþasýna burada, kendi topraðýnda katýl. Ýzmir ve Diyarbakýr Küçük Millet Meclisleri.”

‘Nasýl istemem’ 1955’te Urfa’nýn Viranþehir ilçesine baðlý Sori Köyü’nde doðan Perwer üniversite yýllarýna kadar Þanlýurfa’da yaþadý. Ankara Üniversitesi Matematik Bölümü’nü kazandý ancak siyasi nedenlerden tamamlayamayýp 1974’te Almanya’ya gitmek zorunda kaldý. 39 yýldýr Türkiye dýþýnda yaþan Perwer çeþitli röportajlarýnda ülkesine dönme isteðini dile getirmiþti.

CNN röportajýndan: “Türkler rahmetli Pavarotti’yi de çaðýrdýlar, Jackson’ý da... Bir sürü yabancý sanatçý dinliyorlar, deðil mi? Ben o ülkenin çocuðuyum, niye beni dinlemiyorlar? Kürtçe söylediðim için beni dinlemiyorlar, deðil mi? Onun için Türkiye’deki sanatçýlarý eleþtirdim; yüzü hep Amerika, Avrupa tarafýnda. Biraz taklit etmek, kývýrmak... Türkiye’deki sanatçýnýn yapmasý gereken; benimle ya da Kürt sanatçýyla þarký söylemektir. Bu da Türkiye’yi güzelleþtirir bence.”

Daha önceki bir röportajýndan: Perwer, daha önce kendisine sorulan “Dönmek ister misiniz?” sorusuna, “Nasýl dönmek istemem, benim halkýmdýr, ben oradan geldim. Benim hamurum orada yoðruldu. Annem orada yatýyor. Babam orada oturuyor. Kardeþim, akrabalarým, halkým orada, memleketim orasý. Ýnsan istemez mi memleketine gitmeyi? Dünyayý da dolaþabilirim, vatanýmda kalmak isterim” yanýtýný verirken, dönüþ noktasýnda bazý kaygýlarý olduðunu da hatýrlatmýþtý.

T24

17.04.2013

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0