KÜRT SORUNU DEÐÝL KÜRTÇÜLÜK VAR

30 Haziran 2010 23:01 / 3898 kez okundu!

 


Bir olaya sorun olarak bakýyor ve çözüm arama ile iþe baþlamak istiyorsak ilk yapacaðýmýz iþ olayý tanýmlamaktýr. Basite indirecek olursak þu sorularýn yanýtlarýný bulma gayreti içerisinde olmalýyýz: KÝM, NE MAKSATLA, NEREDE, NE YAPIYOR?

Yanýtlayalým: Kürt kökenli bir gurup insanlarýmýz, Türkiye Cumhuriyetinden ayrý olarak özerk bir yönetim kurmak için, Türkiye’nin her yerinde, terörist hareketlerde bulunuyor. Olay bir Kürt sorunu deðil, ülke birlik ve bütünlüðüne kasteden bir gurubun ayýrýmcý ve bölücü Kürtçülük sorunudur.

Biz ne yapýyoruz? Ülke birlik ve bütünlüðünün korunmasý amacýyla terörist hareketlerin son bulmasý için güvenlik düzenleri alýyor, çatýþýyoruz. Sorular ve yanýtlar belli oldu. Artýk demagojik laf ebelikleri ile bu çerçevenin çevresinde dolaþanlara deðer vermeden olayý doðru açýlarla gözlemlemeliyiz. Olay bizim için artýk tanýmlanmýþtýr. Planlarýmýzý bu esasa göre hazýrlamalýyýz. Türk Güvenlik Güçlerinin yaptýðý da budur.

Alt kimlik, üst kimlik, AB/ABD ne der? Avrupa Parlamentosu neler diyor? Terörizmi kýnamayan belediye baþkanlarý Avrupa’da ne gibi giriþimlerde bulunuyor? Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi’ndeki davalar nasýl geliþiyor? Daðdakiler ateþ kes teklifi mi yapýyor? ABD ve koalisyon kuvvetlerine yamanmýþ Kürt kökenli Barzani ve Talabani aþiretlerinin diktatörleri ne düþünüyor? KCK elemanlarýnýn tevkifleri tepki mi yaratýyor? Terörist baþý avukatlarýna neler söylüyor? Diyarbakýr’daki Adalet ve Çözüm giriþimi ne diyor? NATO Afganistan’a gitti, Kandil’e de gelsin gibi söylemler, yukarýdaki amaç için çatýþan Güvenlik Güçlerimiz (Kýrsal kesimde Jandarma, meskun mahallerde polis) ve korucu vatandaþlarýmýz için artýk, safsatadan öteye geçmeyen laf’ý güzaftýr. Bir tek hedef vardýr: Ayýrýmcý ve Bölücü Terörizmin sonlandýrýlmasý.

KÜRTÇÜLÜK GÝRÝÞÝMÝNÝN AÞAMALARI

Dünyadaki bütün ayýrýmcý ve bölücü giriþimler yaklaþýk olarak üç aþamadan geçmektedir. Birinci aþama: Tanýnma-Recognition. Ýkinci Aþama: Tazminat-Repairation ve Son Aþama: Toprak-Restoration. Bugüne gelinceye kadar Kürtçülük giriþimi iki aþamadan geçmiþ. Politikacýlarýmýz baþlangýçtan itibaren bu geliþmeyi önlemede baþarýlý olamamýþlar. Kendilerini bütün dünyaya tanýttýktan ve verdikleri zararlarý Türk makamlarýna tazmin ettirdikten sonra üçüncü aþama için uðraþý vermekte ve toprak talebini içeren haritalarý ABD kurumlarýnda yayýnlatmaktalar. Türkiye baþlangýçta, bu iki aþamayý geçmelerine olanak vermeyen ekonomik ve bölgesel kalkýnmayý tamamlayýcý giriþimleri baþarabilseydi, Kürtçülük yurtdýþýnda bu kadar zemin bulamayacaktý. Olayýn her þeyden önce farklýlýklarýn giderilmesine yönelik ekonomik ve sosyal isteklere dayandýrýlmýþ olduðu gerçeði dikkate alýnmamýþ ve/veya alýnamamýþtýr. Güvenlik güçlerimiz bu ihmaller sonucunda þimdi Kürtçülük giriþiminin üçüncü aþamasýný, toprak talebini-bölünmeyi önlemenin uðraþýsýný vermektedir. ABD, NATO ve AB‘in bu olumsuzluðu durdurmak için yardýmcý giriþimlerde bulunmasýný beklemek de hayaldir. Her ikisinin de þimdiye kadar PKK terörizmini dolaylý desteklerle yaþattýklarý ve yaþatmakta olduklarý unutulmamalýdýr.

TERÖRÝSTLERÝN DURUMU

Kuzey Irak’ta Kandil daðýna kaçan PKK, ideolojik deðiþime uðruyor. 2002’de adýný KADEK-Kürdistan Özgürlük ve Demokrasi Kongresine çevirerek siyasi bir kimlik görüntüsü vermeðe çalýþýyor. 2003 sonlarýna doðru da Türk-Kürt örgütlenmesi görüntüsünü vermek için adý Kongra-Gel olarak deðiþtiriliyor. Halihazýrda Kandil daðýnda bu üç ad altýndaki guruplar iç içe, fakat deðiþik görüþlerin temsilcisi gibi bulunuyor. Terörist baþýnýn kardeþi Osman Öcalan daðdan inerek Yurtsever Demokrat Cepheyi kuruyor. Bu arada Cemil Bayýk ve Murat Karayýlan terörizmi sürdürüyor. Kendilerini siyasi yapý ve yeni kurulan TAK-Kürdistan Özgürlük Þahinlerini de askeri kanat ilan ediyor. Bu arada PJAK, Ýran’da benzer terörist giriþimlerini sürdürüyor. Kýsacasý Kandil daðý bir kargaþa içinde. Teröristler, Kandil’de kalýp PKK’nýn bölünmüþ ve zayýf liderliðine baðlý mý kalacaklar yoksa Türkiye’ye dönüp barýþçý veya þiddet içeren bir yolu mu seçecekler, kararsýzlýk içindeler. Kararsýzlar güvenlik güçlerimize teslim oluyor.

TÜRKÝYE’DEKÝ KÜRT VATANDAÞLARIMIZIN DURUMU

Kürt kökenli vatandaþlarýmýzýn hepsini olaylarýn sorumlusu olarak suçlamak gerçeði reddetmek olacaktýr. Bu vatandaþlarýmýzýn büyük çoðunluðu uyum içinde ve mecliste de her partide temsilci bulundurarak yaþýyorlar.

Bir büyük kesim de Doðu ve Güney Doðu’da yaþýyor ve PKK giriþimlerinden duyduklarý rahatsýzlýðý belirtiyor. Örnek: 99 Sivil Toplum Kuruluþundan (STK) oluþan “Diyarbakýr Adalet ve Çözüm Giriþimi Gurubu” ve Batman’daki 83 STK’lý gurup ortaklaþa þu görüþü benimsiyor: “Hükümet Kürt meselesinin demokratik çözümünün anayasal zeminini hazýrlama sürecini baþlatmalý, tüm taraf ve dinamikleri yok saymamalý ve güvenlik güçleri operasyonlarýna PKK da eylemlerine son vermelidir.”

Bölgede ayrýca Ýslamcý kuruluþ ve kiþiler (Dicle-Fýrat Diyalog Gurubu) bulunmakta ve PKK ve destekleyicileri ile itilaf halindeler. Nitekim bu guruplar Þeyh Sait’in kutlamasýnda anlaþamayarak ayrý ayrý kutladýlar.

Bütün bunlara ilaveten PKK destekçisi BDP ve belediyeleri bulunmaktadýr. Buna ilaveten maalesef “feodal yapý” hepsinin üstünde sömürü düzenini sürdürmektedir.

Özetle, Kürt vatandaþlarýmýz ayýrýmcýlýk ve bölücülük konusunda homojen bir yapý göstermemektedir. Ancak, Güvenlik Güçleri ile mücadele sürdürülürken diðer yandan Adalet ve Çözüm Gurubunun “Kürt meselesinin çözümünde tüm taraf ve dinamikleri yok sayan yaklaþýmlardan vazgeçilmelidir” söylemini dikkate alan hükümet, ülkedeki diðer STK’larý da koordineli bir þekilde harekete geçirerek, çözüm, kamuoyunun malý yapýlmalýdýr. Sorun Türkiye’nindir ve onu toplumsal (STK-Sivil Toplumsal Kuruluþ) destekli Güvenlik Güçlerimiz çözecektir.


Sedat Ýlhan, E. General

29.06.2010


Kaynak:

(1) James Brandon, Jamestown Foundation, Oct 2006, Dünya Gündemi, 1 Ekim 2006
(2) Kürt Siyasi Hareketinde Çokseslilik, Ruþen Çakýr, Vatan, Haziran 2010-06-29
(3) Diyarbakýr’dan Ortak Çaðrý, Vatan, Haziran 2010


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
05 Temmuz 2010 21:53

ÝSMAÝL HAKKI ATILGAN

Sayýn Sedat Ýlhan bey, Sayýn Paþam.

Teþhisi doðru koyuyorsunuz, alýntý fikirleri yerinde belirtiyorsunuz ama iþ çözüm kýsmýna geldi mi týkanýyorsunuz... Bu sadece size has bir durum da deðil zaten. Ama dost sohbetlerindeki emekli askerler, ama emekli brokratlar hep ayný þeyleri söylüyorlar. Çözüm askeri.

Bu, bence sizlerin teþhisi yanlýþ algýladýðýnýzdan kaynaklanýyor. Þunu hiçbir asker söylemiyor (terör demokratik haklarýn kýsýtlanmasý ile baský ile sulanýp büyümektedir) demiyor, diyemiyor. Bunu söyliyemeyince de istediðiniz kadar tahlil edin, sonuçta asýp kesme anlayýþý, yok etme anlayýþý aðýr basýyor. Ve durum gittikce aðýrlaþýyor. Bugün öldürülen teröristlerin çoðu 20 yaþ altý. Halbuki PKK ortaya çýkalý 27 yýl olmuþ. 27 yýldýr hep ayný çözümü öneriyoruz. Terörün en azdýðý dönemler de hep siyasi çalkantý yýllarýna rastlýyor.

Bu aralarda da gemiyi azdý. Sebebi çok basit. Türkiye dýþta komþularýyla sorunlar yaþamýyor (yaþamalý), içte cumhurbaþkanlýðý sorununu atlattý (o zaman da azmýþtý) þimdi DEMOKRATÝK AÇILIM VE ANAYASA deðiþikliði var, ERGENOKON VE FAÝLÝ MECHULLER araþtýrýlýyor, eski nemalanmalar ortaya çýkma ihtimalinde (2000-2001 kýrizleri). Terör tabii ki azacak, azdýrýlacak, ortamý yaratýlacak.

Sayýn Paþam, çözüm çok basit. Artýk halk bunun farkýnda. Halkýn farkýnda olduðunu bilen oligarþi de farkýnda. Zorla askere siyaset için baský yapýlýyor, yüksek yargý zaten siysallaþmýþ çarkýný elletmiyor. Bunlar için de siyonist pisikolojik dezenformasyon hem yazýlý, hem görsel basýnda görevini süratle yapýyor ki, deðiþiklik yasasý geçmesin, referendum olmasýn, eski düzen sürsün isteniyor. Çözüme gelince CHP ve MHP iktidara demokrasi için, açýlým için destek vermelidir. CHP iptal teklifini geri çekmeli, MHP en az on günde bir Baþbakanla bir araya gelip deðerlendirme yapmalýdýr. Genel kurmaydaki siysallaþmýþ yapýnýn düzeltilmesi için genel kurmay baþkaný yüreklendirilmelidir.

Bunlarýn yarýsý yapýlsa bile terör zeminini kaybedeceðinden, kendiliðinden yalnýzlaþýp kendini yiyecektir. Dýþta destek kesildiðinde, içte barýþ demokrasi saðlandýðýnda böyle bir sorun oluþmayacaktýr. Burada çok önemli bir sorun daha var, o da, yýllardýr bölücülük ve güneydoðu sorunu olan sanayii batacaðýndan, o iþten geçinenlere de yeni imkan ve altarnatifler getirilmelidir.

Bakýn þimdi sizin yazýnýz ile benim düþüncelerim çok az örtüþüyor. Ýþte devleti yönetenler de halk gibi düþünmeðe baþlarsa bu sorun çözülür, yoksa bir otuz yýl daha böyle gider, her olayda ayný þeyleri söyler bu ülkenin enerjisini baþkalarýna peþkeþ çekeriz.

Konu ve görüþleriniz için teþekkür ederim.

Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.