Sağduyu galip geliyor

14 Haziran 2013 10:59  

 

Sağduyu galip geliyor

15 gün sonra Taksim Gezi Direnişinde sağduyu galip geliyor. Gençlerle ve akil insanlarla kurulan diyalog sonrası Hükumetten açıklama:

1. Yargı kararı beklenecek;

2. Topçu Kışlası aleyhine karar çıkarsa ona uyulacak:

3. Kışla lehine karar çıkarsa halk oylaması;

4. Her türlü şiddet soruşturulacak.


Hükümetten Gezi Parkı için önemli adım

Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı ile ilgili görüşmesinin ardından Hüseyin Çelik, "Yargı kararı sona erene kadar Gezi Parkı ile ilgili tasarrufta bulunulmayacak" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Dayanışma Grubu temsilcileri ve sanatçılarla bir araya geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Dün bir açıklama yapmıştım. Yine dört saat süren bir toplantı yapıldı. Burada ağırlıklı olarak sanatçılarımız vardı. Taksim Platformu'ndan arkadaşlarımız geldiler.

YARGI KARARI BEKLENECEK

Sonuç itibarıyla toplantıdan arkadaşlarımız hangi intiba ile ayrıldıklarını paylaşacaklar. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk dışında bir işlem yapmamız söz konusu değildir. Bir yargı kararı vardır. Elbette hükümet bu yargı kararını uygulamakla yükümlüdür. Temyiz süreci başlatılmıştır. Yargı kararı sona erene kadar Gezi Parkı ile ilgili tasarrufta bulunulmayacak. Yargı kararı lehte çıksa bile bir halk oylamasına gidilecek.

DEVLET SUÇ İŞLEME İMTİYAZINA SAHİP DEĞİL

İstanbul halkı ne istiyor, bu öğrenilecek. İstanbul'un verdiği karar bizim için son derece önemlidir. Ayrıca yine bu toplantıda bulunan eylemciler ve sanatçılar polisin zaman zaman orantısız güç kullandığını ifade etmişlerdir. Keyfi davranan ve orantısız güç kullanan polislerle ilgili soruşturma talep etmişlerdir. Zaten hükümetimiz de aynı görüştedir. İnceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Devlet memurları da suç işleme imtiyazına sahip değildir.

AĞABEYLERİ OLARAK SÖYLÜYORUM...

Bu arada Gezi Parkı şu anda parktır. Yargı kararı çıkıncaya kadar, halk oylamasının sonucu belli oluncaya kadar bir tasarrufa gidilmeyecektir. Ancak Gezi Parkı belli bir grubun yaşadığı park olmaktan çıkmalıdır. Orada hassasiyetleriyle toplanan gençlere de bir ağabeyleri olarak söylüyorum bu saaaten sonra evlerinize gidip sıcak yataklarında yatmanız doğru olacaktır.

ÖZÜR DİLİYORUZ

Canı yananlardan, gönlü kırılanlardan özür diliyoruz. Ama bu söylediklerim vurup kıranlar için değildir.

Türkiye demokratik bir ülke olmasaydı bunlar olmazdı. Bizi Ortadoğu'daki geri kalmış ülkeler gibi göstermeye hakkınız yoktur. Daha dün Londra'daki görüntüler biliniyor. Dünyanın her yerinde istenmeyen görüntüler ortaya çıkabiliyor.

HÜKÜMET MÜSAMAHAKÂR DAVRANMIŞTIR

Çelik, bir gazetecinin Gezi Parkı'ndaki eylemin sürmesi durumunda ne yapılacağına yönelik soruya, "Hükümet son derece müsamahakar davranmıştır. Demokrasinin müsamahası nereye kadarsa oraya kadar gösterilmiştir. Uzun süre Gezi Parkı'nın işgal altında tutulmasına müsaade edilmeyecektir" yanıtını verdi.

HALİT ERGENÇ: 'ŞİDDETLE İLGİLİ DELİL VARSA PAYLAŞIN' DENİLDİ

Heyet adına açıklama yapan sanatçı Halit Ergenç de, "Yargı sürecine saygılı olduklarını bize tekrarladılar. Yargı süreci sonunda karar olumsuz olursa buna uyacaklarını, Gezi Parkı'nı park olarak koruyacaklarını; yargı süreci sonunda olumlu sonuç çıkarsa o zaman halk oylamasına gideceklerini söylediler" dedi.

Ergenç, Gezi Parkı eylemcilerinin artık evlerine dönmelerinin istendiğini belirterek, "Şiddet görüntüleri ile ilgili herhangi bir görüntü varsa bunları kendilerine ulaştımamızı istediler" şeklinde konuştu. Ergenç, şiddet uygulayan herkesin soruşturulacağının ifade edildiğini söyledi.

TAKSİM DAYANIŞMASI: POZİTİF YAKLAŞIM DEĞERLENDİRİLMELİ

Taksim Dayanışması adına açıklama yapan Tayfun Kahraman da, Gezi Parkı eylemcilerine seslenerek, "Buradan çıkan pozitif yaklaşımın değerlendirilmesini istiyoruz. Başbakan'ın bu sözlerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

KİMLER KATILDI?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Resmi Konut'taki kabulüne Taksim Dayanışma'dan TMMOB Başkanı Eyüp Muhcu ve Semt Dernekleri Sözcüsü Cem Tüzün ile sanatçılar Sunay Akın, Yavuz Bingöl, Ceyda Düvenci, Halit Ergenç, Sertap Erener, Mahsun Kırmızıgül, Nebil Özgentürk ve Ali Sunal katıldı.

Görüşmede, Başbakanlık Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Habertürk

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0