Trafik ve insan

25 Eylül 2013 14:51 / 1741 kez okundu!

 


Ýnsanýn trafikle iç içeliði taa anne karnýnda baþlar. Annesinin trafikteyken duyduðu heyecaný, korku veya endiþeyi aynen yaþar. Her insanýn trafikle olan baðý böylesine güçlü ve kuvvetli olmasýna raðmen her ne hikmetse ülkemizde insanlar, trafik kurallarýna uymayý ya da kurallarýna uygun yaþamayý angarya, sýkýntý gibi kabul ederler.

Trafiðin insan, araç ve yol boyutu olduðunu hepimiz biliyoruz.

Trafik kurallarý hakkýnda iyi eðitilmiþ doðru bilgiler sahibi bir insanýn Ýslam’ýn emri olan kul hakkýna riayetle eþ deðerde olduðunu unutmamasý gerekir.

Olumlu ve saðlýklý iliþkilerde trafiðe, insan olarak çok büyük katkýmýz olduðu gibi, olumsuz iliþki ve kazalarda da en büyük payýn insan olduðu biliniyor.

Aracýný bakým ve onarýmlý tutmak, dikkatli olmak, “ben önce emniyet tedbirimi alýr, sonra dikkat ederim” ilkesini benimsemek, evet bunlar trafik ve insan unsurunun olmazsa olmazlarýdýr.

Kendisine yapýlmasýný istemeyen bir insan, baþkasýna da aynýsýný yapmaz. Buna medeni insan olma özelliði diyoruz.

Evet, Kul hakkýna riayet etmesini bilen bir insan, trafik kurallarýna kayýtsýz þartsýz uyar.

Bana göre, sana göre kural yok, herkese göre kural vardýr. Buna kanunlara uymak diyoruz.

Kýsaca “haddi bilmek Hak’ký bilmeye” baðlýdýr.

Hak’ký bilmezler hadlerini de bilmedikleri için trafik kazalarýna sebep olurlar. Manevi eðitimi tam ve saðlam olan kiþi, kul hakký kavramýnda taviz vermeyeceði için, trafik kurallarýna harfiyen uyar, yani temelde mutlu ederek mutlu olma kavramý vardýr.

Saðlýksýz iliþki ve çatýþmalarýn temelinde ise, nefsani arzulardan doðan kuralsýzlýk, mutsuzluk deðerleri vardýr.

Karþýsýndaki insaný hiç ya da yok sayarak davranmak, ancak þeytani deðerlidir. Þeytanlaþmýþ insanlarýn iþidir ki onlar; “Kral benim kuralý ben koyarým” deyip trafik kurallarýný en çok ihlal ve inkar edenlerdir.

Halbuki “ben kulum konmuþ kurala uyarým” diyenler ise, trafik kurallarýný uygulayýp, “mutlu ederek mutlu olmaya çalýþýrlar.”

Yolculuða çýkan tüm yolculara, bozuk yollarýn vebalinden korkan, gerekli tedbirleri alan sorumlulara, yol iþaretlerine riayet etmesini bilen gönül dostlarýna, her yolun bir sonu olduðuna inanan gönül adamlarýna, selam olsun, yolunuz selametle son bulsun...!


Mahir EYÜBOÐLU

22.09.2013

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.