Ku Klux Klan’ın başına bela olmuştu

29 Ağustos 2011 13:49  

 

Ku Klux Klan’ın başına bela olmuştu

ABD’nin ırkçı Ku Klux Klan (KKK) örgütüne sızarak onları küçük düşüren, saçma ritüellerini açığa çıkaran, “Eğer bu kadar şiddetli olmasalardı, yalnızca ahmak olduklarını söyleyebilirdik” diyerek KKK’yı örten esrarı yerle bir eden gazeteci Stetson Kennedy hayata 94 yaşında veda etti

ABD’nin ırkçı Ku Klux Klan (KKK) örgütüne sızarak onları küçük düşüren, saçma ritüellerini açığa çıkaran, “Eğer bu kadar şiddetli olmasalardı, yalnızca ahmak olduklarını söyleyebilirdik” diyerek KKK’yı örten esrarı yerle bir eden gazeteci Stetson Kennedy hayata 94 yaşında veda etti. Ülkede özellikle Afro-Amerikan vatandaşlara beyazlarla aynı hakların tanınmadığı 1940’larla 1960’lı yıllar arasında son derece aktif olan Ku Klux Klan örgütü, şiddetli eylemleri ve üyelerinin kukuletalar giydiği tuhaf gelenekleriyle manşetlerden düşmüyordu. Stetson Kennedy ise İkinci Dünya Savaşı yıllarında “yerli ırkçı terörist” diye nitelediği bu grubu “rezil” edebilmek için içine sızarak tüm planlarını ve sırlarını ortaya çıkarmaya karar verdi.

Nazilerin yükselişiyle ırkçılığa karşı büyük bir hassasiyet geliştirdiğini anlatan Kennedy, bu kararını şöyle özetlemişti: “Askerlik yapan dostlarım farkında olsalar da olmasalar da ırkçılıkla savaşıyorlardı. Ben de arka bahçemizdeki ırkçılıkla nasıl mücadele edebilirim diye bir bakmak istedim.” Kennedy bulgularını, o yıllarda son derece popüler olan “Süperman” adlı radyo programında anlatmış, deneyimini ise 1950’lerde “Ku Klux Klan ile takıldım” başlığı altında kitaplaştırmıştı.

Ellerini kollarını bağladı

Güvenlerini kazanmak için 1900’lü yılların başında örgütün üyesi olan bir amcasının adını kullanarak KKK’ya sızan Kennedy, Florida ve çevre eyaletlerdeki eylem planlarını, örgüt harekete geçmeden önce, yetkililer ve Washington Post köşe yazarı Drew Parson’la paylaşıyormuş. O kadar ki, örgüt ne yapacağını şaşıracak duruma gelmiş: “Harekete geçmekten korkar haldeydiler. İçeride birisi olduğunu biliyorlardı. Bunun için birinci sınıf detektifler tutmuşlardı ve yakalanmamak için çok uğraşıyordum” demişti Kennedy. İleriki yıllarda kimliğini açığa çıkararak Miami’de Afro- Amerikalıların hakları için mücadele eden örgütlerden NAACP’nin lideri Harry Moore’un öldürülmesi ve siyahların oy kullanmalarını engellemek adına 1944 ile 1946 yerel seçimlerinde yapılan bombalı saldırılarla ilgili davalarda tanıklık eden Kennedy, KKK üyelerinin cezalandırılmasını sağlamıştı. Kennedy o günden sonra, hayatının sonuna kadar “sürekli olarak” korku içinde yaşadı. Bu süre zarfında evi defalarca kundaklanmaya çalışıldı, köpeği de vurularak öldürüldü.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2011 14:23

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0