Yeni partiyle birlikte Nuh'un Gemisi de yola çýkýyor

24 Kasým 2012 14:51 / 6200 kez okundu!

 


Ýlk üye olduðum parti 1974 yýlýnda TSÝP (Türkiye Sosyalist Ýþçi Partisi) idi. Arada ÖNCÜ hareketiyle süren maceram 1977 - 1990 arasýnda TKP saflarýndaydý. Sonrasýndaki geliþmelere katýlmadým. 1995-96 yýllarýnda YDH (Yeni Demokrasi Hareketi) içinde bulundum. Ardýndan Tarih Vakfý aðýrlýklý olarak sivil toplum çalýþmalarýna ayýrdým zamanýmý. Ýnternetin hayatýmýzýn göbeðine oturmasý sonrasýnda ise kent siteleri, gençlik ve çocuk siteleri uðraþýma sanal ortamda geri döndüm. www.izmirizmir.net sitesi bu dönemin özgün bir ürünü olarak yaþamýný geliþerek sürdürüyor.

Sanal dönemle birlikte edindiðim lakap (nick name) benim için önemliydi: nuhungemisi. Þu anda Ekþi Sözlük, Twitter, Ýnstegram gibi ortamlarda bu isimle tanýnýyorum. Ancak ben bu isme baþýndan beri hep daha fazla anlam yükledim.

Ara verdiðim partililik iliþkileri dönemimde EDP kuruldu. Kuruluþ aþamasýndan beri, içine girmeden ilgilendim, bir çok etkinliðini destekledim. Ayný dönemde DSÝP'i de kimi yanlarýný eleþtirerek uzaktan desteklemiþtim. EDP, Anadolu kültürü, Doðu düþüncesi alanlarýnda eksikleri olmakla birlikte Tarih Vakfý'ndan tanýdýðým kimi genç akademisyenleri, eski kimi TSÝP'lileri ve TKP'lileri, ayrýca da Yeþil çizginin kimi önemli kiþilerini barýndýrdýðý için ilgimi zaten hak ediyordu. Bu nedenle oturdum ve bir yazý yazdým:

EDP ve Yeþiller birleþirken þeytanýn avukatý ne diyor?

http://www.izmirizmir.net/nuhungemisi-edp-ve-yesiller-birlesirken-seytanin-avukati-ne-diyor-y2352.html


Ardýndan yeni partinin kuruluþ toplantýlarýndan birinde yeni partiye Nuh'un Gemisi adýný önerdim:

Yeþiller ve EDP birleþirken cesur ve yaratýcý olmak; NUH'UN GEMÝSÝ ile yola çýkmak

http://www.izmirizmir.net/ilhami-misirlioglu-yesiller-ve-edp-birlesirken-cesur-ve-yaratici-olmak;-nuhun-gemisi-ile-yola-cikmak-y2687.html


Çok büyük umudum yoktu gerçi ama toplantýdaki kýsa konuþmam ve sonraki yazým az da olsa ilgi çekti.

Dünkü Taraf gazetesinde Cengiz Aktar, toplantýdaki konuþmama dayanarak benden ve önerimden söz etmiþ.

"Nuh’un Gemisi

EDP ile Yeþiller’in birleþmesinden doðan parti bu pazar Ankara’da açýklanýyor. Ilhami Mýsýrlýoðlu’nun parti adý önerisi Nuh’un Gemisi, her açýdan ezber bozucu. Bir defa kuru parti adlarýna ve yýpranmýþ çaðrýþýmlara nispeten yepyeni. Nuh tufaný ayarýnda tufanlara gebe dünyada ve Türkiye’de büyük ihtiyaç duyulan çevre farkýndalýðýna pek yakýþýyor. Gemi metaforunun artýk muson gibi yaðan yýkan yaðmurdan tutun her farklýya kucak açan Nuh Peygamber’e; her din, inanç ve efsaneye ortak tufan imgesinden yeni bir politikaya kadar bir dolu çaðrýþýmý var. “Emekten, barýþtan, sevgiden ve yeþilden yana yeni bir ütopya için yola çýkýyoruz” beyanýna mükemmel bir karþýlýk. Sonuçta adý öyle olmasa da ruhu Nuh’un Gemisi olsun.

Siyaseten, bu birleþme hayatî bir iddia. Zira burada ve her yerde sol kalkýnmacýdýr, çevre hassasiyeti hep arkalarda bir yerdedir. Ekonomi ile ekolojinin bir arada var olabilmesi için çok yaratýcý olmak gerekecek. Örnek mi? “Sakinkent” Seferihisar Belediyesi."

Cengiz Aktar, 23.11.2012 Taraf


Nuh'un Gemisi, cesur, yenilikçi ve iddialý bir isim. Eski ezberleriyle ilerleme planlayanlarýn pek sevmeyecekleri bir konsept. Sadece ismiyle bile bir tür programatik belge niteliðinde aslýnda... Gerçi klasik parti gibi olmamasý gereken yeni tür hareketin adýnda parti sözcüðünün olmamasý bile mümkün olabilirdi. Örneðin isim "Aþure" olarak da seçilebilirdi. Nuh'un Gemisi'nin en meþhur aþý olan "Aþure"yi bilmeyen yoktur, herkes ona þapka çýkarýr, saygý ve sevgi duyar. Yaþlý teyzelerin bile gönlünü çelerdi bu isimdeki bir organizma, onlarýn en baþýndan ilgisini çekerdi. Aþure günlerinde neredeyse bütün ülkeyle birlikte yapýlan aþureli bir halk eyleminin gücünü düþünsenize...

Ülkemizin çok kültürlü yapýsýný anlatmak için çok sayýda metafora baþvurulur ama çoðunun bir yaný eksik kalýr hep. Çimento, mozayik, ebru sözcükleri böyledir... Anadolu'nun kaotik, canlý, çoðulcu yapýsýný en iyi anlatan sözcük aþuredir. Onlarca farklý malzeme kendisine yer bulur orada. Hem ortak bir tatlý oluþtururlar, hem de her malzeme ayrý ayrý kendi tadýný korumayý baþarýr.

Nuh'un Gemisi ya da Aþure... Ýsim hem önemli hem deðil. Denebilir ki, önemli olan ruhtur! Maddeden ruha doðru geçiþimiz ilerleme gibi görünse de belki biçimin her þey olduðu o andayýz... Ancak bu noktada sýra dýþý bir anda olduðumuzun bilincine varmak yaþamsal. Nuh efsanesinin en can alýcý yaný da burasý deðil mi?

Önemli olan nedir?

1. Yaklaþan tufanýn gerçekten farkýnda olmak;

2. Politik çalkantýlara karþý tarihsel, hukuki, ahlaki ve vicdani çare arayýþýnda olmak;

3. Bireysel dünyamýzýn darboðazlarýna karþý da ayakta kalacak yeni tür birliktelikler inþa etmeye meyilli olmak;

4. Yukarýdan deðil aþaðýdan giriþimlerin dalgalandýrýcý etkisine inanmak;

5. Kendimiz için istemekten usanmamak, bunun için programlar yapmak, taktikler geliþtirmek ama ancak çocuklarýmýzýn görebileceði fikrine katlanmaya hazýr olmak;

6. Eski tür muhaliflikten köklü kopuþun gereðine inanmak;

7. Geleneðe yeni yorumla katýlmak için Gürbüz Özaltýnlý'nýn deyiþiyle "bugün yaþadýðýmýz temel çatýþmanýn, bütün zamanlarda kendini var eden iki köklü damardan doðduðunu görürüz. Batý’yý referans alanlar, geleneði önemseyenler"den olmak;

8. Geçmiþte 40 tane "yeni" partinin kuruluþunda yer almýþ 40 adamýn yeni oluþumda yine yer alýþýna takýlmak ama düþmemek;

9. Yeni partinin adý Sol Yeþil Parti de olsa Yeþil Sol da olsa umudu kesmemek ve onun içinde Nuh'un Gemisi muhalefeti olabileceðine inanmak.

Evet adýmý kurucu olarak yazdýrmakta geç de kalmýþ olsam yeni tür, parti olmayan bir halk giriþimi içinde, yeni tür bir eleþtirici tavýr olarak Nuh'un Gemisi muhalefeti için þans arayacaðým.

Yola çýkan herkese baþarýlar...


Ýlhami MISIRLIOÐLU

24.11.2012


Son Güncelleme Tarihi: 27 Kasým 2012 11:57

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
25 Kasým 2012 10:22

çetinkaptan

"Evet adýmý kurucu olarak yazdýrmakta geç de kalmýþ olsam yeni tür, parti olmayan bir halk giriþimi içinde, yeni tür bir eleþtirici tavýr olarak Nuh'un Gemisi muhalefeti için þans arayacaðým." Bu yolculukta bütün samimiyetimle baþarýlar diliyorum...

Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.