İkMM - İnci Mutluer

24 Mart 2013 22:55  

 

İkMM - İnci Mutluer

İzmir ve Kadınları. Özellikle 8 Mart gelirken, birbirinden değerli, akıllı, çalışkan üretken güzel İzmir kadınları. İçlerinden biri, nerede hareket, bereket, hizmet o hep oralarda yazıyor, üretiyor. Sevgili arkadaşım Pervin Mısırlıoğlu, hep yollarda bir sokağın köşesinde, STK'larda, toplantılarda karşılaşır sarmaşırız. Bir gün oturalım konuşalım der bir türlü beceremeyiz. En son karşılaştığımızda; davet etmişti beni İkMM'ye (İzmir küçük Millet Meclisi). Hayatımın uçuşmasından, bir türlü katılamadım toplantılarına. Ta ki evvelki güne kadar. Belki de birçoğumuzun bilmediği İkMM'yi tanıyalım.

***

küçük Millet Meclisleri, 5 yıl önce Şanar Yurdatapan tarafından kurulmuş. Halen Türkiye'de 22 şehirde, belediyelerin desteği ile aktif demokrasi platformu işlevini sürdürüyor ve çoğalmakta. Benim 1 Mart'ta katıldığım toplantıları, ulusal ve yerel basında gündemle ilgili çağrılar yapan oluşum, 3 ilin belediye başkanlarına yaptığı 'Barış' çağrısı üzerine düzenlenmiş. Konuk konuşmacılar CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Arif Ali Cangı, sivil toplum kuruluşları ve halkın katılımı ile Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi Salonu'nda yapıldı. Diğer davetli AKP İzmir Milletvekili Rıfat Sait'in katılmadığı bu toplantının gündemi İzmir küçük Millet Meclisi'nin barış çağrısının yerel ve ulusal basında yansımaları. Konu, 'Barış' için İzmir, Diyarbakır ve İstanbul el ele. Şanar Yurdatapan'ın moderatör olduğu ve 3 yıl öncesinde İzmir ayağının Pervin Mısırlıoğlu tarafından oluşturulması ile her ayın ilk cumasında İzmir'de aynı yerde yapılan bu toplantıların ilkeleri var: a) Önyargılar giremez, b) Diyalog=konuşmak dinlemek. c) Belediyeler hepimizin d) Eşit yakınlık e) Açıklık, şeffaflık, f) Amaç üzüm yemek, g) Vekil müvekkil buluşması, h) Söz uçar yazı kalır, i) O büyük TBMM, biz İkMM. Biz küçüğüz, kimse kimsenin yerini dolduramaz, j) Adem-i merkezi yapı, k) Hedef karar almak, uygulamak değil.

***

Amaç sorunu irdelemek, birlikte üretiyor, birlikte tüketiyoruz. Çözüm içinde birlikte katkı koyalım, görüşü ile yapılan konuşmalarda, konuşanın alkışlanması da, yuhalanması da yasaktı salonda. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, "Şemdinli'ye gittiğim zaman her aileden 2 kişiden birinin dağda, biri askerde" tablosunu ortaya koydu. BDP adına Hayri Ateş, "Yaşadıklarımızdan ders çıkarmalıyız barış temennilerle olmaz" dedi. Mazlum-Der İzmir Başkanı Jülide Turalkan, "İnsan Hakları Derneği olarak insan kayıplarının durdurulması ve barış adına sesimizi yükseltmemiz gerekiyor" diye konuştu. Anadolu Birliği üyesi Koç Ali Al, "Analar ağlıyor hayatlar gidiyor, çözüm siyasette, Kürtlerin % 97'si bölünmek istemiyor" söylemini kullandı. Doğu Batı Kardeşlik Platformu üyesi Eyüphan Kaya'nın Diyarbakır'dan gelerek katıldığı bu toplantıda, "Devletle, militarist güçler silahı ele alıp huzuru kaçırıyorlar" dedi. Ömer Ok ise, "Kürt aydınları çıkıp anlatmalılar, bu ülkede Kürtler milletvekili de, cumhurbaşkanı da olmuşlardır" ifadesini kullandı. İzmir Balkan Dernekleri Başkanı Ender Öztürk de "Gelecek günlerde Diyarbakır 'a gideceklerini, söylemlerinin; bin yıldır kardeş gibi yaşadık, hedef kıyamete kadar" olduğunu söyledi. Ben de kendi adıma söz alarak, büyürken de, yaşarken de hiç etnik söylemler duymadığımızı, bu gün bu söylemeleri yadırgadığımı, Atatürk'ün söylediği gibi Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarken bu uğurda hayatlarını veren sınırlarımızı çizen ve içinde yaşayan herkesin Türk olduğunu, vatanımızda dünyada her ülkenin kendi dili olduğu gibi bizim de anadilimizin Türkçe olduğunu, ancak alt kimlik ve diğer dillerin Türkiye'de rahatça konuşulduğunu, bu bağlamda eşit muamele ve kazanımın olmadığı her durumun karşısında olduğumu, toprağından bereket fışkıran ülkemin Türklere bırakılamayacak kadar değerli olduğu söylemini, geçmişte Türkiye'yi bölmeyi gerçekleştiremeyenlerin bugün de, yarın da iş başında olacaklarını her zaman anımsamamız gerektiği katkısını koydum. Ancak birbirimizi dinlemenin, anlamaya çalışmamızın da çok önemli olduğu bu toplantılarda olmamız, konuşmamız gerektiğine de inanıyorum.

haberekspres.com.tr

05.03.2013

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0