İkMM 1 Haziran'da 'başkanlık sistemi' ve 'belediyelerin özerkliğini' tartışıyor

30 Mayıs 2012 14:05  

 

İkMM 1 Haziran'da 'başkanlık sistemi' ve 'belediyelerin özerkliğini' tartışıyor

İzmir küçük Millet Meclisi, 1. dönemin son toplantısını 1 Haziran'da gerçekleştirecek. "Başkanlık sistemi' ve 'belediyelerin özerkliğinin' tartışılacağı toplantıya AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, CHP'den ise İzmir Milletvekillerinden Mustafa Moroğlu ya da Alaaddin Yüksel katılacaklar. Ege Üniversitesi'nde siyaset bilimi hocası olan Prof. Dr. Tanju Tosun'un başkanlık sistemi ile ilgili sunum yapacağı toplantının moderatörlüğünü bu ay Pervin Mısırlıoğlu yerine Eğitim ve Yönetim Danışmanı Ali Rıza Avcan üstleniyor.

İkMM'de haziran ayının ilk cuma günü yapılacak toplantıda genel konu yani Türkiye gündemi; "Son yapılan genel seçimler sonrası daha yoğun tartışılmaya başlanan başkanlık sistemi neyi değiştirir?"

"Türkiye'nin Siyasal İstikrar Arayışı Başkanlık ve Yarı Başkanlık Sistemleri" başlıklı bir kitabı olan ve Ege Üniversitesi'nde siyaset bilimi hocası olan Prof. Dr. Tanju Tosun'un genel gündemle ilgili bir sunum gerçekleştirecek. Tosun'un kitabı kamuoyunda süregelen tartışmalara katkıda bulunmayı amaçlamakla birlikte, Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ile İletişim Fakültesi öğrencilerine Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler, Çağdaş Siyasi Rejimler, Türk Siyasal Yaşamı derslerinde yardımcı olmayı da hedefliyor.

Tabii ki bu konu tartışıldığında, "Başkanlık Sistemi" uygulayan ülkelerde Yasama - Yürütme - Yargı erklerinin birbirini denetleyebilmesi için oluşturulan mekanizmalar da gündeme geliyor, "Yetkinin merkezi yönetimle yerel yönetimler arasında bölüşümü" konuları da.

"Yerel yönetimlerimiz ne kadar özerk? Şehircilik Bakanlığı belediyeleri kısıtlıyor mu? Belediyeler kendi kararlarını tam anlamıyla uygulayabiliyor mu?" konusu da doğal olarak İkMM'nin yerel gündemini oluşturuyor.

1 Haziran'daki toplantıya AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ'ın katılımının kesinleştiği, CHP'den ise İzmir Milletvekillerinden Mustafa Moroğlu veya Alaaddin Yüksel'in katılacağı bildirildi.

Moderatör: Ali Rıza Avcan (Eğitim ve Yönetim Danışmanı)

Tarih: 1 Haziran 2012, Cuma

Saat: 10:00 - 13.00

Yer: Türkan Saylan Kültür Merkezi Benal Nevzat Salonu 7. kat - Alsancak/İzmir


> Türkiye'nin Siyasal İstikrar Arayışı Başkanlık ve Yarı Başkanlık Sistemleri - Gülgün Erdoğan Tosun - Tanju Tosun

Ege Üniversitesi - Siyaset Bilimi Prof. Dr. Tanju Tosun

Türkiye kamuoyunu son günlerde meşgul eden konuların başında, hükümetlerin kurulma sürecinde yaşanan sıkıntılar ve kurulan hükümetlerin kısa ömürlü olması geliyor. Hükümet istikrarsızlığı olarak ifade edilen bu olgu aşıldığı takdirde, siyasal sistem ve demokrasinin istikrarlı bir örüntüye kavuşacağı düşünülüyor. Bunun için önerilen formül ise, parlamenter sistemin terkedilerek, başkanlık ya da yarı-başkanlık sistemine geçilmesi, bu yolla yürütmenin güçlendirilmesidir. Siyasal iktikrarsızlık hükümet istikrarsızlığına indirgenebilir mi? Uzun ömürlü hükümetler tek başına Türk siyasal sistemi ve demokrasisini istikrarlı bir örüntüye kavuşturabilirler mi? Başkanlık ya da yarı-başkanlık sistemine geçildiği takdirde "yönetemeyen demokrasi" yönetebilir hale gelebilir mi? Bu kitapta yukarıdaki sorulara yanıt aranmaktadır. Çalışma, konuya ilişkin kamuoyunda süregelen tartışmalara katkıda bulunmayı amaçlamakla birlikte, Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ile İletişim Fakültesi öğrencilerine Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler, Çağdaş Siyasi Rejimler, Türk Siyasal Yaşamı derslerinde yardımcı olmayı da hedeflemektedir

Son Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2012 14:39

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0