Gök kubbede iki hoş seda kaldı

02 Mayıs 2012 11:21  

 

Gök kubbede iki hoş seda kaldı

Tasavvuf müziğinin bilge ismi Nezih Uzel ve Ajda Pekkan’la yaptığı Palavra düetiyle sesi kulaklarımıza kazınan tiyatronun duayeni Cüneyt Türel aramızdan ayrıldı

45 yılı aşkın bir süre boyunca tiyatro sahnesini, sinema ve televizyon dünyasını yaptığı kaliteli işlerle bereketlendiren Cüneyt Türel, hayatını kaybetti. Bir süredir kanser tedavisi gören Türel, dün sabah saatlerinde kaldığı Amerikan Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Türel’in cenazesi, yarın saat 11.00’de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yapılacak törenin ardından, Teşvikiye Camisi’ndeki öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek.

1942, İstanbul doğumlu Cüneyt Türel, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. Tiyatroya Yeşil Sahne ve Gençlik Tiyatrosu’nda başlayan Türel, İstanbul Üniversitesi Türk Talebe Birliği Gençlik Tiyatrosu bünyesinde çalışmalarını sürdürdü. 1962 yılında Gülriz Sururi- Engin Cezzar Tiyatrosu’nda profesyonel tiyatro yaşamına başlayan Türel, bir dönem Lale Oraloğlu Tiyatrosu’nda da çalıştı. 1965’de ise 30 yıl görev yapacağı İstanbul Şehir Tiyatroları’na geçti. Şehir Tiyatroları bünyesinde rol aldığı Vanya Dayı, Tartuffe, Mösyö Butterfly, Kral Lear, Aç Sınıfın Laneti, Antonius ve Cleopatra, Caligula ve Oyun Nasıl Oynanmalı oyunlarıyla istikrarlı bir başarı grafiği sergiledi.

Birçok oyunda oynadı

1995 yılında Işıl Kasapoğlu ve Tilbe Saran ile birlikte Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu’nu kurdu bu tiyatronun her oyununda oynadı. Abelard ve Heloise, Tartuffe, Vahşi Batı oyunlarıyla Avni Dilligil En İyi Erkek Oyuncu, Ayak Bacak Fabrikası oyunuyla Üniversiteler Arası Erlangen Festivali En İyi Reji Ödülü’ne değer görüldü. Sevilmek oyunundaki performansıyla ise Afife Jale En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

2007 yılında rol aldığı, Robert Wilson’un yönettiği Rumi oyunu Atina’da, Varşova’da ve Ravenna Festivali’nde sahnelendi. 2009 yazında İstanbul Tiyatro Festivali’nin özel projesi kapsamında ünlü Fransız oyuncu Jeanne Moreau ile birlikte Rumeli Hisarı’nda sahnelenen ve Amos Gitai’nin yönettiği Işığın Oğulları ile Karanlığın Oğullarının Savaşı adlı oyunda rol aldı. Kariyeri boyunca Karatavuk, Anna Karenina, M. Butterfly, Sanat, Görüşme-Kutlama-Çağrı, Vanya Dayı, Vişne Bahçesi, Romeo Juliet, Deli İbrahim, Cabaret gibi ses getiren oyunların başrolünü üstlenen oyuncu, tiyatronun yanısıra sinema, televizyon ve seslendirme çalışmalarını da sürdürüyordu. Pek çok şiire ses veren Türel, 1975 yılında Ajda Pekkan’ın Palavra Palavra şarkısında yaptığı düetle herkesin hafızasında sesiyle kalıcı iz bıraktı. Türel ayrıca Kadir Has Üniversitesi’nde eğitmenlik de yapıyordu.

‘Elin Elimde’nin provaları sürüyordu

Cüneyt Türel, 10 mayısta başlayacak olan 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Onur Ödülü’nü alacaktı. Türel, aynı festivalde sergilenmek üzere yine Onur Ödülü’ne değer görülen Başar Sabuncu’nun yönetiminde Tilbe Saran ile birlikte Elin Elimde adlı oyunu hazırlıyordu. Elin Elimde, 1898’de Moskova’da Stanislavski’nin sahneye koyduğu Çehov’un Martı oyununun provalarında tanışan Anton Çehov ile oyuncu Olga Knipper’in altı yıl süren, Yalta’dan Moskova’ya mektuplar ve kısacık buluşmalarla devam eden ilişkilerini anlatıyor. Türel ve Saran’ın yorumuyla hayat bulan Çehov ile Knipper’in tutkulu ilişkilerinde, ışık tasarımını Işıl Kasapoğlu, müzik direktörlüğünü ise Selim Atakan üstleniyordu.

Twitter

» Levent Kazak
Öğrenciler, sahneler, oyuncular, seyirciler Cüneyt Türel’i kaybetti.. Çok şey kaybetti..

» Hakan Yılmaz
Nur içinde yat Cüneyt Türel...

» Cem Davran
Cüneyt Türel Hocam, ustam, canım ağabeyim, nur içinde yat, mekânın cennet olsun.

» Gani Müjde
Deli Saraylı’da birlikte çalışıyorduk Cüneyt Türel’le. “Sizi oyuncu örneği olarak saklamak lâzım” demiştim. Saklayamadık.

» Rasim Öztekin
Türk tiyatrosu çok iyi bir oyuncu ve çok donanımlı bir beyfendiyi kaybetti. Nur içinde yat Cüneyt Türel...

» Semih Gümüş
Cüneyt Türel gibi harika bir insanı daha kaybettik...

Yaşayan en büyük bendir ustasıydı

Ünlü gazeteci, yazar, çevirmen ve müzisyen Nezih Uzel hayatını kaybetti. 1957’de Galatasaray Lisesi’nden mezun olan Uzel, uzun süre İstanbul Radyosu’nda kudümzen olarak çalıştı. Çeşitli konularda 25 kitap yayımlayan Uzel, tasavvuf müziği üzerine 28 CD, plak ve kasede imza attı. Yaşayan en büyük bendir ustası olarak bilinen Uzel, Kudsi Ergüner’le pek çok ortak çalışmaya da imza atmıştı.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0