Paris Sergisi'ne katılan İzmirli ressamlarla söyleşi

21 Ocak 2009 12:42 / 3328 kez okundu!

 

Paris Sergisi'ne katılan İzmirli ressamlarla söyleşi

Merhaba, sizlerle paylaştığım kültür – sanat yazılarımda bu ay, benim de içinde bulunduğum SNBA Türkiye Delegasyonuyla yaptığım röportaja yer vermek istedim. Delegasyonun 12 sanatçısından İzmir'de bulunan sanatçılar Nurhilal Harsa, Ahmet Rüştü Doğan, Peruze Yiğit ile yaptığım söyleşiden sizin de bilgilenip, keyif alacağınızı düşünüyorum. Filiz Pelit

AYS DERGİSİ SAYI- 17 -OCAK- 2009 SAYISI - RÖPORTAJ

SNBA TÜRKİYE DELEGASYONU PARİS'TEN ÖDÜLLERLE DÖNDÜLER

Atölyemde sizi ağırlamaktan çok mutluyum. Hepiniz hoş geldiniz. Nurhilal Harsa'ya ilk sorumu sormak istiyorum. SNBA nedir? Nasıl bir kurumdur? Biraz tanıtırmısınız.

Memnuniyetle Filiz'ciğim. SNBA Societe National Des Beaux-Arts yani "Ulusal Güzel Sanatlar Kurumu " nun kısaltılmış halidir.1890 yılında kurulan ve 1909 yılından itibaren her yıl düzenli olarak yapılan "Uluslar arası Plastik Sanatlar Sergisi" ni organize ediyorlar. Son dokuz yıldır Louvre Müzesi Carrousel du Louvre, Salle de Notre salonunda gerçekleştiriliyor.2007 de 7000 kişiden fazla ziyaretçinin gezdiği sergiye bu yıl ilk günden 4000 kişi izledi.800 den fazla farklı disiplinlerde eserler sergilendi. Bireysel ve delegasyon olarak katılım oldu.

Buna bağlı olarak bir soru sormak istiyorum. İlk katılışın ve delegasyonun kurulması nasıl gerçekleşti?

Bunun ilginç bir öyküsü var gerçekten. Oğlum Sarp'ın Fransa da sanat galerisine yollamak için gönderdiği dosyam yanlışlıkla Güzel Sanatlar Akademisine gidiyor.Dekan benim resimlerimi özgün buluyor ve beğeniyor.Beni SNBA ya yönlendirdi.2000 yılında üyeliğe kabul edildim.2001,2002 ve 2003 te bireysel olarak katıldım.Bu arada SNBA dan Türkiye Delegasyonu kurmam teklif edildi.2004 yılında Reyhan Abacıoğlu,Serdar Leblebici,Nurhilal Harsa,Ahmet Rüştü Doğan dan oluşan delegasyon ilk sergisini açtı.

İlk sergiden beri gurupla birlikte olan Ahmet Rüştü Doğan'a sormak istiyorum bu yıl kaçıncı katılımınız ve kaç ülke delegasyon olarak katıldı?

2004 ten itibaren bu beşinci katılımımız. Her yıl guruba yeni sanatçılar katılıyor. Ülke olarak bu yıl Brezilya, İspanya, Kore, Amerika, Kanada, Brezilya, Çin ve Türkiye olarak toplam 8 delegasyon katıldı.

Peruze'ciğm bu yıl hangi sanatçılar katıldı.?

12 sanatçıdan oluşan delegasyonda Ressam Ahmet Yeşil, Nurhilal Harsa, Serdar Leblebici, Hakan Esmer, Filiz Pelit, Ahmet Rüştü Doğan, Feza Çiftçi, Semih Kaplan, Peruze Yiğit, heykeltıraş Akın Yıldırım, Selçuk Yılmaz ve seramik sanatçısı Kemal Uludağ bulunuyor.

Bu yılki ödüllerden bahsedelim mi Peruze?

2006 da Serdar Leblebicinin aldığı bronz madalya ve 2007 de grup özel ödülünün ardından bu yılda önemli ödüllerle döndük Paris'ten. Delegasyon başkanımız Nurhilal Harsa Salon 2008 Onur Ödülünu ,heykeltıraş Akın Yıldırım'da salon 2008 Jüri Özel Ödülünü aldı. Türkiye Delegasyonu olarak sanatçılar tek tek Salon 2008 Özel Ödül'ünü aldı. Bizi çok mutlu eden ve gurur duymamızı sağlayan bir gelişmeydi tabi…

Nurhilal Harsa'ya sormak istiyorum. Bu yılki katılımınızda destek ve sponsorluk aldınız mı?

Evet, bu konuyu açtığına sevindim. Şimdiye kadar kişisel çaba ve büyük bir özveriyle yola çıktık.Yıllardır belli bir süreklilikte bu mücadelemizi sürdürüyorduk. Bu yıl İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu bizi maddi manevi destekleyerek sanata olan duyarlılığını gösterdi. Kendisine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. 1000 adet katalog basıldı 700 tanesi Paris'te dağıtıldı. Konaklama, ulaşım,kargomuza destek olarak bizi çok rahatlattılar. Ayrıca Barış Aykaç Grafiksel Reklâm Ajansı olarak hiçbir ücret almadan bizim web sayfamızı tasarladı. Sanatseverler www.turkiyedelegasyonu.com dan daha detaylı bilgi alıp bizi izleyebilecekler. Yükseliş Şirketler gurubu başkanı Sayın Alaaddin Yüksel'e de manevi desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz.

Sergi sırasında izleyicilerin ilgisi beni çok mutlu etmişti. Nurhilal'ciğim ilk yıllardan günümüze Fransız izleyicinin ve diğer delegasyonların Türk sanatına ve sanatçısına bakışı nedir?

İlk yıllarda "Siz Türkler resimde yapıyor muydunuz?" sorularıyla bile karşılaştım. Benim inandığım bir şey var. Savaş yerinde verilir. Biz kendimiz hakkındaki ön yargıları yıkmak için orada olmalıyız. Vazgeçmeden, belli bir süreklilik içinde Türkiye'nin aydınlık ve uygar yüzünü onlara göstermeliyiz. Grupça böyle bir çabamız var. Geçen yıllar haklılığımızı gösterdi. Önce tanımaya çalıştılar, sonra kabullendiler, takdir ettiler ve ödüllendirdiler. Ülkeleri uygar ülke konumuna sokan en önemli unsur sanatlarıdır. Sizi ekonomi ve politikadan çok önce sonuca götürür. 2 yıl önce serginin kapanmasına 5 dakika kala nefes nefese bir Fransız bayan gelmişti. "Metroda sizin katalogunuzu gördüm ve mutlaka bu resimleri görmeliyim diye düşünüp döndüm" demişti. Bunlar bizi çok mutlu ediyor tabiî ki.

Evet, Nurhilal, Serdar Leblebicinin söylediği bir anekdotu hatırladım şimdi. Bir başka izleyici "Biz kendi sanatımızın gölgesinde sıkıştık kaldık, sizin genç ve dinamik sanatınızdan çok etkilendik" demişti. Şimdi sanat galerileri gelip bize sergi açma teklifinde bulunuyorsa, sanatseverler tablolarımızı satın alıyorsa, ödüller kazanıyorsak üzerimize düşen görevi doğru yapmışız demektir. Diğer projelerinizden söz etmenizi istesem. Bunu da sen cevapla istersen Peruze.

Delegasyon olarak seneye Fransa'da kutlanacak Türk Sezonuna en yetkin bir şekilde hazırlanıyoruz. 2009 Kasım ayında Paris'te özel bir sanat galerisinde sergimiz var. Ardından SNBA nın Aralık 2009 sergisinde daha kapsamlı olarak yerini alacağız. Grand Palais'ya ve Beaux Arts – Bezieres sergisine de katılıyoruz.. 2009 yılı Mayıs ayında New York –USA da özel bir galeride sergimiz olacak. Portekiz, Tunus, Sırbistan gibi ülkelerden davetler alıyoruz. İzmir ve İstanbul'da sergi planlarımız var. Bunlar kesinleştikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Delegasyon hakkındaki düşüncelerinizi almak istiyorum. Önce senden başlayalım Ahmet Rüştü?

Sanatçıların hepsi çok yetkin ve kendini kanıtlamış sanatçılar. Zaten SNBA tarafındanda bir elemeye tabi tutuluyor. Belli bir kalitenin altına düşmemek adına bunu yapıyorlar. Ben de bu gurupta yer aldığım için mutluyum.

Sen neler diyeceksin Peruze?

Gurupta ben değil biz anlayışı var. Sanat dünyasında örnek bir birliktelik olduğunu düşünüyorum. Ülkemizi temsil ettiğimizin de bilincindeyiz. Her sergi öncesi yoğun bir çalışma dönemine girip elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

Nurhilal, delegasyon başkanı olarak düşüncelerin neler?

Gurupta görev dağılımı var. Bu da benim üstümdeki yükü alıyor. Örneğin Serdar Leblebici Kataloglarımızın tüm düzenlemesi ve tasarımını üzerine almış durumda. Sergi sırasında tüm sanatçılarımızın resimlerinin düzenlemesini de Hakan Esmer'le yapıyorlar. Semih, sen , Peruze, Kemal, Akın, Ahmet Yeşil, Ahmet Rüştü, Selçuk, Feza kendi üstlendikleri görevleri başarıyla yerine getiriyorlar. Herkese çok teşekkür ediyorum. Senin gurupla ilgili bir yazın vardı. "Birlikten kuvvet doğar" başlığıyla. Bence de gücümüzü birbirimizden alıyoruz. Guruptaki sanatçıların sanatsal yetkinliklerinin yanı sıra oturmuş kişiliklerinin de gurubumuz için şans olduğunu düşünüyorum. Yılmadan, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Uluslararası sanat platformunda sanatımızı ve Türkiye'yi en iyi şekilde tanıtmak hedefimiz. Bu arada sen de aramıza katıldığın için teşekkür ederiz.

Hepinize çok teşekkürler. Atölyeme gelip bu keyifli söyleşiyi yapmamı sağladınız. SNBA sergisinin açıldığı ilk gün çok yoğun bir kalabalık vardı. İzleyenlerin gözlüklerini çıkarıp tabloları yakından ve ilgiyle incelemelerini gördüm, Ödül günü adlarınız söylenirken, ödülü alırken, alkışları duyarken içimden "İşte bu…" demiştim. Nice güzel işlerde yan yana, omuz omuza birlikte olmak dileğiyle...

Filiz Pelit

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.