Çeşme'de sanat

23 Temmuz 2012 12:52 / 2906 kez okundu!

 


Yirmi beş yıldır tatilimi geçirdiğim Çeşme benim için harika güzellikleri olan bir belde. Çeşme’nin plajları toplamda 29 km'lik bir alanı kapsar. İncecik kumuyla, berrak deniziyle, bunaltmayan enfes havasıyla sizi kucaklar. Ildırı bölgesinde yapılan kazılar ve buradan çıkan eserler Çeşme tarihinin M.Ö 12.Yüzyıla kadar uzandığını gösterir. Buradan çıkan eserler İzmir Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Osmanlı dönemi 2. Beyazıt tarafından yapılan tarihi kalesinin önünde dönemin ünlü amirali Cezayir’li Hasan Paşa’nın heykeli süsler. Tarihi Kervansarayı, Ilıca plajı, Alaçatı iskelesi, Altın Yunus yat limanı, Çeşme Marina, Reisdere Kaplıca Çamuru, Port Alaçatı, Dünyaca ünlü sörf merkezleri, her türlü ihtiyaca cevap verebilen konaklama alanları, Ege mutfağının, deniz mahsüllerinin zengin çeşitlerini barındıran restoranları ile tarihi ve turistik pek çok doneyi içinde barındırır.

Tüm bu zenginliğinin içinde sanat ayrı bir öneme sahiptir. Usta sanatçıların açtıkları sergiler yaz boyunca Çeşme’yi büyük bir sanat festivali havasına dönüştürür. Her sene Çeşme anfi tiyatroda dünyaca ünlü sanatçıların verdikleri konserler, (örneğin geçtiğimiz günlerde yapılan Demis Roussos konseri büyük ilgi görmüştü) Çeşme Babylon‘da verilen konserler özellikle gençlerin ilgi odağı olur. Bu yıl dünyaca ünlü şarkıcı Zaz ve Boby Sinclar konserleri dikkat çekiciydi.

Plastik sanatlar dalında bu yıl çok önemli sergiler yapılıyor, yapılacak... İlk olarak sanatçı dostum ve yurtdışında önemli ödüllere sahip Nurhilal Harsa’nın 26 Temmuz’da Alaçatı Kırmızı Ardıç Kuşu sanat galerisinde açacağı kişisel sergisinden bahsetmek istiyorum. Sayra Muran’ın sahibi olduğu Kırmızı Ardıç Kuşu sanat galerisinin Alaçatı’da iki galerisi bulunuyor. 27 Temmuz’da da diğer galerisinde Şefkat İşleğen’in resim sergisi izleyiciyle buluşacak. Cumhuriyet caddesinde’ki Sanat Galerisinde Nurhilal Harsa’nın sergisi 15 Ağustos’a kadar izleyiciyle buluşmayı sürdürecek. Her yıl Paris’te düzenlenen Societe National des Beaux-Arts (SNBA) Uluslararası sanat fuarına Türkiye Delegasyonu olarak katılan sanatçıların delegasyon başkanlığını yapan ve 2008 SNBA-Paris Salon Onur Ödülü, 2011 SNBA –Paris Gümüş Madalyası bulunan sanatçının Yurtiçi sergilerinin yanında Uluslararası sergileri çoğunlukta. Makedonya, Tunus, Fransa, Amerika gibi pek çok ülkede sergiler ve etkinliklere katılmıştır. 33 adet tuval üzerine yağlıboya eseri sergilenecek olan Nurhilal Harsa resimleri için Seval Deniz Karahaliloğlu söyle diyor ”Ressam Nurhilal Harsa “Cevapsız Sorular”ın peşine düşmüş. Hayata karşı duruşunu doğru sorulmuş sorular ve dürüst yanıtlar üzerine kurmuş. Neden cevapsız sorular denince cevabı çok yalın bir o kadar sade. Tıpkı resim gibi. Bu resimlerde cevaplanamayan sorulara başkaldırı var, isyan var, alay var. Cevabı bulmasam da önemli değil, ben her şeye rağmen özgürüm ve özelim diyebilmek var.”

Son dönem resimlerinde nü ve çocuk portrelerini ağırlıklı olarak işleyen sanatçı, çocukların saf ve dolaysız net ifadelerini, ruh durumlarını belirli bir kadrajla yansıtırken serbest fırça darbeleri ve geniş renk paletiyle bize ayrı bir dünya sunuyor…

Çeşme Altın Yunus Sanat Galerisi Yaşar Holding bünyesinde yer alan İzmir’in yüz akı galerilerinden biri. Geçen sene açtığım sergi de birebir gördüğüm profesyonellikleri, sanatçıya verdikleri değer ile özellikle Vakıf Müdürü Sema Kemahlı’nin özverili çalışmaları sayesinde sergi açmaktan en çok mutlu olduğum mekanlardan biriydi. Aynı dönem Büyük usta Burhan Dogançay’la birlikte aynı yer farklı galerilerde sergi açmamız ve tanışmamda çok keyifliydi.

Sema Kemahlıoğlu “Bu yıl tek Galerilerimizi dörde çıkararak ayrı bir yeniliğe ve zenginliğe imza attık. Galerimizin olduğu çarşıya 3 tane daha galeri ekleyerek sanat merkezi yapmayı hedefledik. Dört sanatçının da farklı dallarda olmasını sağladık. İlk olarak 7 Temmuz-9 Ağustos 2012 tarihleri arasındaki Seramik dalında F.Öder Ünsal, Baskı resimde Gültekin Yıldız, Suluboya da Ertuğrul Saraç, Pentür de Hikmet Çetinkaya‘nın sergilerini sanatseverlerin beğenisine sunduk, ilgi çok memnun edici düzeyde, 11 Ağustos-10 Eylül 2012 tarihlerindeyse baskı resimde Fevzi Karakoç, Suluboyada Sabri Akça, Heykelde Varol Topaç ve Pentür dalında sayın Ahmet Yeşil yer alacak. Tüm sanatseverleri bekliyoruz. Ayrıca sanata her zaman destek veren Yaşar Gurubunun 35 yıldır düzenlediği DYO Resim Yarışmasına da son katılım tarihi olan 10 Ağustos’a kadar başvurmalarını bekliyoruz .” diye konuşan Kemahlı’ya yapılan işlerden dolayı bir kere daha teşekkür ediyorum.

Sanatçı dostum, usta ressam Ahmet Yeşil’in sergisinin özellikle görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Mersin’de doğan sanatçının 289 karma sergisi 89 kişisel sergisi, Ulusal ve Uluslararası yarışmalarda 19 ödülü bulunmaktadır. Devlet ve Kurumlarda ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.

Mehmet Ergüven resimleri için şöyle der ”Ahmet Yeşil,iplerin suretine gerdiği resim dünyasında usulca hayata dokunur ve hiç kuşkusuz, gerçek’le ilişkisi hep bu yüzden pamuk ipliğine bağlıdır, ama kopmamaya kararlı, çünkü Yeşil’in elinde devamlı kendine düğüm atan bir iliktir bu.”

Prof.Kaya Özsezgin’de “…Ahmet Yeşil görsel içerikli metaforlardan yararlanmakta, çeşitli ilizyonlar aracılığıyla, izleyicinin örneğin deniz imgesiyle özdeşlik kurması ya da bir kumaş kıvrımının yanıltıcı etkisiyle bu imge arasında geçişler araması için, onu bir göz şölenine çağırmaktadır. Bu şölen onun resmiyle iletişim kuracak her izleyici için farklı sonuçlar yaratacaktır kuşkusuz…” İzmir’de çok sık kişisel sergi açmayan Yeşil'in son dönem eserlerini görmek ve kendisiyle sohbet etmek fırsatını kaçırmamanızı öneririm.

Alaçatı’da bir başka galeride ressam ve heykeltıraş olan Uğur-Rabia Çalışkan çiftinin sahibi olduğu Artura Sanat Galerisi. Tüm sezon Türk resim tarihine yön vermiş ustaların eserlerinden oluşan karma sergileriyle izleyiciyi buluşturuyor.

Alaçatı’da Art shop'ta 21 Temmuz -14 Ağustos arasında Usta sanatçılarımızdan Adnan Turani’nin sergisine ev sahipliği yapıyor.

Gidin, gezin, görün. Bu zenginliklerden doyasıya yararlanın. Sanatçılar ellerinden geleni yapıyor ve üretiyorlar. Ona gereken değeri verecek olan siz izleyicilersiniz.

Sanat hayatınızdan eksik olmasın…


Filiz PELİT

23.07.2012

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.