'Eyalet Sistemi olmalı'

19 Nisan 2013 00:52  

 

'Eyalet Sistemi olmalı'

Akil İnsanlar-Ege Grubu üyesi Prof. Baskın Oran,İzmir Küçük Millet Meclisi’nde,Türkiye’nin barış sonrası eyalet sistemine geçmesi gerektiğini söyledi.

Oran, İzmir Küçük Millet Meclisi tarafından Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Çözüm Süreci Özel Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Avrupa'da Katolik ve Protestanlar arasındaki "30 Yıl Savaşları"nı anımsatarak, Türkiye'nin son 30 yılda bunun örneğini yaşadığını söyledi.

Yaklaşık 3 yıl süren Kurtuluş Savaşı'nda çoğu tifüsten 9 bin 800 kişinin ölmesine karşılık, Türkiye'de "30 Yıl Savaşı"nda 40 bin insanın yaşamını yitirdiğini anlatan Oran, bu süreçte ekonomik açıdan 500 milyar dolar ile 1 trilyon dolar civarında kayıp olduğunu kaydetti.Baskın Oran, Fırat'ın doğusunda başka, batısında başka hukuk uygulandığını ileri sürdüğü bu süreçte, toplumsal kayıpların da bütün kayıplardan fazla olduğunu ifade etti.

Oran toplantıda yaptığı konuşmanın en dikkat çekici noktaları ise CHP’ye getirdiği sert eleştiri ve özerklik savunması oldu.

EYALET SİSTEMİNİ SAVUNDU

Oran“Eğer süreç sekteye uğrarsa Kürtler hayal kırıklığına uğrayacak. Bu süreç büyük beklentiyle başladı. Güneydoğu'da yüzde 82'den yüzde 90'lara ulaştı. Beklenti ne kadar yüksekse hayal kırıklığı da o kadar yüksek olur. Bozulursa bir daha böyle bir girişimde bulunulamaz. PKK silah bırakmasının ardından reformların hızlı biçimde yapılmazsa ‘PKKcıklar’ çıkar. Silahlı örgütün parçalanmasından daha kötüsü düşünülemez. AVM ve metrolar patlar. Ceset parçaları, kanlar üstümüze sıçrar. Reform yetiştirilmelidir. Reform ise özerklik tanınmasıdır. Meclis Ankara'da olmalı her bölgenin kendi bölgesel meclisi olmalıdır. İzmir bunu istemez mi? Gaziantep ve Siirt'te Güneydoğu'daki eyalete dahil olmalıdır. Amaç Kürtlere özerklik verilmesi değil Türkiyelilere özerklik verilmelidir. Çözüm olmazsa Türkiye'nin geleceğinden korkarım. Kürtler hiç bağımsızlık istemedi hep özerklik istedi.”dedi.

Basın Oran ana muhalefet partisini de sert sözlerle eleştirirken; “CHP diye bir parti yok. CHP çözüm istemiyor. 1920'lerin 1930'ların ezberleriyle söylemleri Türkiye'ye parçalamaktır”diye konu

İŞÇİ PARTİSİ PROTESTO ETTİ

Bu arada toplantı öncesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir araya gelen İşçi Partisine üye bir grup, protesto gösterisi düzenledi. Baskın Oran, güvenlik önlemi altında salona girdi. Salonun dışında bir süre slogan atan grup, polisin uyarısı üzerine dağıldı.

Toplantının açılışında saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasını protesto eden bir kişi salondakilerin sözlü tepkisiyle karşılaştı. Akil İnsanlar Heyeti ile ilgili tanıtım filminin gösterilmesinin ardından toplantıyı protesto eden başka bir kişi ise kendi isteğiyle salondan ayrıldı.

skytv.com.tr

12.04.2013

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0