Çözüm süreci

30 Mayıs 2013 15:49  

 

Çözüm süreci

Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti Üyesi Fadime Özkan, çözüm süreciyle ilgili, "Bu süreç tamamen Made in Turkey amblemli, dışarıdan başka üçüncü bir ülkenin devreye girmesine gerek kalmadan, kendi sorununa kendi çözüm yollarını bularak yürüyen bir süreç. Bu AK Parti'nin değil devletin projesi" dedi.

İzmir Küçük Millet Meclisi'nin Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlediği toplantıda konuşan Özkan, Türkiye'nin 30 yıldır uğraştığı bir sorunun çözümü için yapılan çalışmalara katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Büyük acılara yol açmış terör sorununun çözümü konusunda ilk kez Türkiye'nin tarihi bir eşiğe geldiğini ifade eden Özkan, "Silahların susması, demokrasinin tesis edilmesi için şartlar oluşmuşken buna katkı sunmak vicdani, ahlaki bir gereklilikti. Bunu bir vatan borcu olarak biliyorum. Türkiye'nin ortak geleceği için bu çalışmaların yapılması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

Ege bölgesinde verimli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Özkan, şöyle devam etti: "Biz Ege'ye gelmeden önce kamuoyu araştırmalarında sürece destek yüzde 43,5'du. Yüzde 49,5 da hayır oyu vardı. Bu hafta sonu Muğla'da son toplantımızı yaptık. Toplumun farklı katmanlarından insanlarla yaptığımız görüşmelerde, insanlardan aldığımız oran yüzde 60'ın üzerinde desteğin olduğu yönündeydi. Daha çok endişeleri duyarak başladık. İki ayın sonunda gördük ki bu endişeli sorular buharlaşmaya başlamış. Bunun AK Parti projesi olduğu, bizlerin AK Parti'nin bir sözcüsü olarak bu işi üstlendiğimiz gibi ithamlar var. Bu Türkiye'nin ortak sorunu. 30 yıldır kan akıyor ve bu sorunun çözümü konusunda siyasi iktidarın elbette tedbir alması gerekiyordu. Bu süreç tamamen Made in Turkey amblemli. Dışarıdan başka üçüncü bir ülkenin devreye girmesine gerek kalmadan, kendi sorununa kendi çözüm yollarını bularak yürüyen bir süreç. Bu AK Parti'nin değil, devletin projesi. Devletin ortak aklının bunca süredir vardığı bir nokta var."

Heyet üyelerinin "para aldığı" iddiası

Çözüm sürecinin başından bu yana heyet üyelerinin "para aldığı, banka hesabının bulunduğu" yönünde ithamlarla iddialarla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Özkan, şunları söyledi: "Bu, bizi çok utandıran bir mevzu. Bu kadar insanın hayatını kaybettiği bir meselede ben 2 ay vakit ayırmışım, tatil günlerinden zaman ayırmışım, aileme, kendime zaman ayırmamışım bir damlacık bir katkım bile olacaksa onu da esirgemeyeceğim. Bunu hakaret olarak nitelendiriyorum ve bunu iade ediyorum. Tabii ki böyle bir şey yok. Bunu çok ayıplıyorum, kınıyorum."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Diyarbakır ziyaretini "takdire şayan" olarak nitelendiren Özkan, "Aziz beyin Diyarbakır'a yaptığı ziyareti çok önemsiyorum. Bunun sürece çok büyük katkı vereceğine inanıyorum. CHP'nin de bu sürece dahil olması, sürecin alameti ve toplumsal barış açısından çok değerli" ifadesini kullandı. Fadime Özkan, "Türkiye toplumu aslında bu sürece o kadar hazır ki. Bu süreci bu noktaya getiren Türk toplumunun çözümü istemesi. Toplumda aklıselimin çözüm arayışının özleminin o kadar yüsek olduğunu gördük ki bir sürü insan aynı şeyi söyledi. Ege bölgesinin bu sürece çok ciddi şekilde sahiplendiğini gördüm. Süreç, sağlıkla selametle yürüyor" değerlendirmesini yaptı.

Fadime Özkan, bölgedeki temasları sırasındaki protesto gösterilerinin medya tarafından aktarılma biçimini eleştirerek, medyanın da zamanla değişeceğini ifade etti. Özkan, "terör örgütü üyelerinin Kandil'e gitmesinin ardından çözüm sürecinde demokratikleşmenin ikinci aşama olduğu tahminini yaparak", şunları kaydetti: "Hem Kürtlerin hem toplumun tüm kesimlerinin haklarını koruyacak anayasanın oluşturulması gerekiyor. Anayasada Türk milletinin kimlerden oluştuğunu tanımlarsanız bunlara Türk milleti derseniz sorun aşılır. Hukuk tesis edildikten sonra da toplumsal rehabilitasyonun halledilmesi lazım."

Bu arada, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan bir grup, toplantıyı protesto etti.

İzmir (Anadolu Ajansı - Emre IJmurbilir, Ramazan Ercan)

Gazete a24

Son Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2013 09:15

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0