Binlerce hayata dokundu

19 Mayıs 2009 13:52  

 

Binlerce hayata dokundu

Türkan Saylan... 1976 yılında adı bile insanı ürkütmeye yeten cüzam hastalığına savaş açtı. Anadolu’yu karış karış dolaştı. 10 yıl sonra “Gandhi Ödülü”nü aldı. Anadolu’da yoksullukla tanıştı. 1989’da kurduğu dernekle 30 bin öğrenci okuttu. 1992’de kansere yakalandı. 17 yıl savaştı. Ve dün fotoğraftaki gibi ‘mola’ verdi

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, tedavi gördüğü hastanede dün sabaha karşı hayatını kaybetti. Uzun süredir kanser tedavisi gören ve 74 yaşında yaşamını yitiren Prof. Dr. Saylan, kan değerlerinin düşmesi nedeniyle İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü'nde kontrol altında tutuluyordu. 

İÜ Onkoloji Enstitüsü doktoru Yavuz Dizdar, 19 yıldır tedavi gören Saylan'ın, son iki haftalık süreçte vücut fonksiyonlarının tedrici olarak bozulması üzerine, onkoloji tedavisini sonlandırdıklarını söyledi. Dizdar, "Bu sürede sadece destek tedavisi sürdürülmüştür. Bütün girişimlere rağmen Prof. Dr. Türkan Saylan, 18 Mayıs, saat 04.45'te hayata gözlerini yummuştur. Saylan'a Allah'tan rahmet, ailesine ve bütün sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum" dedi. 

Türkan Saylan'ın doktorlarından Prof. Dr. Pınar Saip ise Saylan'ın, son 24 saate kadar bilincinin açık olduğunu, hatta cumartesi sabahı dondurma yiyerek su içtiğini kaydetti. 

Saylan'ın sorulara da mantıklı cevaplar verebildiğini dile getiren Saip, "Son 24 saatte bilinci kapandı. 7-8 yıl boyunca kemoterapi alarak yaşamla ilgili sorumluluklarını yerine getirmiştir. Bunun sonunda da ölümü büyük bir vakurla, kendisinden beklenen sorumlulukla onurlu bir şekilde karşılamıştır" diye konuştu. Saylan’ın ölüm haberiyle birlikte yüzlerce seveni hastaneye akın etti. 

Haberi okumak için lütfen tıklayınız:

http://www.taraf.com.tr/haber/34003.htm

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0