Mahkemeler neden hayvan hakları ihlallerinde harekete geçmiyor ?
Öncelikle şunu kural olarak bilmemiz gerekir ki ceza davası açma tekeli savcıların elindedir. Yani kamu adına savcı hareket eder. Vatandaşın tek başına ceza davası açma yetkisi yoktur. Savcı ise ya kendiliğinden dava açar ya da o suç şikayete bağlı ise kendisine suç duyurusu yapılması halinde ve ancak yeterli delil kendisine intikal ederse mahkemede dava açabilir.
Hayvan hakları ihlalini düzenleyen ise şu aşamada tek bir yasal düzenleme vardır. O da hepinizin bildiği 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunundur.
Bu yasa ile de yaptırımları uygulayacak tek merci il çevre müdürlükleri ( ve onların kimi illerde yetki devri yaptığı belediye veteriner işleri müdürlüğüdür ) . yani savcıların eli kolu herhangi bir itlaf , zehirleme , öldürme , işkence durumunda maalesef
bağlıdır. Savcı çok hayvansever bile olsa bu davayı açamaz. Takipsizlik kararı verip dosyayı il çevre müdürlüğüne ya da kaymakamlığa idari para cezası kesilmesi için gönderecektir.
Çünkü hayvanları koruma kanunumuz maalesef kabahatler kanununu kapsamında olduğu için hayvanlara eziyet edenler mahkemede yargılanamazlar. Hayvnaları koruması gereken yasanın da tek yaptırımı idari para cezasıdır , yani fail bulunursa ona para cezası kesilir bu para da devlet kasasına irad ( gelir ) olarak kaydedilir .
Yani hayvan işkence çeker , devlet de para kazanır !
Sistem budur. Caydırıcılığı yoktur . Parası olan , dokunulmazlığı olan yine aynı katliamı yapar.
Ancak bu uygulamada savcılıkların ya da mahkemelerin bir suçu yoktur. Yasal düzenleme bu şekildedir.
Hukukçuların gözleri değil ama elleri bağlıdır.
Av Ahmet Kemal Şenpolat
Haytap Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı